Ako sa prejavujú ľudia bez sebaistoty v partnerskom vzťahu?

Slabí ľudia sa neustále ľutujú a obviňujú zo svojho nešťastia iných. Najčastejšie je tento ich prístup spôsobený zlou výchovou v detstve.
Slabí ľudia sa neustále ľutujú a obviňujú zo svojho nešťastia iných. Najčastejšie je tento ich prístup spôsobený zlou výchovou v detstve. / Foto: Bigstock

Slabí ľudia majú silnú túžbu  manipulovať iných a vyvolávať v nich strach. So slabochmi sa môžete stretnúť na pracovisku a tiež v partnerskom vzťahu. Slaboch nedokáže niesť zodpovednosť za to, čo urobí, a tak vždy a zo všetkého obviňuje iných. Slabochov najčastejšie vychovávajú despotickí rodičia, ktorí vždy rozhodovali za deti. Svojím spôsobom za ne preberali zodpovednosť. V takejto výchove sa väčšinou používa zastrašovanie, vyhrážanie, vydieranie, ponižovanie, či osočovanie. Kvôli týmto prístupom rodičia potláčajú v deťoch  ich vlastnú identitu a schopnosť rozhodovať sa. Keď potom  z detí vyrastú dospelí ľudia, často uplatňujú odpozorované „výchovné“ prístupy z rodiny vo svojom vlastnom  partnerskom vzťahu alebo na pracovisku.

V  partnerskom vzťahu vždy musia byť dominantní a neustále sa snažia si to dokazovať. Vyvolávajú konflikty, zastrašujú, obviňujú partnera z vymyslených vecí, len aby sa mohli neustále vyvyšovať. Nerobí im problém prekračovať všetky hranice úcty a slušnosti. Neustále sa ľutujú a obviňujú zo svojho nešťastia iných. Pozrime sa na najznámejšie spôsoby, ktoré v partnerskom vzťahu ľudia, ktorým chýba sebaistota, najčastejšie využívajú.

 

1. Ohovárajú vlastného partnera pred okolím

Keď nie sú s partnerom spokojní alebo sa s ním pohádali, tak namiesto toho, aby si problém vyriešili doma s partnerom, idú medzi ľudí a snažia sa svojho partnera ohovárať. Týmto prejavujú potrebu určitého uistenia sa v tom, že ich partner je zlý a oni sú tí dobrí. Ostatným ľuďom sa na tieto ohováranie veľmi ťažko reaguje, pretože väčšinou nevedia presne, ako to vo vzťahu naozaj vyzerá, a tak sa aj oni sami dostávajú do nepríjemnej situácie, lebo nechcú nikoho uraziť svojím názorom. A ak povedia nejaký názor, práve tento názor môže slabý človek použiť ako argument a tým vystavuje aj ďalších ľudí nepríjemnej situácii.

Silní ľudia nevnášajú do hádok cudzie argumenty, ale iba vlastný názor a vlastné pocity. Snažia sa vzťah budovať, hľadajú nové možnosti a nemajú snahu za každú cenu vzťah ničiť.

 

2. Obviňujú

Každý sa občas v ničom pomýli alebo urobí chybu. Učíme sa celý život. Ak urobíne niečo nevhodné, mali by sme sa vedieť ospravedlniť. Silní ľudia to bez problémov dokážu, slabí ľudia však nie. Oni nevedia  priznať svoju vinu. V žiadnom prípade nevedia sami sebe priznať, že oni sami sú zodpovední za svoje pocity. V ich videní sveta vždy niekto iný môže za to, ako sa oni cítia. Nevedia, že sami musia prebrať zodpovednosť za svoje neúspechy, prázdnotu alebo vnútornú bolesť. Len oni sami musia začať na sebe pracovať, nikto nie je povinní robiť za nich. Ani partner.

 

3. Zostávajú vo vzťahu s niekým, koho nenávidia

Slabí ľudia často robia veci steretypne aj niekoľko rokov. Nechce sa im nič meniť. Práve z tohto dôvodu zostávajú aj vo vzťahoch, ktoré im vôbec nevyhovujú. Najsmutnejšie na tom je to, že majú na blízku niekoho, na kom si môžu vybíjať svoje komplexy. Potrebujú pri sebe niekoho, kto im neodporuje. Na toto treba dávať pozor. Je veľmi náročné zostávať vo vzťahu s niekým, kto len zraňuje a v ničom partnera nepodporuje. A hrozí aj ďalšie riziko. Ak sa dlhodobo obklopujeme negatívnymi ľuďmi, negativita sa môže preniesť aj na nás.

 

4. Sú pomstychtiví

Silní ľudia dobre vedia, že zlo nikdy neprivedie človeka k ničomu dobrému. Negatívne činy nemôžu viesť k pozitívnym výsledkom. Silní ľudia vedia odpustiť, dokážu sa povzniesť a vedia sa učiť z chýb. Slabí ľudia väčšinou nič z tohto nepoznajú. Väčšinou buď zostávajú stáť na mieste, alebo sa snažia za niečo zlé odplácať ďalším zlom. Nemajú chuť pohnúť sa ďalej  alebo meniť veci pozitívnym spôsobom.

 

5. Odsudzujú

Slabí ľudia väčšinou netušia, čo je to veľkorysosť, láskavosť, ústretovosť a ľudská blízkosť.  Nezaujímajú ich cudzie ľudské osudy a životné príbehy. Kvôli tomuto si často nemôžu vytvoriť pevné vzťahy a často sa ľuďom sami odsudzujú a vzďaľujú sa od nich.

 

6. Pohŕdajú ľuďmi

Ak natrafia na niekoho, kto má iný názor ako oni, nemajú problém ním pohŕdať. Nevedia prijať odlišnosť človeka. Neuvedomujú si, že ak má niekto iný názor, nemusí to byť zlý človek.

Silní ľudia vedia, že je úplne v poriadku, že každý z nás je špecifický a jedinečný. To predsa nie je dôvod na to, aby sme niekoho urážali, ponižovali ho alebo zosmiešňovali. Ak neprijímame jedinečnosť ľudí, sami seba ochudobňujeme. Len vďaka tomu, že dokážeme vnímať svety iných ľudí, môžeme si rozširovať obzory, vzdelávať sa, spoznávať niečo iné. Je dosť smutné, keď sa človek obklopí len vlastnou pýchou a vychádza dobre len s tými ľuďmi, ktorí s ním súhlasia. Takto nemá šancu dozvedieť sa aj niečo nové.

 

7. Majú sklon zameriavať sa na nedostatky druhých

Slabí ľudia majú pocit, že sú dokonalí a nemajú pocit, že by mali na sebe pracovať. A dosť závidia tým, ktorí sa neustále vzdelávajú, sú úspešní alebo šťastní. Aby sa ich ilúzia osebe samých úplne nezničila, snažia sa aspoň niečo zlé na tých druhých hľadať. Ak náhodou nejaký nedostatok nájdu, snažia sa ho zveličovať.

Silní ľudia dokážu človeka prijímať komplexne aj s jeho nedostatkami a keď majú príležitosť, snažia sa vyzdvihnúť jeho prednosti a nie nedostatky.

 


Odporúčaná literatúra: Amy Morin: 13 vecí, ktoré psychicky silní ľudia nerobia
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku