Clarissa Pinkola Estés: Základom je vybrať si dobre životného partnera

 Základom je vybrať si dobre životného partnera. Podľa čoho sa rozhodovať radí C.P.Estés.
Základom je vybrať si dobre životného partnera. Podľa čoho sa rozhodovať radí C.P.Estés. / Foto: Bigstock

 

Existuje veľa rôznych teórií a rôznych návodov na to, ako si vybrať partnera na spolužitia tak, aby zväzok vydržal čo najdlhšie. Možno ste aj vy prečítali už množstvo kníh a článkov v časopisoch o tejto téme, ba dokonca ste absolvovali odborné prednášky, kde sa vám snažili pomôcť mnohí psychológovia, motivátori a koučovia. A možno aj napriek tejto vašej snahe ste stále sami. Nevadí, možno vám prídu vhod skúsenosti doktorky C. P. Estés, spisovateľky a psychoanalytičky, autorky knihy Ženy, ktoré behali s vlkmi. Čo odporúča?

 

1. Vyberajte tak, ako by ste boli slepí

Zavrite oči a sústreďte sa na to, čo si o osobe naozaj myslíte. O jej láskavosti, vernosti, múdrosti, oddanosti. Špecifiká našej kultúry veľmi ovplyvňujú, čo na druhom človeku hlavne vidíme. Toto dnes zohráva najväčšiu úlohu, ale zároveň sa neskôr stáva najväčším problémom vo vzťahoch. Preto je oveľa dôležitejšie, čo cítime a vidíme svojím vnútorným zrakom. A to si najlepšie uvedomíme, keď zavrieme oči.

 

2. Mal by dokázať prijímať zmeny

Existuje jeden hlavný rozdiel medzi tým, kto je schopný stať sa dlhodobým partnerom a tým, kto je schopný iba krátkodobých vzťahov. Ten rozdiel spočíva v schopnosti učiť sa. Kto sa  nedokáže naučiť novému pohľadu na vec, kto nie je schopný vidieť obvyklé veci v novom svetle, kto sa nezaujíma o svet a ako sa správajú ľudia v ňom, tento človek nemá perspektívu pre vytváranie dlhodobého vzťahu. Pre dlhodobý vzťah je prirodzene lepší človek otvorený a prístupný. Ten, kto sa dokáže otvoriť a držať odstup, poučiť sa a rozvíjať.

 

3. Dôležitá je citlivosť

A sústreďte sa aj na citlivosť, ktorá je v dnešnom svete veľmi dôležitá. Každý človek má nežnosť a citlivosť v sebe, ale veľmi ťažko ju vie dať najavo. Ale kto má schopnosť učiť sa, svoj potenciál láskavosti, lásky a vernosti môže rozvíjať donekonečna.

 

4. Vyberte si tú alebo toho, kto dáva najavo bolesť, keď mu ju spôsobíte

Vyberte si tú alebo toho, kto vidí, ako vás bolí, keď vám sám ublížil. To je veľmi dôležité. Existuje mnoho spôsobov, ktorými ľudia dávajú najavo svoju bolesť. Niekto sa uzavrie do seba. A toto rozčuľuje potom partnerov extrovertov. Treba však chápať, že je to spôsob vyjadrenia bolesti. Ak je človek ochotný sa postupne otvárať, tak je to v poriadku. Znepokojujúce je to, keď absentujú akékoľvek reakcie, ak sa k partnerovi zachováme zle. Buď je niečo v neporiadku s jeho citlivosťou, alebo už v duši a v mysli skončil so vzťahom, len to ešte partnerovi nepovedal. Mnohí ľudia si nesú rôzne traumy z predchádzajúcich vzťahov, ktoré začali veľkým očakávaním, ale skončili veľkým sklamaním. Vo vzťahoch sa vždy vyskytne aj napätie a dôjde aj k tomu, že jeden druhého zraní. Tomu sa nedá úplne vyhnúť. Nemalo by však opakovane dochádzať k tým istým zraneniam. Človek by sa mal vedieť zastaviť a kontrolovať sa a hlavne vtedy, keď vie, že druhému spôsobuje bolesť. Preto je dôležité vedieť dávať najavo bolesť a vycítiť aj bolesť toho druhého.

 

5. Vyberte si toho, kto má svoj vnútorný život

Je jedno, čomu sa partner venuje. Vyberte si niekoho, kto kráča svojou vlastnou cestou a berie vás ako partnera na ceste životom. Je to niekto, kto dokáže žiť s niekým iným, ale zachováva si svoju samostatnosť. Toto je veľmi dôležité, lebo vzťah má svoje fázy a cykly. Niekedy je dôležité byť tesne spolu, inokedy je dobrý určitý odstup.

 

6. Vyberte si niekoho, komu sa páčia vaše záľuby a hodnoty

Partneri by si mali rozumieť aspoň v takých dôležitých oblastiach ako je počet detí, peňazí, náboženstva. Samozrejme, dokonalá zhoda je akýsi ideál. Spoločné  hodnoty a záľuby znižujú napätie v priebehu rozvoja vzťahu. Otázku hodnôt je potrebné riešiť ešte pred uzavretím manželstva.

 

7. Vyberte si niekoho, s kým budete zdieľať vaše pocity

Najideálnejší je partner, ktorý vie aktívne počúvať a ktorý vám dokáže venovať svoj čas. A týmto veciam sa dá tiež naučiť. Môžete rozvíjať jednak seba, ale aj svoj vzťah. Napríklad ak vy ste viac nervózny a váš partner je pokojný, pokoju sa  môžete naučiť aj od svojho partnera.

 

8. Vyberte si toho, kto sa dokáže na sebe zasmiať

Nejde len o to, aby sa partner  dokázal zasmiať sám na sebe, ale aby ste sa dokázali sami na sebe zasmiať aj vo chvíli vrcholiacej hádky. Dôležité je to pre pocit vzájomnosti a tiež pre to, aby ste sa dobre cítili vedľa druhého aj v prípade nezhody a sporu. Vedieť sa vtedy sám na sebe zasmiať je veľký dar. Je to veľké umenie kvôli tomu, lebo v čase hádky máme všetci tendenciu zničiť vzťah. Táto schopnosť sa dá naučiť. Takže opäť je potrebný aj bod dva, teda schopnosť učiť sa. Bez ospravedlnenia, schopnosti prestať sa hádať, bez úsmevu a bez odpustenia nemôže fungovať žiadny vzťah.


9.  Dobrému vzťahu napomáha aj schopnosť prehliadať malé nedostatky

To, čo sa vám zo začiatku javilo na partnerovi ako veľmi roztomilé, môže vám neskôr liezť na nervy. A preto by ste mali od začiatku vedieť, čo znesiete a čo vám vadí. Ak ide o niečo závažnejšie, nemá zmysel si myslieť, že sa vám to časom bude páčiť alebo si na to zvyknete.

 

10. Partneri by mali byť výborní priatelia

To znamená, že pre partnera by ste mali vedieť urobiť to isté, ako pre priateľov a kamarátov. Sedieť a počúvať ho, rozprávať sa o tom, o čom sa chce rozprávať, robiť s ním to, čo chce robiť. Nemusíte mu splniť úplne všetky priania, ale aspoň niektoré áno.

 

11. Ideálny partner je ten, pri ktorom je váš život lepší a nie horší

Toto je tá najdôležitejšia vec. Partner, s ktorým chcete prežiť spoločne život by mal byť ten, ktorý vášmu životu dáva krídla a v ničom vás nebrzdí. Jednoducho povedané, život s ním má byť lepší a nie horší. V opačnom prípade to nedáva zmysel. A v tomto musíte mať naozaj jasno.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku