6 znakov, ktoré charakterizujú chladné vzťahy

Niektorí ľudia sú  vo vzťahoch neustále nespokojní. Chybu hľadajú možno v tom druhom, ale  väčšinou je to spôsobené tým, že dotyčný človek robí stále tie isté chyby. Chladné vzťahy charakterizuje šesť základných znakov.
Niektorí ľudia sú vo vzťahoch neustále nespokojní. Chybu hľadajú možno v tom druhom, ale väčšinou je to spôsobené tým, že dotyčný človek robí stále tie isté chyby. Chladné vzťahy charakterizuje šesť základných znakov. / Foto: Bigstock

Každý vzťah je iný. Niektoré sú naozaj ukážkové, ale o iných sa to povedať nedá.  A niekto je vo vzťahoch neustále nespokojný. Chybu hľadá možno v tom druhom, ale  väčšinou je to spôsobené tým, že dotyčný človek robí stále tie isté chyby. Dnes sa pozrieme na znaky, ktoré charakterizujú tie vzťahy, ktoré sprevádza chlad.

 

1.znak: Človek nemá chuť nič opravovať

Žijeme v dobe, keď málokto staré a pokazené veci opravuje. Jednoducho ich vyhodí a kúpi nové. Bohužiaľ, túto skúsenosť si preniesli niektorí ľudia aj do vzťahov. Príde problém? Vzťah ukončia a vrhnú sa do nového. Budovať, opravovať chyby, posúvať spolu niekde ďalej a k lepšiemu sa pomaly stáva vzácnosťou. Takže prvý znak, ktorý spôsobuje chlad vo vzťahoch, spočíva práve v tom, že nemáme chuť vzťahy vylepšovať, pracovať na nich, úprimne komunikovať a či načúvať partnerovi. Nápravu považujeme za stratu času. Niektorí si možno pomyslia, že na čo strácať čas, keď svet každý deň ponúka nové príležitosti. Potom to však často končí tak, že človek ostáva osamotený.

 

2.znak: Útek namiesto riešenia

V dnešnej dobe nikto netúži po problémoch. Každý si chce život hlavne uľahčiť a žiť v pohode a práve preto pri prvom probléme máme tendenciu zo vzťahu utiecť. „Veď riešenie je vždy ťažšie ako útek, tak načo sa namáhať?“ pomyslí si nejeden človek. Psychológovia však vravia, že život sa kvôli útekom nestáva ľahší, ale naopak ťažší.  Prečo? Ak človek uteká od každého vzťahu, pretože sa v ňom vyskytol problém, musí takto utekať od úplne každého. Nielen preto, že v každom vzťahu sa vyskytujú problémy. Je to aj preto, lebo hlavný problém nosí v sebe, a to neochotu riešiť problémy. Ak človek zistí, že má problém aj v sebe, veľa vecí sa záhadne vylepší okolo neho.

 

3.znak: Povrchnosť namiesto hĺbky

Je to síce smutné, ale veľa ľudí si partnera vyberá hlavne podľa toho, ako vyzerá. Títo ľudia si vôbec neuvedomujú obrovské riziko  vyplývajúce  zo starnutia, ktoré často prináša so sebou aj zhoršovanie vzhľadu. Povrchný človek vždy okolo seba vidí množstvo mladších a krajších ľudí. Má však smolu. Vidí iba to, čo sa dá vidieť očami.

Naopak ľudské vnútro ponúka iné kvality. Kým ľudská pokožka starne, ľudské vnútro dozrieva do krásy. Vďaka skúsenostiam je človek stále múdrejší a zaujímavejší. Neustále sa mení, rozvíja, upravuje svoje hodnoty, doplňuje svoje vedomosti. Jednoducho, stále je zaujímavý.

Človek, ktorý sa nesnaží ísť do hĺbky, je aj veľmi rozptýlený. Denne vidí okolo seba  stovky nádherných ľudí a má tenednciu si o každom myslieť, že je krajší ako jeho partner. Človek, ktorý je povrchný, nedokáže svoje myslenie zmeniť tak, že si povie, že môj partner je jedinečný a má to, čo nikto iný nemá. Radšej sa každý deň necháva rozptyľovať niekým novým a neokukaným. Ak sa človek nezastaví a hlboko nezamyslí, nedá sa mu vystúpiť z tohto kolotoča. Preto je hĺbavé myslenie také dôležité. Preto  je také potrebné premyslieť si, podľa čoho si budeme vyberať partnera. Všetko je v našich rukách.

 

4.znak: Ľahostajnosť namiesto komunikácie

Tam, kde neexistuje kvalitná komunikácia, pár v podstate prestáva existovať. Kvalitná komunikácia znamená úprimnú komunikáciu. Nestačí sa rozprávať o bežných činnostiach, ktoré robíme počas dňa. Dvojica vo vzťahu sa potrebuje rozprávať o svojich pocitoch, túžbach, problémoch a radostiach. Dnes sme však často svedkami situácie, keď dvaja ľudia síce sedia spolu pri jednom stole, ale každý hľadí do svojho mobilu. Tadiaľ ceste nevedie.

 

5.znak: Branie namiesto dávania

Dnes sme naučení, že za všetko by sme mali niečo dostať. Už malé deti často hovoria: „A čo budem z toho mať? Na čo to mám robiť?“ A potom často toto myslenie prenášame aj do vzťahov. Kalkulujeme. Často len preto, že nevieme dávať, prestávame partnerovi venovať svoj čas, pozornosť, energiu a podporu. Myslíme si, že na čo to vlastne budeme robiť, keď z toho nič nemáme.

Psychológovia však upozorňujú na to, že braním sa iba vyčerpáva zdroj. Nič sa nezíska, iba stratí. Aby dvaja ľudia mohli jeden druhého nabíjať, musia jeden druhému veľa dávať. Dávaním o nič neprichádzajú. Práve naopak. Získavajú dvojnásobnú energiu. A toto je podstata vzťahu.

 

6.znak: Negatívne namiesto pozitívneho

Existujú ľudia, ktorí sa dokážu neustále sťažovať a okolo seba vidia viac negatívnych ako pozitívnych vecí. Takéto nastavenie mysle vnáša do vzťahu nielen smútok, úzkosť, ale aj chlad. Čoskoro sa ten druhý začne cítiť stiesnene a jeho jedinou túžbou bude snaha uniknúť.

 


Zdroje:

Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Chapman Gary: To keby sme vedeli... pred svadbou!
Julian Melgosa: Žiť naplno
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku