Prečo sa ľudia rozchádzajú? Psychológ Jed Diamond našiel odpoveď

Takmer každý človek túži po bezpodmienečnej láske.
Takmer každý človek túži po bezpodmienečnej láske. / Foto: Big Stock

Mnoho ľudí sa zamýšľa nad tým, prečo si niektorí partneri sadnú hneď a prežívajú vzťah ako z rozprávky a prečo iní neustále hľadajú, rozchádzajú sa a často aj trpia. Touto problematikou sa 40 rokov zaoberal  aj známy a uznávaný psychológ Jed Diamond,  ktorý po dlhých rokoch klinického výskumu dospel k záveru, že väčšina ľudí dokáže nájsť lásku svojho života. Problém však spočíva v udržaní vzťahu. Tvrdí, že vzťah má päť fáz, no väčšina párov sa dostane len po tretiu fázu, kedy sa celá snaha skončí. O aké fázy ide? 

 

Zaľúbenie

Je to fáza, v ktorej sa zrazu ocitnete. Prežívate neuveriteľné šťastie, pretože všetky vaše tajné túžby sa začali napĺňať tým, že ste si našli svojho vytúženého partnera. Partner sa pre vás rýchlo stáva úplne ideálnou osobou. Nemá žiadne chyby. Veríte, že dokáže splniť každé vaše prianie, veríte každému jeho slovu. Veríte v silu lásky a ani všetky skeptické slová navôkol vás nezastavia. Pre niektorých ľudí predstavuje táto faza najkrajšiu fázu života a tie ďalšie ich až tak nenapĺňajú. Práve kvôli pocitom zaľúbenia si mnohí ľudia hľadajú stále novú lásku.

 

Vytvorenie páru

V tejto fáze sa stáva láska ešte silnejšou. Začínate sa spoznávať, vaša prítomnosť má vplyv na všetky aspekty partnerovho života a naopak. Je to čas vašej jednoty a spoločnej radosti. Máte pocit, že váš vzťah nemôže nič ohroziť. Každý z vás verí, že našiel osobu, s ktorou je rozhodnutý prežiť zvyšok života.

 

Rozčarovanie

Je to obdobie, kedy všetky vaše nádeje začínajú byť úplne zmarené. Je to ten stav, kedy začínate mať dojem, že vaše pocity sa menia a bojíte sa, že sa už nikdy nevrátia. Vášho partnera poznáte natoľko, že viete predvídať, čo spraví a niekedy vás jeho správanie dokonca otravuje. Začínate mať pocit, že si od neho potrebujete oddýchnuť alebo si dokonca hovoríte, že nie je pre vás. Stáva sa však aj to, že v tomto vzťahu osoby s podobnými pocitmi ostávajú a trápia tak seba aj svojho partnera, čo samozrejme, zmysel nemá. A tu sa zvyčajne všetky vzťahy končia. Max Kašparů hovorí, že základom života sú vzťahy a náš duševný stav sa odráža vo vzťahoch, ktoré s ľuďmi máme. Ak cítime sami v sebe nesúlad, nepokoj, rozpoloženie, nervozitu, nemôžeme čakať, že ľudia okolo nás budú prívetiví, milí, bezkonfliktní, pokojní a dobrí. Čiže rozčarovanie netreba hľadať len v iných, ale aj v nás samotných.

 

Vytváranie skutočnej a trvalej lásky

Ak si myslíte, že sa cez tretiu fázu nedá dostať, ste na omyle. Ak zavriete oči a aj napriek všetkým negatívam sa pokúsite hľadať pozitíva vášho partnera, dospejete k nasledujúcemu. Vaša myseľ sa zbaví tých ilúzií, ktoré vám premietajú vášho partnera v horšom svetle. Musíte prijať jeho nedostatky a ešte dôležitejšie je ich pochopiť. Psychológovia John a Julie Gottman na vzorke 13-tisíc párov zistili, že láskavosť a veľkorysosť pomáhajú pri formovaní stabilných vzťahov. John a Julie Gottman hovoria, že láskavosť je akýmsi lepidlom všetkých párov. „Spoločne s emočnou stabilitou je táto vlastnosť najdôležitejším faktorom pri úspešnom vzťahu či manželstve,“ dopĺňajú. Najťažšie obdobie, kedy praktizovať láskavosť je samozrejme obdobie, keď sa so svojím partnerom dostanete do sporu. Je to však okamih, ktorý si vyžaduje túto vlastnosť viac než ktorýkoľvek iný okamih. Psychológovia hovoria, že najdôležitejšie je zabudnúť na svoj hnev, rozčarovanie a zúrivosť, pretože tieto veci môžu spôsobiť nenapraviteľné škvrny na všetkých vzťahoch. Dajte priestor i veľkorysosti.

„Láskavosť však neznamená, že nebudeme vyjadrovať negatívne emócie, ale napovedá nám to, akým spôsobom hnev vyjadríme. Môžete na svojho partnera kričať, no jednoduchšia cesta je vysvetliť mu, prečo ste nahnevaní, zlostní či smutní, čo je samozrejme šetrnejšia cesta,“ vysvetľuje Julia Gottman.

 

Dlhotrvajúce spojenie

Teraz, keď si uvedomíte, že ste sa naučili prekonať všetky spory a pochopiť rôzne nedostatky partnera, našli ste hlboké, silné a dlhotrvajúce spojenie, ktoré má takú silu, že môže meniť svet. Nie ste spolu len tak pre nič za nič, ale žijete v partnerstve, ktoré má skutočne hlboký základ. Dokopy môžete pracovať na spoločných veciach, objavovať nové miesta či vytvárať niečo, čo má skutočnú hodnotu. Toto je ten čas, kedy začnete fungovať ako celok a po prekonaní predchádzajúcich etáp si môžete povedať, že osoba, s ktorou žijete, je tá pravá pre vás.

Je to čistá láska bez podmienok. Táto láska hovorí: „Jednoducho ťa milujem a ani neviem prečo. Budem ťa milovať aj keď sa s tebou stane čokoľvek. Nič neohrozí našu lásku, vždy ťa budem milovať.“

Na prvý pohľad sa možno zdá, že ide o slepú lásku. Ale k tomu má ďaleko. Je to väčšinou naopak. Pri tomto druhu lásky sa ľudia väčšinou poznajú veľmi dobre. Poznajú aj svoje nedostatky či chyby a prijímajú sa aj s nimi. Táto láska nie je na nič viazaná. Jednoducho existuje, plynie v čase a v priestore. Pri tomto druhu lásky môžeme niekoho milovať aj vtedy, keď si to ničím výnimočným nezaslúžil a tiež vtedy, keď pre nás nič výnimočné neurobil. Osobu milujeme preto, lebo existuje. Pri tejto láske má pre nás človek mimoriadnu hodnotu len preto, že sme ho mali šťastie stretnúť. Túto lásku prežívajú zrelé osobnosti, ktoré do vzťahu veľa dávajú a nič nevyžadujú. Práve tento druh lásky je pre človeka dôležitejší, ako si možno myslíme. Každý v kútiku duše dúfa, že takúto lásku prežije. Takáto láska mení beznádej na nádej. V takomto vzťahu neexistujú dôvody na obavy, neistotu, nátlak, závisť alebo žiarlivosť. Je taká neodolateľná, že dokáže  motivovať k najlepším skutkom a dokáže naštartovať tvorivú energiu, ktorá je odpoveďou na nepodmienečnú lásku.  Niekto povie, že je to vlastne Božia láska pôsobiaca v človeku. Každý človek ju má ukrytú hlboko v srdci a jej brány sa otvoria vtedy, keď po nej úprimne túži a zbaví sa zbytočnej pýchy. Práve tento druh lásky tvorí pevné základy partnerských vzťahov.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Výskum
Zdieľať na facebooku