Ako zistíte, že žijete so sebcom?

Byť sebecký neznamená žiť tak ako sa mi páči, ale chcieť od druhých, aby žili tak, ako mi to vyhovuje. M. Gorkij
Byť sebecký neznamená žiť tak ako sa mi páči, ale chcieť od druhých, aby žili tak, ako mi to vyhovuje. M. Gorkij / Foto: Big Stock

„Byť sebecký neznamená žiť tak ako sa mi páči, ale chcieť od druhých, aby žili tak, ako mi to vyhovuje.“ (Maxim Gorkij)


Egoizmus alebo sebectvo je cielené uplatňovanie osobných záujmov, ktoré nezohľadňuje alebo málo zohľadňuje záujmy iných.

Egoizmus je protikladom empatie. Empatia je schopnosť vcítiť sa do myslenia iných ľudí. Sebectvo to neguje. Sebectvo je myslenie zamerané na svoju osobu. Sebecký človek je bezohľadný a cieľavedomý. Ide mu o svoj vlastný prospech. Sebectvo je v zásade premyslená a racionálna činnosť.

Nie je nič horšie, ako žiť s namysleným sebcom, ktorý myslí iba na seba a jeho srdce zapĺňa vlastná očarujúca osobnosť. Nasledujúce znaky usvedčia nenapraviteľných egoistov, ale v rovnakom prípade sa môžu vzťahovať aj na ženy. Jednoducho, ak sa váš partner alebo partnerka správajú nasledovne, mali by ste si uvedomiť, že žijete s človekom, ktorý myslí hlavne na seba a snaží sa uspokojovať len svoje záujmy. Pozrime sa na najčastejšie prejavy správania sebeckého človeka.

 

Všetko musí byť podľa jeho (jej) podmienok

Na začiatku vzťahu pôsobí človek sebec príťažlivo. Organizuje, pripravuje stretnutia, vymýšľa program. Zo začiatku máte pocit, že to všetko robí z lásky k vám. Lenže po určitej dobe, keď chcete konečne niečo pripraviť aj vy, zrazu zistíte, že partner (partnerka) vás nepripustí ani k slovu. V podstate ho ani nazaujíma, po čom vlastne vy túžite. Vy chcete povedať, že vám niečo nevyhovuje, ale druhú stranu to nezaujíma. Nemáte vytvorený priestor pre váš názor. Pri takomto partnerovi (partnerke) nemáte veľmi na výber. Buď sa prispôsobíte, alebo musíte zo vzťahu vycúvať. Zo začiatku sa dokážete obetovať, ale po čase vám to začne vadiť. Nechcete byť predsa obeťou do konca života. Zisťujete, že dotyčná osoba nepozná slovo kompromis. A v skutočnom vzťahu ide hlavne o kompromisy. Bez nich sa vzťah rozvíjať nedá.

 

Komunikácia sebca voči vám je negatívna alebo neutrálna

Sebec vás málokedy pochváli alebo povzbudí. A tak vám začína ubúdať energia. Vy síce povzbudzujete, snažíte sa vyžarovať pozitívnu energiu, ale druhú strana sa správa úplne ináč. A tak postupne prichádza pocit zbytočnosti či opovrhnutia. Začínate sa trápiť a premýšľať nad tým, čo zlé, hanebné alebo nevhodné ste urobili. Tieto pocity prechádzajú do trápenia a stále viac cítite, že pre toho druhého vôbec nič neznamenáte. U niektorých to môže prejsť až do presvedčenia, že ste takí zlí, že si ani nič iné nezaslúžite. Takéto pocity dokáže vo vás vytvoriť chlad, ktorý vyžaruje druhý človek.

 

Vy ste však nič zlé neurobili

Nech sa akokoľvek snažíte, čokoľvek urobíte pre pozitívnu zmenu alebo oživenie vzťahu, nedostávate spätnú väzbu. Máte pocit, že ste neviditeľní a zbytoční. Vaša sebaistota je na bode mrazu. Skôr však, než začnete hľadať chybu v sebe, spýtajte sa sami seba, aký pocit máte z partnerovej komunikácie.

Opovrhnutie je opakom rešpektu. Uvedomte si, že tieto pocity  pochybnosti o sebe samom máte preto, že vás neustále niekto kritizuje, je k vám sarkastický a vyjadruje sa negatívne na vašu adresu. Vy ste naozaj nič zlé neurobili.

 

Foto: Big Stock

Ste to stále vy, ktorí urobia vždy prvý krok na záchranu situácie

Vy sa snažíte, vyžarujte pozitívnu energiu, ale k vám sa vracia len tá negatívna. Partner (partnerka) často neprejavuje žiadny záujem alebo sa v ničom, čo navrhnete, neangažuje. Vzťah je však potrebné budovať vzájomne. Snaha musí byť na obidvoch stranách. Ak to tak nie je, niečo nebude v poriadku. Ak si v určitej situácii uvedomíte, že do vzťahu investujete oveľa viac ako ten druhý, tak niečo určite nie je v poriadku.

 

Sebec nemá rád slová vzťah, partner, priateľ

Sebec vzťah považuje za príležitostnú zábavu a cíti neistotu pri slovách priateľ (priateľka), partner (partnerka). Sebec je mimoriadne nervózny, keď začnete hovoriť o spoločnej budúcnosti. Takýto rozhovor ho obťažuje. Je to preto, lebo vzťah pre neho (ju) nie je prioritou. Musíte si čo najskôr uvedomiť, že s takýmto človekom sa vzťah buduje veľmi ťažko. Veď ako môžete budovať vzťah, keď nedokážete spolu ani komunikovať? Bez komunikácie si partneri nedokážu vyjasniť podstatné veci, záujmy a potreby.

 

Sebecký človek často flirtuje s inými ľuďmi

Sebci majú radi okolo seba veľa ľudí, ktorých môžu nejakým spôsobom očariť. Keď je sebec odhalený pri flirtovaní, má tendenciu situáciu zľahčovať. Často používa vetu: „Veď je to len kamarátka.“ Keď flirtuje príliš často, svedčí to o nezrelosti partnera (partnerky).

 


Zdroje:
Michal Kopecký: Ako ju získať
Susan J. Elliot: Prežite rozchod s úsmevom

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku