Návyky, ktoré vám pomôžu upevniť a zlepšiť vzťah

Návyky, aké si partneri vybudujú vo svojich vzťahoch, vytvárajú ich osud.
Návyky, aké si partneri vybudujú vo svojich vzťahoch, vytvárajú ich osud. / Foto: Bigstock

Dobrý skutok si veľakrát vyžaduje námahu,
ale keď sa toto úsilie viackrát opakuje, tento skutok sa stáva návykom.

- Lev Nikolajevič Tolstoj

Vzťahy sú súčasťou života. Podobne ako v iných oblastiach, tak i v oblasti vzťahov sa všetci neustále učíme. Hovorí sa, že vzťahy nie sú zložité, len si ich ľudia komplikujú. Opakovaním určitej činnosti či správania sa vytvára návyk. Mnohé štúdie a vedci tvrdia, že návyky vznikajú preto, aby si naša pamäť mohla oddýchnuť. Náš mozog sa neustále snaží predísť plytvaniu energiou, čo je príčinou vytvárania návykov. Snaží sa každú pravidelnú činnosť premeniť na návyk. Mnohé návyky si partneri vybudujú aj vo vzťahoch. Niektoré sú dobré, iné vzťahom neprospievajú. Osvojte si návyky, ktoré dokážu váš vzťah posilniť a urobiť ho pevnejším a krajším.

 

1. Dôvera je lepšia ako strach

Veľa ľudí žiarli, podozrieva, má strach, že partner odíde. Kvôli týmto, často neopodstatneným pocitom, sa ochudobňujeme o nádherné chvíle, ktoré by sme s partnerom (partnerkou) mohli prežívať. Niektorí ľudia dokážu vo svojich katastrofických predstavách zájsť do extrémov až tak, že vymyslia situáciu, ktorá vôbec neexistuje a kvôli tomu sa rozpadne celý vzťah. Neuvedomujú si, že problém existuje len v ich hlave. Ďalší si ničia vzťahy kvôli obavám z budúcnosti. Je potrebné žiť v prítomnosti a správať sa v nej tak, aby sme vytvárali pozitívne situácie. Ak sa partner s nami dobre cíti v prítomnej chvíli, prečo by mal niečo zmeniť v budúcnosti, keď tá môže prebiehať podobne? A ak sa rozhodne pre iný vzťah, tak to je len dôkaz toho, že on skutočne nemiloval a opúšťa človeka, ktorý ho miluje. Lepšie je naučiť sa dôverovať a nie podozrievať. S dôverou sa žije radostnejšie a krajšie.

 

2. Mlčanie je lepšie ako slová plné nenávisti

Už Budha povedal: „Nikdy na svete neprestane nenávisť skrz nenávisť. Nenávisť prestane len skrz lásku. Toto je večné pravidlo.“

Negácia je záporná energia, teda niečo také, čo z nás vyťahuje dobrú energiu. Keď sa napríklad hádame s partnerom, často nie sme schopní kontrolovať svoje emócie a myšlienky. Nemáme takmer nič pod kontrolou. V takejto chvíli na plnej čiare vyhráva nenávisť nad láskou. A v tomto okamihu nenávidíme nielen osobu, s ktorou sme sa dostali do konfliktu, ale začíname nenávidieť aj sami seba. A potom nás to mrzí, je nám to ľúto a vyčítame si, že sme mali radšej mlčať. Ak chceme negatívne pocity eliminovať, lepšie je návalom nenávistnej komunikácie predchádzať. Keď už cítime, že sa niečo také blíži, je lepšie odísť z miestnosti. Nával zlosti pominie. A keď sa stratí, môžeme sa spoločne porozprávať a snažiť sa vyriešiť problém. A ak sa dá, nenávistné slová vymeňme za objatie a potom začnime analyzovať situáciu. Takto sa oveľa skôr dopracujeme k výsledku ako v hneve, v nenávisti a v zlosti.

 

Zasejte skutok a zožnete návyk,
zasejte návyk a zožnete povahu, zasejte povahu a zožnete osud. 

- William Makepeace Thackeray

3. Pravda je lepšia ako klamstvo

Hovorí sa, že najkrajší je život, ktorý žijeme v pravde. Klamstvo nás totiž nenápadne každý deň zvnútra rozožiera. Mnoho psychológov sa zhoduje v tom, že všetci ľudia by mali vedieť, že základom dobrého vzťahu je to, keď si hovoríme pravdu. Dobré je, keď dokážeme povedať po čom túžime, čo vo vzťahu chceme, čo sa nám nepáči. Ak tomu tak nie je, sami sa okrádame o krásne chvíle. Niekedy je to aj veľmi bolestivé, ak má dôjsť k rozchodu. Ale vždy je lepší úprimný koniec s bolesťou ako neúprimná bolesť bez konca. Len povedaním pravdy sa môže budovať vzťah. A pravdu je potrebné hovoriť nielen tomu druhému, ale aj sami sebe.

 

4. Problémy je potrebné riešiť

Nejaké problémy sa vo vzťahu  vždy  vyskytnú. O kvalite vzťahu hovorí aj to, ako ich dokážeme riešiť. Buď sa im postavíme čelom, utečieme, alebo ich odložíme na neskôr. Tí, ktorí dokážu problémy konštruktívne riešiť, aktívne počúvajú a podporujú toho druhého. Takto si zabezpečujú vo vzťahu vytrvalosť, odolnosť a nepretržitý rast.

Utiecť od problému je jednoduché, ale z dlhodobého hľadiska to prináša len komplikácie. Útekom od problému problém nevyriešime, ba dokonca si ho nosíme všade so sebou. To nám potom odoberá energiu. Najlepšie je teda naučiť sa problémy riešiť, pretože nám to zjednodušuje budúcnosť. Len riešením problémov sa učíme problémy aj prekonávať.

 

5. Je lepšie sústreďovať sa na ľudí, ktorí nám pomáhajú a nie zraňujú

Niekedy je potrebné si uvedomiť, že niektorí ľudia sa k nám proste nehodia a nedá sa nám s nimi budovať vzťah. Vždy je lepšie uvedomiť si to skôr ako neskôr. V takomto prípade je lepšie sústrediť sa na tých ľudí, ktorí by boli ochotní s nami vzťah budovať. Paradox je však často v tom, že sa dokážeme skôr sústrediť na tých ľudí, ktorí nás zraňujú a často si nevážime tých, ktorí sú pripravení nám vždy pomôcť alebo nás počúvať. A pritom, sústrediť sa na ľudí, ktorí nám pomáhajú, je také jednoduché, len sa nám to niekedy nechce urobiť. Vo chvíli, keď dokážeme presunúť svoju  pozornosť z ľudí, ktorí nás zraňujú, na ľudí, ktorí nás milujú a pomáhajú nám, uvidíme tých, ktorí v ťažkej chvíli stoja pri nás a nie proti nám.

A práve týmto ľuďom, a často sú to práve naši partneri, sa naučme úprimne ďakovať, vážiť si ich a vracajme im to, čo nám oni dávajú. Je to jednoduchá, ale zároveň tá najkrajšia maličkosť, ktorá nám pomôže vybudovať stabilný vzťah.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku