Čo robí mužov šťastných a spokojných?

Čo robí mužov šťastných a spokojných?
Čo robí mužov šťastných a spokojných? / Foto: Shutterstock

Hoci univerzálny recept na spokojné vzťahy neexistuje, predsa fungujú pravidlá, ktorých dodržiavanie môže partnerov k šťastiu aspoň priblížiť. Dnes sa pozrieme na to, ako udržať muža vo vzťahu ak už nie úplne šťastného, aspoň spokojného.

Kateřina Kantová, česká klinická psychologička a autorka knihy Je načase být šťastný, vo svojej knihe odporúča ženám, aby vo vzťahu k partnerovi zachovávali nasledujúce zákonitosti:

 

1. Nezabúdajte, že muži potrebujú priestor len pre seba

Dajte mu priestor na vlastný rozvoj, priestor, kde je len jeho svet. Aj v období, keď je do vás bezhlavo zamilovaný, potrebuje byť občas sám. V každom období vzťahu mu občas povedzte, že môže ísť s kamarátmi hrať futbal alebo mu dovoľte celý večer hrať jeho obľúbené videohry. Uvidíte, ako vás bude pred kamarátmi chváliť, aký ste dobrý človek a tolerantná partnerka. Vďaka tomuto máte potom čas aj pre seba a môžete sa venovať svojim záľubám. Preto je také dôležité nevzdávať sa záľub a tiež kamarátok ani potom, ako vstúpite do vzťahu. Keď potom prežívate čas spoločne a venujete sa spoločným záľubám s partnerom, tak si lepšie tento spoločný čas dokážete vychutnať.

 

2. Muži nevedia ženám čítať myšlienky

Ak žena od muža niečo chce, tak by mu to mala povedať priamo, aby si to nemusel domýšľať alebo hádať. Muži to nevedia. Ak vám niečo vadí, povedzte mu to tiež. Svoje problémy si nenechávajte len pre seba. Svoje negatívne emócie nehromaďte zbytočne v sebe, lebo môžete vybuchnúť v nevhodnej chvíli. Najlepšie je, hneď na začiatku povedať, čo vám vadí a kráčať spoločne životom ďalej. Trestanie tichom nie je dobré riešenie problému. Komunikujte čo najviac.

 

3. Muži sú radi, keď dokážu ženám urobiť radosť

Ak vás muži akokoľvek prekvapia, napríklad uvaria večeru, pozvú do kina alebo kúpia malý darček, neberte to ako samozrejmosť, ale oceňte ho a poďakujte. Bude vedieť, že vám urobil radosť a ak tieto maličkosti vnímate a oceňujete ich, bude sa snažiť stále viac.

 

4. Nesnažte sa ho zmeniť

To sú len idealistické predstavy, keď si myslíte, že človeka zmeníte. Ešte nikdy nikoho nikto nezmenil. Dospelý človek musí sám chcieť zmeniť sám seba. Ak sa vám niektoré vlastnosti  viditeľne nepáčia a prekážajú vám, nevstupujte s takýmto človekom do vzťahu. Sľúbiť vám môže, že sa zmení, ale ak mu na tom nebude naozaj záležať, nikdy to neurobí.

 

5. Dovoľte mužovi, nech vám pomáha

Muži sa radi cítia silní, a tak aj toho svojho občas požiadajte, aby  vám s niečím pomohol.  Uvidíte, ako rád to pre vás urobí a okrem toho sa bude cítiť silný a potrebný.

 

6. Buďte sama sebou

Váš partner si vás vybral preto, lebo ste taká, aká ste. Nemeňte zbytočne svoje vlastnosti, zvyky, záľuby či  zamestnanie, ak to naozaj vy sama nepovažujete za nutné. Urobte to len vtedy, keď podnet vyjde z vás a nie od partnera. Len tak dokážete zostať sama sebou a váš partner si vás bude za to vážiť celý život.

 

7. Nezasahujte mu do súkromia

Asi už ani nie je potrebné pripomínať, že sms, e-maily či pošta na sociálnych sieťach sa cudzím ľuďom nečíta. Každý by si mal čítať len svoju poštu. Ak vám partner niečo bude chcieť dať prečítať, tak to urobí sám od seba.  Ináč sa mu nikdy nedívajte do mobilu alebo do e-mailov. Zbytočne by sa naštrbila vaša vzájomná dôvera.

 

Toto je niekoľko maličkostí, ktoré keď budete dodržiavať, máte šancu prežiť s partnerom pohodový vzťah. A na záver ešte niekoľko podstatných, ale už chronicky známych vecí. Každý muž túži aj po kvalitnom jedle, dostatočne dlhom spánku a láske.

 


Zdroj: K. Kantová: Je načase být šťastný!
Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku