Ako si nájsť lásku cez internet? Tieto rady vám pomôžu!

Existuje stále viac šťastných párov, ktoré sa zoznámili práve na online zoznamkách.
Existuje stále viac šťastných párov, ktoré sa zoznámili práve na online zoznamkách. / Foto: Pexels

Existuje stále viac šťastných párov, ktoré sa zoznámili práve na online zoznamkách. Je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako niekoho v tejto uponáhľanej dobe stretnúť a zoznámiť sa.

 

Lákavé je, že v tomto prostredí môžete za jeden deň osloviť toľko ľudí, koľko chcete, a to z pohodlia domova, bez stresu z neznáma či nepredvídateľnej reakcie. Je pohodlnejšie a príjemnejšie, keď si vyberáte len to, čo vás na prvý pohľad zaujalo a môžete jednoducho nadviazať komunikáciu.

Virtuálna realita tiež umožňuje byť v kontakte len so svojou fantáziou a predstavivosťou, kde je možné, aspoň na krátku dobu, využiť romantické sny a ilúzie. Tie by mali byť ale včas potvrdené osobnými skúsenosťami, aby ste sa nenechali pohltiť len ilúziami, ktoré s realitou môžu, ale nemusia mať veľa spoločného.

Je dobré poznať určité signály, ktoré vám pomôžu pohybovať sa v tomto virtuálnom prostredí ponúkajúcom lásku a vzťahy.

 

Kedy strácate čas a je lepšie nepokračovať?

  • Keď váš objav stále váha.
  • Keď zistíte, že vám dal(a) zlé meno a aj ďalšie informácie nesedia.
  • Náhle a bez varovania odchádza a prichádza, niekoľko dní sa neozve, neodpíše, neprejavuje záujem bez vašej aktivity.
  • Nesnaží sa dohodnúť na dátume osobného stretnutia, stále má nejaké výhovorky, prečo sa nemôžete vidieť osobne a vy cítite, že niečo nie je v poriadku. Existujú isté ospravedlnenia priebežne, ale ak to človek naozaj chce, stretne sa pri najbližšej možnej príležitosti a uvíta príležitosť vidieť vás.
  • Jeho (jej) komunikácia sa vám už od začiatku nepáči, je dotieravý(á), nepríjemný(á) alebo vám už teraz v mnohých podstatných veciach nevyhovuje.

 

Jednou zo slabých stránok je prehnané spoliehanie sa na profily, uvádzajú odborníci. Hoci mnohé zo zoznamovacích serverov ponúkajú fotografie a podrobné profily záujemcov pokrývajúce všetko od osobných vlastností až po to, čo majú alebo nemajú radi, tieto informácie nemusia byť nutne užitočné pri výbere partnera. To je čiastočne spôsobené tým, že zoznamujúci sa ľudia sami nevedia, čo od partnera chcú - aj keď si všeobecne myslia, že áno. Štúdie naznačujú, že ľuďom často chýba pojem o tom, čo ich k iným priťahuje a prečo. Charakteristiky, ktoré hľadajú v online profiloch môžu byť veľmi odlišné od tých, ktoré ich v skutočnosti priťahujú. No napriek nebezpečenstvám a istým problémom niektorým ľuďom sa skutočne podarilo nájsť svoju lásku cez internet. Ak to chcete skúsiť aj vy, riaďte sa týmito  radami.

 

Neponáhľajte sa

Toto pravidlo platí nielen pre známosti cez internet, ale aj v realite. Ak sa s niekým  stretnete, nemôžete  hneď očakávať, že si s vami na ďalší deň bude chcieť založiť rodinu. Aby ste sa skutočne spoznali, je vhodné stretnúť sa aj v realite. Až tak zistíte, čo daná osoba vo svojom profile ukrýva, čo uviedla nepravdivo alebo či sa máte o čom rozprávať aj mimo správ. Čítajte aj medzi riadkami. Občas je to naozaj náročné, slová sú však tým jediným, čo v skutočnosti pred sebou máte. Všímajte si preto nielen štýl písania, ale aj gramatickú zdatnosť. Ak osoba na opačnej strane monitoru o sebe tvrdí, že má vysokoškolské vzdelanie a neovláda pravopis, môže byť na tom aj niečo podozrivé. Riaďte sa intuíciou a komunikáciou nízkej úrovne nestrácajte čas. Z týchto nárokov nikdy nepoľavujte.

 

Nevhodné debaty

Veľa žien robí chybu hneď v úvode komunikácie, keď má chuť zdôveriť sa so svojimi problémami. Ak spomeniete rozvod alebo oddelenie, muži tým nadšení nie sú, ale naopak, ak tieto slová spomenú muži, prinesie im to až o 52 percent správ viac. Ženy by  s odhaľovaním svojej minulosti mali rozhodne počkať a neodhaľovať vopred detaily o bývalých či terajších vzťahoch a deťoch. Naopak, debatami o cvičení, zdravom životnom štýle, si ženy pritiahnu o 21 percent správ viac, debatami o hudbe o 15 percent viac. Ak spomeniete spoločný obed, večeru, drink alebo podobné frázy získate o 73 percent odpovedí viac, keď to však spomenú muži, dostanú o 35 percent odpovedí menej. Veľmi dôležitý je pravopis a gramatika, v úvodných debatách nie sú vhodné skratky ani zdrobneniny.

 

Dbajte na výber správnej fotografie

Sociologička Jessica Carbino sa zamerala na vplyv fotografie na profiloch užívateľov sociálnych sietí a vybrala tie, ktoré potenciálneho partnera zaujmú najviac. Tvrdí, že ideálne je, ak je fotografia jasne farebná a je na nej človek sám, prípadne s domácim miláčikom. Ak sa na fotografii usmievate, naznačujete úprimnosť a otvorenosť a netreba zabúdať ani na to, že s make-upom to netreba preháňať. Ak hľadáte niečo vážne a nie stretnutie na jednu noc, vhodné nie sú ani príliš odhaľujúce a vyzývavé fotografie.

 

Zaujímavé informácie

Ďalším dôležitým krokom je vyplnenie informácií v profile. Čím viac zaujímavostí o sebe uvediete, tým je pravdepodobnejšie, že vás osloví niekto s podobnými záujmami. Sociologička okrem toho výrazne odporúča vo svojom profile uvádzať len pravdivé informácie.

 

Buďte iniciatívni

Je síce pekné, ak sa ten druhý ozve ako prvý, nečakajte to však vždy. Prejavte iniciatívu a napíšte vy. Tá druhá osoba možno len práve nedokáže prekonať svoju hanblivosť. Okrem toho, ak neodpíše, nemusíte ďalej strácať čas čakaním a vy viete, že sa treba pohnúť ďalej. Každý má svoje preferencie, za žiadnych okolností však nikoho neporovnávajte s bývalým partnerom.

 

Stretnutie v realite

Kým vyčkávate a premýšľate, či dotyčnú osobu pozvať von alebo nie, možno sa odhodlá pozvať ju niekto iný. Okrem toho môže hroziť, že všetky témy na diskusiu vyčerpáte online a v realite už nebudete mať veľmi o čom hovoriť. A tiež, kým sa bavíte online, máte dostatok času na to, aby ste si vytvorili o osobe ilúziu, ktorá so skutočnosťou nemusí mať nič spoločné.

 

Zvážte riziká

Ak vám niekto naznačí, že by vás rád videl, neznamená to, že musíte nasadnúť na lietadlo a letieť za ním/ňou na druhý koniec sveta. Nikdy neviete, aké má osoba úmysly a vy možno skončíte v cudzej krajine so zlomeným srdcom a s prečerpanými úsporami. Ak sa však predsa len rozhodnete ísť, naplánujte si cestu tak, ako by ste si naplánovali akýkoľvek iný výlet.

 

Nebojte sa klásť otázky

Ak sa stretávate s niekým z internetu, pýtajte sa na všetko, čo chcete vedieť. Nikto nie je rád, ak ho neskôr prekvapí, že dotyčná osoba je rozvedená, má tri deti a okrem vás sa stretáva s ďalšími ľuďmi.

 

Neberte si všetko príliš k srdcu

Ak ešte len začínate, nie ste tej druhej osobe nič dlžní. Okrem toho, stretnutia nemôžu byť vždy len dokonalé a každému sa  mu môže stať aj niečo nepríjemné. Neberte to príliš vážne a nebuďte smutní, ak nevyjde všetko presne podľa vašich predstáv.

 

Buďte realisti

Hovorí sa, že človek, ktorý nič neočakáva, môže byť prekvapený iba príjemne. Na webe to platí dvojnásobne. S anonymitou totiž ľudia strácajú zábrany a naopak, naberajú na sebavedomí. Vo väčšine prípadov svoje ego dokonca nafukujú viac, ako je už na prvý dojem zdravé. Človek, ktorý nečelí skúmaniu mimiky, gest a bezprostredných reakcií, sám seba vykresľuje vo vylepšenom svetle. To je jednoducho fakt. Debaty o dosiahnutých úspechoch a receptoch na šťastný život preto berte s rezervou.

 

Nenechajte sa vydierať

Je len na vás, ako ďaleko vzťah necháte zájsť. Nikdy však pod nátlakom neposielajte fotografie ani neodsúhlaste stretnutie, pokiaľ o tom nie ste vnútorne presvedčení. Jednou z najväčších výsad chatovania je báza dobrovoľnosti.

Skúsenosti množstva zamilovaných dvojíc poukazujú na to, že internetové flirtovanie sa do vzťahu v realite vyvinúť naozaj môže. Všetko určite záleží od šťastia, určitých okolností, ale určite aj od toho, ako sa v tomto priestore dokážete pohybovať.

 


Zdroj: E- Aronson, T.Wilson, R. Akert, S. Sommers: Sociálna psychológia
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku