7 dôvodov, kvôli ktorým sa nevieme zamilovať

7 dôvodov, kvôli ktorým sa nevieme zamilovať
7 dôvodov, kvôli ktorým sa nevieme zamilovať / Foto: Shutterstock

Vedci v tom dnes majú jasno. Láska vzniká v mozgu. Áno, ani tá najromantickejšia nemá veľa spoločného s naším srdcom, to sa nám len rozbúcha pri pohľade na milovanú osobu. Láska sa odohráva v hlave a má veľa spoločného s chémiou v našom tele. Niekto sa zamiluje skôr, iným to trvá dlhšie. No, niektorí sa nedokážu zamilovať vôbec. Čím je to spôsobené?

 

1. Nepovažujú romantický vzťah za najvyššiu prioritu

Súčasný život ponúka nekonečné možnosti na sebarealizáciu. Spoločnosť nás dosť tlačí do výkonnosti a z toho dôvodu máme tendenciu tráviť viac času v  práci. Niektorí ľudia kariéru považujú za prioritu, a preto signálom lásky nevenujú patričnú pozornosť.

 

2. Analyzujú pocity – svoje, ale aj ostatných

Niektorí  ľudia sú vynikajúci  v zbieraní informácií a vyvodzovaní záverov. Nekonečné analyzovanie často spôsobuje, že takíto ľudia buď nechcú rozvíjať hlbší vzťah, alebo po prvom probléme zo vzťahu vycúvajú.

 

3. Potrebujú dostatok času na to, aby sa otvorili druhej osobe

Mozog nikdy neprestáva pracovať a nikdy neprestáva odhaľovať veľké množstvo detailov a dôvodov o tom, prečo nemôže byť všetko v poriadku. Výsledkom je, že pre niektorých ľudí je ťažké otvoriť sa druhej osobe. Vedia a chápu, že akýkoľvek vzťah je riskantný. Preto často pôsobia chladne, no nemusí to byť pravda.

 

4. Držia sa starých skúseností alebo zranení

Toto je pre niektorých ľudí ďalšia pasca. Veci, ktoré zničili ich predchádzajúci vzťah, nie sú podstatné v novom vzťahu, no len málokedy si to uvedomujú. Pamätajú si bolesť z posledného rozchodu a nevedome prenášajú tieto skúsenosti na osobu, s ktorou sú teraz. Niekedy je človek hlboko zranený ako dieťa a táto bolesť spôsobila to, že takíto ľudia si vytvorili ochranný múr pred láskou.

 

5. Byť slobodný je ich vedomé rozhodnutie

Niektorí ľudia majú jasno v tom, že je lepšie byť sám a v pohodlí ako s niekým, kto nie je až tak pre nich zaujímavý. Je to ich vedomé a veľmi dobre premyslené rozhodnutie. Väčšinu času trávia títo ľudia osamote, pretože to jednoducho chcú a cítia sa pri tom veľmi dobre. Alebo zostávajú sami, lebo sa chcú baviť stále s niekým iným.

 

6. Nevedia, čo sú kompromisy

Láska je aj o kompromisoch, vzájomnom chápaní a tiež odpúšťaní. Niektorí ľudia nie sú ochotní takejto obety, a tak sa radšej láske vyhýbajú.

 

7. Sú posadnutí perfekcionizmom

Buď chcú dokonalý vzťah, alebo radšej nič. Povedia si, že ak láska nemá byť len perfektná, bez akýchkoľvek chýb, tak radšej nechcú žiadnu. Neuvedomujú si však, že všetci robia chyby. Aj oni samotní.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku