Máte ešte skutočných priateľov?

  Ilustračná foto: Bigstock

„Práve som sa predávkovala, zbohom!“ napísala na Štedrý deň Britka Simone Backová na svojej nástenke na Facebooku. Nikto z jej 1045 internetových priateľov sa nešiel presvedčiť, či to myslela naozaj vážne.

O podobných nešťastných prípadoch sa dozvedáme čoraz častejšie. Je to jeden z ďalších nemilých obrázkov súčasnej doby. Internet popri svojich pozitívach priniesol so sebou mnoho negatív. Čoraz viac ľudí sa uzatvára do svojich izieb k počítačom a žije si svoj vlastný život vo virtuálnom svete. Mnohí po rokoch prežitých týmto spôsobom by aj chceli väčšmi žiť v skutočnom svete, ale majú pocit, že sa všetko zmenilo a nedá sa nič vrátiť späť. Reálni priatelia sa niekde stratili a nájsť nových je čoraz ťažšie.


Miriam na východe Slovenska vedie spevácky zbor. V minulých dňoch chcela jeho rady rozšíriť o nových členov, a tak poprosila svoje speváčky, aby niekoho priviedli. Po mesiaci hľadania svoje úsilie so sklamaním ukončili. Nikto z dediny, ale ani zo stoviek priateľov na sociálnych sieťach nemal záujem. Nikto nechcel pohodlie domova vymeniť za reálne stretnutia pri pesničkách. Jedno z dievčat skonštatovalo: „Na internete sa všetci tvária ako úžasní kamaráti, ale keď majú pre niekoho niečo urobiť, zrazu sa odmlčia alebo zaujmú odmietavý postoj.“


Podobný prípad mi nedávno rozprávala aj kamarátka Lenka. Sebe a manželovi kúpila lístky do divadla. Veľmi sa tešili na premiéru. Manžel však ochorel a kolegyňa nechcela, aby lístok prepadol. Chcela ho niekomu darovať. Stala sa však neuveriteľná vec. Aj napriek tomu, že bol lístok pomerne drahý a nechcela ani peniaze, chcela ho darovať, nenašla v okolí nikoho, kto by lístok chcel. Nakoniec prepadol a ona sedela v divadle sama. Aj ona si dovtedy myslela, že má veľa priateľov, opak však bol pravdou.

Ako spoznať, kto je skutočný priateľ a kto sa len tvári ako priateľ? Na koho sa dnes vlastne môžeme spoľahnúť? Skutočný priateľ je ochotný pre nás niečo obetovať a dokáže sa určitým spôsobom prejaviť. Existujú určité znaky, podľa ktorých môžete jednoducho zistiť, kto tým skutočným priateľom stále je.

 

1.Vie si pre vás urobiť čas

Jedným z najcennejších prejavov priateľstva je čas. Priateľ dokáže opustiť teplo svojej izby, dokáže v mraze precestovať autobusom 20 kilometrov a príde vás navštíviť, keď to veľmi potrebujete. Vie odložiť bokom mobil, keď ste spolu, dokáže sa za vás prihovoriť, vie prijať pochvalu aj kritiku, nie je stále zaneprázdnený a unavený, keď sa potrebujete o niečom porozprávať. Viem, možno chcete oponovať, že priateľ je predsa aj ten, kto vám aspoň zavolá alebo napíše. Myslím si však, že aj v 21. storočí je pre človeka veľkým povzbudením a veľkou radosťou, keď sa môže pozerať niekomu do očí, vnímať úprimný  a prirodzený smiech či cítiť objatie.

 

2. Verí vám

Niekedy máte možno zlé dni. Sami seba vidíte v zlom svetle. Práve v tejto chvíli potrebujete pri sebe niekoho, kto vás dokáže upozorniť aj na vaše pozitívne stránky. Potrebujete niekoho, kto vo vás verí aj keď vy už sami sebe neveríte. Keď vám človek dokáže ukázať nový smer a nádej, tak takéhoto človeka môžete nazývať priateľom. A ešte krajšie je, keď vás dokáže podporiť pri realizácii vášho sna, motivovať vás a inšpirovať. Máte pri sebe takéhoto človeka?

 

3. Nezištne stojí pri vás

Poznáte ten pocit, že váš priateľ urobí  niečo krásne len – tak, z čistého úmyslu pre vás a nechce za to vôbec nič? Máte pri sebe človeka, ktorý stojí pri vás, keď vám je najťažšie a ponúkne vám svoju útechu, vie vás vypočuť, súcití s vami, chápe váš smútok, má pre vás otvorené srdce? Máte pri sebe človeka, ktorý vás vie mlčky počúvať, nekritizuje vás a nemá potrebu vás neustále usmerňovať? Ak takéhoto človeka pri sebe máte, tak môžete povedať, že ste stretli skutočného priateľa.

 

4. Vždy vám hovorí pravdu

Dnes existuje veľa ľudí, ktorí uprednostňujú milosrdné klamstvo pred pravdou. Všetci, ktorí boli takýmto spôsobom podvedení, svorne tvrdia, že by radšej prijali zranenie pravdou ako utrpenie v klamstve a v imaginárnej realite. A okrem toho, priateľstvo, ktoré je založené na klamstve, nikdy nemá dlhé trvanie. Keď vám niekto povie pravdu, neurážajte sa. Naopak, prijmite ju s potešením a s presvedčením, že poznanie pravdy je odrazovým mostíkom k osobnostnému rastu. Za pravdu, ktorá vám pomáha kráčať vpred pozitívnym smerom, treba úprimne poďakovať. A to aj napriek tomu, že občas bolí.  Ale ako sa hovorí: „ Lepší je jeden koniec s bolesťou ako jedna bolesť bez konca.“

 

5. Skutočný priateľ toleruje vaše nálady

Skutočný priateľ si neberie osobne to, keď vo vašom správaní prevažuje hnev a zlosť alebo nemáte svoj dobrý deň. Skutočný priateľ vaše nálady chápe, rozumie im a je práve preto aj v tejto chvíli pri vás, aby vám pomohol dostať sa do normálu. Je pri vás, aby vás uzdravil. On vie, že svet nie je vždy ružový a aj vy prechádzate vnútorným utrpením. A tiež vie, že aj keď na okolie v tejto situácii pôsobíte nepríjemne, nie je to vaším zámerom. On vie, že len bojujete sami so sebou a nie so svojím okolím. Ak vám priateľ pomáha zbavovať sa negatív, poďakujte mu a vážte si ho. Veď práve takýto proces vašej osobnej premeny je dôležitý pre rast a úspech každého človeka.

 

„Je to veľmi smutný obraz našej spoločnosti, ľudia musia byť priateľmi v skutočnom svete a nie v tom internetovom,“ vyhlásil Graham Bell z Brightonskej Aliancie proti depresiám. Často sa sťažujeme, že nemáme na nič čas a že život rýchlo uteká. Keď sa však hlbšie zamyslíme, zistíme, že neuveriteľne veľa hodín presedíme pri počítači. Nie je to škoda? Nebolo by pre nás lepšie, keby sme sa začali s priateľmi stretávať pri športe, na prechádzkach či iných spoločných činnostiach? Priamy pohľad do očí a tvár, ktorá sa na nás usmeje, totiž nič nenahradí. A reálne stretnutia s ľuďmi sú navyše výborným liekom proti smútku a depresiám.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo, IT
Zdieľať na facebooku