Spôsoby, ktorými dávame najavo, že svojho partnera ľúbime

 Často sa stáva, že hoci svojho partnera milujeme, pod tlakom rýchleho plynutia času mu zabúdame alebo nestíhame prejavovať svoju lásku.
Často sa stáva, že hoci svojho partnera milujeme, pod tlakom rýchleho plynutia času mu zabúdame alebo nestíhame prejavovať svoju lásku. / Foto: Pexels

Láska je primárnou ľudskou potrebou. Je najdôležitejšou zo všetkých emocionálnych potrieb. Ak je naplnená, cítime sa milovaní. Trvácnosť a šťastie vo vzťahu závisia práve od maličkostí, a tak by sme práve na maličkosti nemali zabúdať. Často sa totiž stáva, že svojho partnera milujeme, ale pod tlakom rýchleho plynutia času zabúdame alebo nestíhame prejavovať svoj obdiv a náklonnosť tak, ako by si to náš partner zaslúžil. A potom často prichádzajú pocity zmätenosti a neistoty.Ako týmto pocitom predísť a dlhé roky si vďaka prejavom lásky nažívať v partnerskej harmónii? Odborníci na partnerské vzťahy odporúčajú dodržiavať aspoň niektoré z nasledujúcich zásad:

 

Venujte partnerovi pozornosť a blízkosť

Venovať niekomu pozornosť je krásnym a nežným spôsobom, ako prejaviť svoju lásku a rešpekt. Keď k tomu ešte pripojíme aktívne počúvanie, svojho partnera určite potešíme. Život je otázkou priorít.  Tomu, čo považujeme za dôležité, venujeme svoj čas a energiu, svoju blízkosť a pozornosť.

Blízkosť je schopnosť plne sa sústrediť na toho druhého.  Je dôležité venovať čas milovanej osobe  a urobiť si pre ňu čas, kedy vie, že všetko ostatné je nepodstatné a že si tu len pre ňu. Pozerať do očí, pozorne počúvať, úprimne komunikovať, snažiť sa toho druhého pochopiť, tráviť spolu voľný čas, to všetko posilňuje vzťah.

 

Nájdite si na partnera čas

Čas je dobrým spojencom pri tvorbe citov a vzniku lásky každej dvojice. Dôvera, pochopenie, oddanosť a úprimnosť potrebujú dostatok času, aby mohli zapustiť korene a postupne sa rozvíjať.

 

Podporujte svojho partnera

Partnerstvo má zmysel vtedy, keď nám je s partnerom lepšie ako samému so sebou. Vzťah má existovať preto, aby sme sa cítili lepšie a nie horšie. Partner, ktorý nám berie energiu, odvahu či chuť žiť, nie je pre nás ten najvhodnejší. V takomto prípade je nám lepšie osamote. Partner, ktorý nás inšpiruje, podporuje a dáva chuť žiť, je pre nás veľmi dôležitý, pretože bez neho by sme nefungovali až tak dobre. A to, že nás partner podporuje, je jasným signálom, že nás aj ľúbi.

 

Nezabúdajte na bozky a pohladenie

Žiadne gesto nevyjadruje lásku a pozornosť viac než nežný dotyk alebo pohladenie tváre alebo vlasov človeka, ktorého milujete. Toto gesto nie je len priamočiare a silné, ale aj všestranné. Nežné pohladenie a sladký úsmev môžu preniesť vašu lásku a oddanosť, vyliečiť emocionálnu ranu alebo dokonca podnietiť plameň intimity.

Mnohé ženy majú rady pohladenie po tvári alebo po vlasoch. Pre mužov môžu byť touto oblasťou ramená alebo hrudník. Láskyplné dotyky alebo pohladenie tých správnych miest je nežným prejavom lásky. Fyzický kontakt je veľmi silným prejavom lásky, a to najmä v ťažkých chvíľach potrebujeme cítiť, že ten koho milujeme je s nami, že nás má rád a že stojí pri nás. To najdôležitejšie, čo môžeme urobiť v takých chvíľach urobiť, je objať partnera a držať ho v objatí.

 

Nezabúdajte na malé prekvapenia

Je očarujúce, keď aj po dlhých rokoch spolužitia, necháte milý odkaz partnerovi napríklad v aute, pod vankúšom, v pracovni na stole alebo skrytý v košeli, ktorú si ráno oblieka. Tieto malé prekvapenia dokážu každému pozdvihnúť náladu. Skúste občas napísať citlivú SMS alebo napíšte zaľúbený e-mail. Keď kupujete darčeky, tak sa snažte partnera skutočne potešiť a prekvapiť. Ak sa vám zdá, že by ho (ju) potešila aj hlúposť, neriešte to. Kúpte ten predmet.

Aby sme milovanú osobu mohli obdarovať, najprv musíme na ňu myslieť, potom rozmýšľať, čím a ako ju prekvapíšme a nakoniec dar kúpiť a venovať jej ho. Dar je tak zavŕšením niekoľkých láskavých prejavov. Je prejavom toho, že sme na paertnera  mysleli aj vtedy, keď sme neboli v jeho blízkosti, že nám na ňom neustále záleží, že pre nás niečo znamená a že ho (ju) ľúbime.

Väčšinou  nezáleží na tom, či sme dar kúpili alebo vyrobili, či bol drahý, alebo lacný. Podstatné je, že sme milovanú osobu obdarovali. A najkrajšie je obdarovať vtedy, keď nemá žiadny sviatok.

 

Pripravujte jedlo s láskou

Vyskúšajte nejaký recept, vezmite nejaké čerstvé suroviny a uspokojte chute svojho partnera. Veľmi sa poteší najmä vtedy, keď príde z práce po dlhom a únavnom dni.

 

Robte rôzne skutky lásky

Urobte občas to, o čom viete, že to poteší vášho partnera. Môžete napríklad:  uvariť jedlo, prestrieť stôl, umyť riady, povysávať, utrieť prach, vyniesť smeti, pokosiť trávnik, ostrihať kríky na záhrade, pohrabať lístie, vyvenčiť psa, vymeniť rybičkám vodu…

 

Používajte láskavé slová

Je dobré používať slová, cez ktoré oceníme svojho partnera, jeho dary a schopnosti, prejavíme mu vďaku, podporu a pohladíme jeho srdce. Ak zraníme toho  druhého, uznajme svoju chybu, prevezmime za ňu zodpovednosťou, ospravedlňmesa a poprosme o odpustenie. Toto všetko sú nádherné prejavy lásky.

Láska je rozhodnutie a nie je možné si ju vynútiť. Ak lásku máme a nechcem ju stratiť, musíme každý deň niečo pre ňu urobiť. Môže to byť akákoľvek pozornosť. Možností je veľa, stačí sa správne rozhodnúť.

 

A ešte na záver niekoľko maličkosti:

  • umožnite  partnerovi (partnerke)prežívať chvíle, keď môže byť sama alebo so svojimi priateľmi (priateľkami),
  • ak viete, že budete meškať, zavolajte,
  • pamätajte na výročia, narodeniny a ďalšie významné udalosti,
  • ďakujte za to, čo pre vás partner (partenerka)robí,
  • odpúšťajte, keď vám ublíži,
  • rozvíjajte si zmysel pre humor.

 


ZDROJE:
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
G. Chapman:5 jazykov lásky
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku