Ako sa zbaviť nudy cez prázdniny?

Ako sa zbaviť nudy cez prázdniny?
Ako sa zbaviť nudy cez prázdniny? / Foto: Bigstock

„Žiť stojí zato vďaka jednoduchým veciam,
milým základným veciam ako láska a povinnosť,
práca a odpočinok aj život blízko k prírode.“
- Laura Ingalls Wilder

A opäť tu máme ďalšie leto. Dlhé mesiace sme sa tešili na jeho príchod. Už len pri pomyslení na chvíle voľna našu myseľ a srdce zalievala radosť. Každý máme svoju vlastnú predstavu o úžasnej dovolenke, každý z nás túži po niečom inom. Niekto si dlhé roky šetrí, aby sa dostal na vysnívané exotické miesto, niekto zas túži po oddychu v zabudnutom zákutí prírody, ďalší si chce naplno vychutnať chvíle so svojimi priateľmi.

 

Nech je to už tak či onak, chvíle voľna a oddychu by mali byť naplnené niečím, čo nás skutočne urobí šťastnými. Často sa totiž stáva, že pri plánovaní dovolenky sa necháme zlákať farebným obrázkom slnečného ostrova v najnovšom čísle časopisu alebo názorom jedného z kolegov. Americký spisovateľ John Steinbeck povedal: „Umenie odpočinku je súčasťou umenia práce.“ Veď, aby sme si užili dni voľna  podľa svojho, nemusíme cestovať na kraj sveta. Ani vysnívaná cesta nemusí splniť naše očakávania, pokiaľ si nedokážeme vychutnávať malé každodenné radosti. Pasívne leňošenie a kúpené pôžitky nás šťastnými neurobia, ak sa nedokážeme uvoľniť pri obyčajnej radosti zo života, najlepšie vedľa ľudí, ktorých máme radi. Voľno počas prázdnin a dovoleniek by mohlo byť okrem oddychu aj príležitosťou na zamyslenie nad tým, čo všetko nám chýba k spokojnosti. Totiž, existujú ľudia, ktorí sa aj počas prázdnin a dovoleniek nudia. Hoci navonok sa tvária šťastne, vo svojom vnútri cítia nespokojnosť a možno aj nudu. Možno len nevedia, čo by im urobilo skutočnú radosť. Ako je možné, že niektorí ľudia sú pozitívni, plní energie a radujú sa zo života? A ako je možné, že iní ľudia sú zasa tak znudení, nedokážu ani prstom pohnúť a ich život nemá žiadny smer, a to ani v čase voľna? Možno si len neuvedomujú svoje priority a ťažko sa rozpamätávajú, čo robí ich život skutočným životom. Čo teda urobiť preto, aby prázdniny a dovolenky boli pre človeka čarovnými  a naplnenými radosťou?

 

1. Rozhodnite sa pre zmenu

Áno, vyzerá to jednoducho, ale ľudia toto rozhodnutie robia ťažko. Na každom však záleží, či sa chce radšej nudiť alebo aktívne prežívať svoje dni. Každé ráno, keď vstávate, môžete urobiť rozhodnutie. Je dôležité si to hovoriť, ešte lepšie  si to napísať. Je skvelé mať cieľ, ale ak máte v hlave iba hmlistú predstavu, stále je to niečo nereálne, niečo, čo neviete, ako to dosiahnuť. Aby sa vám ľahšie postupovalo, musíte mať konkrétny plán toho, čo budete robiť.

 

2. Vyskúšajte nové veci

Malé deti sú veľmi zvedavé. Čím je však človek starší, vzdáva sa otázok. Niekedy aj kvôli tomu, že ste prestali byť zvedaví a myslíte si, že už všetko viete, cítite sa unudení, smutní a chýba vám nejaký zámer. Mozog je pozorný a bdelý, keď zmyslami poznáva nové veci. Je dobré obnoviť v sebe detskú zvedavosť a človek sa prestane nudiť. Je dobré prekračovať svoju komfortnú zónu, aktivizovať mozog a skúšať nové veci. Často pocit nudy vychádza aj zo samoty. Je veľký rozdiel  byť sám a pracovať na svojich snoch a víziách a byť sám a znudene prepínať kanály v TV s nádejou, že vás tam niečo zaujme a pobaví. A tak neodkladajte zmenu. Dni plynú rýchlo. Keď  si stanovíte nové vízie, vaše dni sa naplnia novou energiou.

 

3. Stretávajte sa so skutočnými priateľmi

Pravá nuda sa nedeje medzi priateľmi, na ktorých vám záleží. Deje sa, keď ste sami a cítite, že nemôžete nikomu dôverovať, nemôžete sa nikomu zdôveriť a takisto nemáte energiu to zmeniť. Budovanie priateľstva je tiež určitá mágia a pre dobré priateľstvo treba aj niečo obetovať.

O tom, ako budovať priateľstvo sa viac môžete dočítať v článkoch: Priateľstvo je vzácny dar a Máte ešte skutočných priateľov?

 

Možno sa len bojíte otvoriť iným, lebo máte strach, že sa vám vysmejú, že nepochopia vaše sny, túžby a ciele. Áno, niektorí vás  budú nenávidieť, vysmievať sa  a závidieť, čo vás môže demotivovať. Ale vždy sa nájdu aj takí, ktorí vás pochopia a posmelia. Pre týchto si vždy urobte čas a otvorte im srdce. Takže, ničoho sa netreba obávať. Stačí sa postupne otvárať iným a skutočné priateľstvo sa objaví vo vašom živote. Určite vás bude napĺňať radosťou zmysluplná konverzácia, budete plne otvorení a autentickí k osobe, na ktorej vám záleží. V podstate s ňou budete zdieľať časť seba, časť svojej budúcnosti a vízií a ponúknete jej vstupenku do vášho JA. Po takejto konverzácií sa budete cítiť spokojní, uvoľnení, no hlavne šťastní.

 

4. Prijímajte výzvy

Čo môže aktivovať váš mozog ešte viac ako činnosti, ktoré sa bojíte spraviť? Začnite prekonávať  strach, oslovujte ľudí, otvorte sa druhým alebo vyskúšajte akúkoľvek zmenu, napríklad účes alebo štýl obliekania. Začnite sa učiť nové veci, choďte tam, kde ste dlho túžili ísť, napíšte svoju prvú báseň. Uvidíte, ako sa budete cítiť šťastní, spokojní a plní radosti, keď prekonáte svoj strach. A aj keď zlyháte, tak sa z toho môžete poučiť a nabudúce to spraviť lepšie. Je jedno, aký veľký je váš strach, musíte mu čeliť, aby ste sa pohli ďalej. Záleží len na vás, či aj toto leto sa chcete nudiť alebo urobiť niečo preto, aby sa to zmenilo.

 

A keď sa rozhodnete priniesť viac radosti do svojho života, keď sa otvoríte druhým ľuďom, keď vyskúšate nové veci, keď podstúpite tie najväčšie výzvy alebo len pozvete niekoho von porozprávať sa, potom už v žiadnom prípade nebudete musieť povedať, že toto leto ste sa nudili.

 

Čítajte viac o téme: Priateľstvo, Prázdniny
Zdieľať na facebooku