Kedy má zmysel skúsiť to vo vzťahu ešte raz?

Keď sa vzťah ocitne v niekoľkej kríze v poradí, ľudia zvažujú, či dať vzťahu ešte šancu, alebo nie.
Keď sa vzťah ocitne v niekoľkej kríze v poradí, ľudia zvažujú, či dať vzťahu ešte šancu, alebo nie. / Foto: Pexels

Medziľudské vzťahy bývajú často komplikované. Aj partnerský vzťah má svoj vývin, je sprevádzaný  svojimi nádhernými chvíľami, ale aj krízami. Krízy vzťah preverujú a buď ho zocelia, prenesú ho do inej roviny, alebo ho úplne zničia. Mnoho ľudí po rozchode uvažuje, či má zmysel za určitých okolností vzťah obnoviť, či je vo vzťahu ešte veľa dobrého, za čo sa oplatí bojovať a hľadať možnosti nejakej nápravy.

Mnoho psychológov upozorňuje na to, že vzťah nemá zmysel obnovovať vtedy, keď:

 

Keď je  jeden z partnerov agresívny

Táto agresivita sa môže prejaviť vo forme psychického alebo fyzického týrania. Fyzickú agresivitu možno rozpoznať pomerne ľahko. Psychické týranie zo strany partnera/ky je rafinovanejšie. Často sa schováva práve za frázy ako: „Ja ti predsa chcem len dobre. Robím to, lebo ťa milujem / lebo mi na tebe záleží / lebo ťa chcem chrániť.“

Nadávky, ponižovanie, citové vydieranie alebo vyhrážky, manipulovanie, Ultimáta. Mnoho ľudí si až po rokoch uvedomí, že sú týraní, že to nie je ich chyba, že sú vlastne obeťou.

 

Ak je problém závislosť

Závislosť zabíja. Ak sa ukáže, že je partner/ka alkoholik, narkoman, hazardný hráč, je naozaj vhodné zvážiť, či vo vzťahu pokračovať.

 

Partneri majú odlišné hodnoty

Ľudia by mali byť trošku odlišní, aby sa priťahovali, ale musia byť aj dosť podobní, aby spolu mohli žiť v porozumení.

 

Keď vás partner/partnerka v ničom nepodporuje

Absolútne v ničom vás nepodporuje? Alebo vám dokonca veci zakazuje? Tak vtedy nemá zmysel vzťah obnovovať. Zbystrite aj vtedy, ak váš partner/ka nemá záujem o kompromis alebo sa s vami nemá záujem ani vôbec rozprávať. V takom prípade to  budete mať s ním/ňou v živote ťažké. Pokiaľ ste u vašej polovičky na poslednom mieste, tak to nemá zmysel ťahať spolu ďalej.

 

Pozrime sa však teraz na tie argumenty, ktoré jednoznačne nahrávajú myšlienke vzťah obnoviť.

 

1. Keď partner/partnerka rešpektuje rozdiely medzi vami

Dvaja ľudia nikdy nie sú úplne rovnakí. A niekedy sa aj tak hneváme, že je partner iný ako my. V takejto situácii však nie je potrebné hľadať to, čo máme rovnaké, ale to, čo je na partnerovi/partnerke zaujímavé, čo nás môže obohatiť. Logicky si treba uvedomiť, že môžeme prežívať pekný vzťah aj vtedy, keď aj so všetkým úplne nesúhlasíme. Nemôžeme mať počas života stále tie isté túžby, sny a predstavy. Dôležité je rozumieť im, chápať ich a v prípade potreby tolerovať. Veď kvôli malým odlišnostiam sa môžu naše obzory len rozširovať.  Dôležité je však si uvedomiť, že tie odlišnosti ba nemali byť diametrálne odlišné, vtedy už pôsobia vo vzťahu  rušivo. A dôležité je tiež porozumenie. Každý z partnerov by mal byť občas ochotný kráčať v topánkach toho druhého, aby naslepo nesúdil toho druhého, ale racionálne ho pochopil.

 

2. Keď partner/partnerka má snahu prehodnotiť svoje pôvodné predstavy

Partneri môžu vyrastať v rôznych rodinách. Môžu mať rozdielne prístupy k životu a k hodnotám. Navzájom sa milujú a potrebujú, ale môže im aj veľa vecí prekážať. Každý si totiž zo svojej minulosti prináša do vzťahu predpoklad, ako by sa mal ten druhý správať. Ale ten druhý nám do hlavy nevidí. Niekedy ho obviníme len preto, že nedokázal vycítiť, po čom túžime. Máme pocit, že zradil naše očakávania. Trestáme jeho aj seba, a to len preto, lebo nevycítil naše túžby. Často takto vznikajú aj falošné domnienky. Máme pocit, že nás ten druhý nemiluje. Ale láska sa nedá vyjadriť len pomocou počtu darov, počtu objatí či vyznaní. To, čo často ničí vzťah, nie je náš partner/partnerka, ale naše predpoklady a predstavy. Čo robiť? Úprimne sa porozprávať. Kvalitná kmunikácia tvorí základ dobrého vzťahu. A keď po rozhovore partner/partnerka sú ochotní urobiť zmenu, vtedy má zmysel uvažovať aj nad obnovením vzťahu.

 

3. Keď partner hľadá ešte lepšie riešenie

Pokrok vo svete je spôsobený myšlienkou, že všetko môže fungovať ešte lepšie ako doteraz. Preto sa stále hľadajú nové cesty. Nevidieť lepšiu budúcnosť vo vzťahu je jednoduché. Je jednoduché človeka odsunúť na vedľajšiu koľaj a povedať si, že má veľa chýb. Ale chyby máme všetci. V každej fáze života robíme kroky, ktoré nám môžu zabezpečiť ešte lepší život. Ak sú partneri natoľko inteligentní, že si tieto chyby dokážu reálne zdôvodniť a vnímajú ich zároveň ako výzvu k niečomu novému a lepšiemu, vtedy má ešte zmysel vzťah obnoviť. Chce to však túžbu a odvahu pracovať na sebe. Vzťah sa dá budovať len s človekom, ktorý sa na život pozerá oprimisticky, ktorý si vie uznať chybu a napraviť ju.

 

4. Keď partner/ partnerka sú ochotní venovať čas a energiu starostlivosti o vzťah

Ani jeden vzťah nefunguje sám od seba. Musí sa stále udržovať, formovať, musíme mu venovať čas a energiu.Existujú však ľudia, ktorí majú na prvom mieste prácu, záľuby, kamarátov. Možno žijú v období, keď do vzťahu nechcú investovať energiu. Ak váš partner, s ktorým ste sa rozišli, len prechádzal krátkym obdobím, keď nemal silu venovať energiu spoločnému vzťahu, ale svoj názor prehodnotil, vtedy má zmysel vzťah obnoviť. Ak pre neho záľuby a práca  majú ešte stále väčší zmysel ako budovanie vzťahu, vtedy nie je vhodné vracať sa do starých koľají.

Základom každého šťastne fungujúceho vzťahu je odpustenie, schopnosť nevracať sa k starým citovým zraneniam, schopnosť zabudnúť, optimistické nazeranie na svet a viera v budúcnosť. Ak sú splnené tieto požiadavyk, tak vtedy je určité vhodné rozpadnutý vzťah opäť obnoviť.

 


Zdroj: Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku