Ako prežiť dovolenku bez hádok?

Pred dovolenkou sa porozprávajte o vzájomných predstavách a hľadajte kompromisy.
Pred dovolenkou sa porozprávajte o vzájomných predstavách a hľadajte kompromisy. / Foto: Big Stock

Možno to poznáte aj vy. Celý rok sa tešíte na spoločnú dovolenku a zrazu sa pohádate. Dokonca sa to stáva aj dvojiciam, ktoré sa počas roka nehádajú vôbec. Zladiť totiž predstavy dvoch rôznych ľudí, to je ťažké aj počas bežného fungovania vo vzťahu, tobôž na dlho očakávanej dovolenke. Komplikácie jednoducho prídu a ak si ich necháte pripustiť k telu, môžu prerásť až do hádky. Pomyslíte si, ako je to možné? Veď dovolenka by mala byť obdobím oddychu, radosti, spokojnosti a užívania si pokoja. Psychológ Jiří Novák v relácii Českého rozhlasu vysvetlil , prečo k tomuto javu dochádza a ako sa mu dá predchádzať.

 

Partnerskú krízu na dovolenke nevyriešite

Najhoršie je, keď sa dovolenka vníma ako miesto, kde sa má riešiť partnerská kríza. Psychológ však upozorňuje, že na dovolenke sa partnerská kríza nedá do poriadku. „Na dovolenke neriešte svoje problémy, ale venujte sa tomu, čo vás baví a zaujíma,“ odporúča Jiří Novák. Zohratá dvojica vyhľadáva čo najviac príležitostí, ako byť spolu. Naopak, pre odcudzené páry môže byť dovolenka ďalšou konfliktnou oblasťou, v ktorej pôjde o boj, a nie o dohodu. Podľa viacerých zistení sa partnerská kríza na dovolenke ešte viac prehĺbi, takže ju ani neskúšajte riešiť. Odborníci na partnerské vzťahy sa zhodujú, že pre pár, kde to škrípe, je spoločná dovolenka jednou z najrizikovejších oblastí spolužitia.

 

Hádka kvôli zlej navigácii

Mnoho párov priznáva, že hádať sa začali už počas cesty. Často uvádzaným dôvodom sporu bolo, že po zlyhaní navigácie sa ani jedna strana nedokázala zorientovať v mape a zablúdili. K tomu treba pripočítať štipľavé poznámky spolujazdca na šoférske i orientačné zručnosti vodiča a oheň je na streche.

 

Dôvodom hádok môže byť aj žiarlivosť

Tými žiarlivejšími na dovolenke sú ženy a práve ony riešia pohľady svojho partnera na tele ostatných prítomných krások. Kontrola iných žien v bikinách sa považuje za veľmi bežný dôvod na dovolenkový konflikt.

 

Hádky pre drobnosti

Ďalším dôvodom, ktorý spôsobuje hádky medzi oddychujúcimi partnermi, je aj spôsob, akým chcú svoj čas tráviť. Zatiaľ čo partner chce zažiť niečo aktívne, väčšina žien by rada leňošila pri vode a chytala bronz. Ostrejšie výmeny názorov dokáže spôsobiť aj cesta na večeru, respektíve výber jedla, takisto aj alkohol, ktorého môže byť niekedy priveľa.

 

Foto: Big Stock

Ako sa dá predísť hádke na dovolenke?

  • dlhšiu dobu uvažujte nad tým, kde na dovolenku pôjdete, nie každý má rád hory alebo more,
  • nekupujte dovolenku ako darček a prekvapenie, nemusíte odhadnúť túžby partner,
  • vopred sa dohodnite na finančnom limite,
  • presne sa dohodnite, ktoré pamiatky  alebo zaujímavé miesta na dovolenke navštívite,
  • nezabúdajte na kompromisy, navzájom si plňte svoje priania,
  • presne sa dohodnite, čo si vezmete so sebou,
  • všetky svoje dohody dodržujte.

 

Takže, pred dovolenkou sa porozprávajte o vzájomných predstavách, hľadajte kompromisy a pripravte sa na to, že niektoré dni možno strávite po svojom, úplne sami, a to hlavne vtedy, ak máte o dovolenke diametrálne odlišné predstavy. Vtedy je ideálne spolu prežiť zopár dní a zvyšok voľna si užiť po svojom. Nevyhnutnosťou je vzájomná dohoda a súhlas. Partnerské problémy začnite riešiť po návrate, aby vás o rok nedobehli.

"A tiež je potrebné si uvedomiť, že  ľudia  si na dovolenku so sebou vozia aj záťaž zo zamestnania alebo zo školy. Nedokážu starosti nechať doma,“ upozorňuje Jiří Novák.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku