Zostať spolu alebo sa rozísť? Týchto 8 vecí robia páry, ktorým vzťahy vydržia

Zostať spolu alebo sa rozísť? Týchto 8 vecí robia páry, ktorým vzťahy vydržia
Zostať spolu alebo sa rozísť? Týchto 8 vecí robia páry, ktorým vzťahy vydržia / Foto: Shutterstock

Obdobie konca starého a začiatku nového roka nás častejšie núti premýšľať aj nad vzťahmi, v ktorých žijeme. Možno práve v tomto období premýšľate nad tým, kde svoj vzťah posunúť. Spečatiť ho svadbou alebo sa rozísť? Neviete, či ste stretli skutočnú lásku a partnera na celý život? Možno vám pri tomto premýšľaní pomôže nasledujúcich 8 vecí.

 

1. Navzájom sa podporujete

Ak vám na niekom naozaj záleží, chcete, aby bol úspešný a šťastný vo všetkom, čo má rád. To znamená že keď sa snaží dosiahnuť nejaký cieľ, stojíte pri ňom namiesto toho, aby ste mu stáli v ceste.

 

2. Hlboko rešpektujete jeden druhého

Vzájomný rešpekt medzi partnermi je pre úspešnosť vzťahu rozhodujúci. Čestnosť, dôvera, priateľstvo a intimita pramenia z tohto základu. Bez  rešpektu nebude fungovať ani nič iné.

 

3. Obaja ste ochotní navzájom robiť kompromisy

Aj keď by ste, samozrejme, mali byť vo vzťahu kompatibilní, neznamená to, že budete automaticky milovať každú vec, ktorú miluje váš partner a naopak. Ak vám na niekom naozaj záleží a chcete, aby bol šťastný, budete ochotní sledovať, robiť a zažívať to, čo ho baví a robí šťastným, pretože on urobí to isté pre vás. Požiadavky a potreby oboch partnerov by  však mali byť v rovnováhe tak, aby boli šťastní a spokojní obaja.

 

4. Máte podobné ambície

Nemôžeme očakávať, že náš partner bude mať rovnaké plány do budúcnosti ako my, ale pri budovaní života s niekým iným je rozumné túžiť po podobnosti. Ako v každom tíme aj vo vzťahu sa najlepšie výsledky dosahujú vtedy, keď jeho členovia spoločne pracujú na dosiahnutí cieľa. Týmto cieľom by mohlo byť aj niečo také jednoduché ako osobnostný rozvoj. Ak jeden z vás venuje svoj život osobnému rastu, a druhý je spokojný s tým, ako sa veci majú a nikdy neprejaví túžbu po zmene, môže to časom viesť k  napätiu.

 

5. Dokážete partnerovi vo všetkom veriť

Ak váš priateľ či priateľka chce ísť von so svojimi priateľmi, ktorých už dlhší čas nevidel/a,  tak mu to dovoľte. Pevným vzťahom to určite neotrasie, práve naopak, budete vedieť, že sa ráno alebo v nasledujúci deň vráti do vášho náručia. Ak vám partner neverí, pričom ste mu  k tomu naozaj nedali ani jediný dôvod, je možné, že si do vás projektuje vlastnú neveru alebo neistotu.

 

6. Jeden druhého nesúdite

Šťastie vo vzťahu pochádza od dvoch ľudí, ktorí sú schopní byť k sebe otvorení  a úprimní. Aby ste dokázali byť úprimní, potrebujete bezpečnú atmosféru, kde sa môžete bez obáv otvoriť a máte istotu, že vás partner nebude súdiť.

Ak s niekým zdieľate svoj život, neexistuje v ňom žiadny priestor pre zbytočné tajomstvá alebo klamstvá. Tá správna osoba vás podporí na ceste k tomu, aby ste sa stali osobou, ktorou chcete byť, bude vás však milovať aj takého, akým už ste.

 

7. Komunikujete efektívne

Pokiaľ trávite veľa času s akoukoľvek osobou, je prirodzené, že vznikajú konflikty. V zdravom vzťahu však partneri dokážu riešiť všetky problémy diskusiou o názoroch a postojoch oboch partnerov tak, aby sa navzájom lepšie pochopili a dospeli k riešeniu, na ktorom sa dokážu obaja zhodnúť.

 

8. Všímate si aj maličkosti

To, čo je vo vzťahu podstatné, sú práve maličkosti, ktoré pre toho druhého robíte. Sú to skutky, ktoré ukazujú, že chcete kvôli partnerovi niečo urobiť len tak. Nie je na to potrebná nijaká zvláštna príležitosť ani sviatok. Nepotrebujete plán na to, aby ste niekomu ukázali, že ho milujete.

 

Šťastný, zdravý a plnohodnotný vzťah sa skladá z dvoch partnerov, ochotných dôsledne vyvíjať rovnaké úsilie pri budovaní zväzku. Ak jednému z nich prestáva záležať na kvalite vzťahu a na tom druhom, treba sa zamyslieť nad tým, či vzťah má perspektívu. Základom každej zmeny je však kvalitný dialóg, ktorý môže veci posunúť pozitívnym smerom a predísť ešte väčším problémom. Efektívna komunikácia zachránila už nejeden vzťah, ba dokonca ho pomohla dostať na vyššiu úroveň.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku