Prečo lásku povznáša čarovné slovíčko ďakujem?

Keď sa hlbšie zamyslíme, tak určite nájdeme veľa dôvodov, za ktoré môžeme ďakovať a robiť tak náš vzťah silnejším.
Keď sa hlbšie zamyslíme, tak určite nájdeme veľa dôvodov, za ktoré môžeme ďakovať a robiť tak náš vzťah silnejším. / Foto: Pexels

Deťom hovoríme, že slovo ďakujem patrí medzi magické. A je to tak, no napriek tomu, že to vieme, v manželstve naň často zabúdame.

 

Virtuálna komunikácia nás pohltila viac, ako si myslíme. Už si nevieme predstaviť život bez najmodernejších výdobytkov vedy a techniky, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. A tak sa radšej  dotýkame  tlačidiel najmodernejších prístrojov, prostredníctvom ktorých odovzdávame rodine a známym  informácie o svojom živote. Takto ukrytí v zbytočnom tichu si vytvárame ilúziu krásnych vzťahov a myslíme si, že sme naozaj šťastní.  Ale práve pohľad do očí, úsmev a jas v očiach sa dokáže zapísať do našej duše na dlhú dobu a často  povzbudí práve vtedy, keď to možno najmenej čakáme. Brian Tracy, svetoznáma legenda na poli motivácie, sebavedomia a celkového osobného rozvoja, povedal: „Komunikácia je schopnosť, ktorá sa dá naučiť. Je to ako jazda na bicykli alebo písanie. Ak na nej zapracujete, môžete rázne zmeniť každý aspekt  života.“

Súčasťou kvalitnej komunikácie je aj blízkosť spojená s túžbou zdieľať vlastnú intimitu s iným človekom. Ide o vklad vlastnej dôvery, vernosti a úcty, ktoré vkladáme do vzťahu, na ktorom nám záleží. Potrebu či túžbu po blízkosti nám pomáha nasycovať naše telo jednak pomocou dotyku, ktorý je nositeľom vnútornej energie, ale aj pomocou slov, ktoré obsahujú pozitívne posolstvá.

Realita je však často taká, že mnohí ľudia sa pri komunikácii hlavne sťažujú, obviňujú, navzájom si niečo vyčítajú, vyjadrujú smútok, sklamanie alebo úzkosť. Akoby sme občas zabúdali na to, že život ponúka aj krásne chvíle.

 

Kedy vám naposledy váš partner za niečo úprimne poďakoval?

Veľmi veľa vecí a skutkov, ktoré pre seba navzájom vo vzťahu vykonávame sa berie ako samozrejmosť. Kedy ste  naposledy počuli napríklad tieto vety? „Som šťastný, že ťa mám! Tak veľmi mi pomáhaš! Veľmi ťa potrebujem! Keby nebolo teba, tak tú prácu nezvládnem! Ďakujem, že ma posúvaš dopredu.“

Slovo ďakujem je liečivé slovo. Dokáže rozsvietiť deň. A práve na toto slovo ľudia veľmi často zabúdajú. Tí, ktorí sa už s ním spriatelili tak, že ho používajú denne, stávajú sa pre iných prameňom sily, zdravia a radosti. V dnešnej dobe sú preferované síce iné slová, ale práve slovo ĎAKUJEM  má väčšiu silu a moc, ako si možno myslíme.

Život je našťastie charakterizovaný neustálymi zmenami. A každý nový deň nás vyzýva k novým zmenám. Začať s novámi prístupmi nikdy nie je neskoro. Často myslíme hlavne na tých, ktorý nám ublížili a zabúdame na tých, ktorí nám pomáhajú. A v láske je to podobné. Myslíme viac na chvíle, ktoré nám ublížili a prehliadame situácie, ktoré sú povznášajúce. Túto situáciu môže zmeniť úprimná vďaka. Tí, ktorí nás inšpirujú, nútia vstávať z bahna, pomáhajú si splniť naše ciele, to sú tí, ktorí nás často najviac milujú. Vo vzťahu je veľmi dôležité navzájom sa oceňovať aj slovom ďakujem. Malo by to byť úplne samozrejmé. Možno si poviete, prečo to máme stále robiť a čo si máme stále všímať? Za čo máme vo vzťahu s našou láskou stále ďakovať? Keď sa hlbšie zamyslíme, tak určite nájdeme veľa dôvodov, za ktoré môžeme ďakovať.

 

Ďakujem za to, že mi rozumieš

Vo vzťahu sa cítime dobre, keď ten druhý venuje svoju pozornosť, energiu, láskavosť a čas. Dobrý vzťah je však aj o tom, že dávame tomu druhému dostatok priestoru na to, aby mohol byť sám sebou alebo keď ho nenútime do prudkých zmien. On sám musí chcieť a umením toho druhého je schopnosť čakať. Stačí, keď druhému načúvame a stojíme pri ňom. Ak toto všetko pri partnerke alebo partnerovi cítime, prišiel čas na to, aby sme poďakovali.

 

Ďakujem, že si si na mňa našiel/našla čas

Jednoducho je to tak. Kto nás chce vidieť, ten si pre nás čas urobí. Kto nám chce pomôcť, tiež  si čas nájde. Dnes majú ľudia času žalostne málo, ale ak si niekto pre nás vymedzí dostatok času a intenzívne ho s nami prežíva, dáva nám naozaj veľa. Človek tomu druhému nemusí neustále hovoriť, ako ho miluje. Svoju lásku vyjadruje už tým, ako sa sa k tomu druhému správa a aj koľko času mu venuje. Jeden z najkrajších darčekov je aj plná a sústredná pozornosť. Byť s druhým tu a teraz, no a hlavne vtedy, keď to veľmi potrebuje, je hodnota, ktorá sa nedá ničím zaplatiť.

 

Ďakujem ti, že dokážeš vycítiť moju bolesť

Komu na nás záleží, dokáže v našich očiach spoznať našu bolesť. Bolesť v duši sa dá spoznať len vďaka citu, sústredenej pozornosti a pohľadu do očí. Nie nadarmo sa hovorí, že oči sú bránou do duše. Aj keď všetci ostatní veria nášmu predstieranému úsmevu na tvári, naša láska ľahko rozpozná pravdu. A zo to jej tiež patrí vďaka.

 

Ďakujem za to, že sa mi snažíš porozumieť

V dnešnej dobe v priebehu niekoľkých sekúnd dokážeme človeka odsúdiť. Ťažšie je niekomu porozumieť. Je to tým, že porozumenie vyžaduje nielen  oveľa viac času, ale aj  láskavosti a trpezlivosti. Ak máme trpezlivosť a snažíme sa partnerovi porozumieť, môžeme sa dostať aj do takej situácie, že niekedy ho spoznáme lepšie ako on sám seba. A potom, keď mu je ťažko, vďaka tomu, že ho poznáme, môžeme mu vedieť pomôcť.

 

Ďakujem, že stojíš pri mne v zlých chvíľach

Keď nám je najhoršie, tak vidíme najlepšie, s akými ľuďmi žijeme. A práve v tomto období spoznávame ešte lepšie aj charakter nášho partnera alebo partnerky. Partneri, ktorí sa majú skutočne radi, väčšinou uvažujú tak, že v zlých časoch si pomáhajú, aby sa v dobrých časoch mohli spolu smiať. Niekedy sme aj vyčerpaní a nemáme silu. Potrebujeme si oddýchnuť. Je dobré, keď nájdeme u partnera/partnerky  aj v tomto pochopenie. Asi nemá zmysel byť s niekým, kto je nablízku len vtedy, keď je to s nami pohodlné, príjemné alebo keď nás práve potrebuje. Partnerstvo je o vyváženosti. Je to o túžbe urobiť pre niekoho iného niečo, čo mu pomôže. Niekedy je potrebné aj obetovať kus seba. Obetovať čas, energiu, pozornosť aj vtedy, keď sa nám to nehodí. Práve v týchto situáciách vidíme silu partnerstva. A keď pri sebe takéhoto úžasného partnera máme, je potrebné mu za to všetko poďakovať.

 

Ďakujem za to, že mi veríš

Neveriť v úspech niekoho iného, pochybovať o ňom, odrádzať z cesty, zbavovať sily, to dokáže každý slaboch. Slabí ľudia veľmi radi zrážajú druhých. Silní ľudia chcú  iných dvíhať a práve preto sú takí silní. Silného partnera/partnerku spoznáte jednoducho. Namiesto negatívnych vecí ponúka pozitívne. Namiesto výsmechu ponúka povzbudenie. Ak partneri túžia po tom, aby obidvaja duchovne či profesionálne rástli, zároveň pomáhajú aj rastu svojho vzťahu. Ak niekto praje tomu druhému neúspech, podvedome túži, aby sa aj vzťah oslaboval.

 

Ďakujem ti za to, že ma berieš takého/takú, aký/aká som

Je úžasné byť vo vzťahu, v ktorom ten druhý o nás vešetko vie, a predsa nás má rád takých, akí sme. Nechce nás meniť, chápe, že sme originál, umožňuje nám, aby sme boli sami sebou. A keď sa pretvarujeme, tak nás upozorní, aby sme to nerobili. Zároveň chápe, že život je zmena, a tak sa meníme aj my. Mení sa náš zovňajšok, a to väčšinou k horšiemu. Ale to nevadí, ak to partnerovi/partnerke prekáža, aspoň sa utvrdíme v tom, že je to povrchný človek. Dôležité je, akým smerom sa mení naše vnútro. Ako sa menia naše hodnoty, sny, ciele, túžby.Ak toto všetko partner/partnerka chápe a akceptuje, je potrebné za tento krásny dar len a len poďakovať.

 

Ďakujem za tvoju trpezlivosť a odpustenie

Každý človek robí chyby. Niekedy ich robíme aj neúmyselne a nechcem nikomu ublížiť. Ak nám dokáže partner/partnerka odpustiť, ak nám nechá príležitosť poučiť sa a zlepšiť sa, tak vzťah je naozaj pevný. Odpustenie je schopnosť nepoužívať minulosť proti človeku. V partnerstve sa občas stretávame s mnohými  nedorozumeniami a problémami. Ale nič nie je zadarmo. Ani formovanie pevných vzťahov. A preto ďakujme za všetko dobré i zlé, čo nás vo vzťahoch posúva dopredu a pomáha nám stávať sa lepším človekom.

Ak nezabúdame našim láskam za všetko ďakovať, naše vzťahy  sa posúvajú  do úplne novej a hlavne vyššej dimenzie.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku