5 signálov, ktoré prezradia, že váš vzťah smeruje ku koncu

Gary Chapman hovorí o  5 signáloch, ktoré vám prezradia, že váš vzťah smeruje ku koncu
Gary Chapman hovorí o 5 signáloch, ktoré vám prezradia, že váš vzťah smeruje ku koncu / Foto: Bigstock

Srdce to už dávno cíti, ale rozum si to nechce pripustiť. Viete, že to už nie je ono, že sa niečo stalo. A vy hľadáte chybu v sebe. Lenže čím viac analyzujte jednotlivé situácie, tým menej nachádzate niečo, čím by ste sa previnili. Čím viac sa nad tým zamýšľate, tým viac ste smutnejší, pretože nemôžete na to prísť. Váš vzťah sa začal meniť, chladnúť, vyprchávať.  A vy sa možno obviňujte, ponižujete a možno aj žobrete o posledné zvyšky lásky. Ešte stále v kútiku duše dúfate, že sa vám to len zdá, že sa to čochvíľa zmení, že situácia je iná, ako na prvý pohľad vyzerá. To, či sa blíži reálny koniec, vám možno pomôže odhaliť päť nasledujúcich signálov.

 

1. Partner si na vás urobí čas len vtedy, keď to jemu vyhovuje

Žijeme vo veľmi hektickej dobe. Každý má povinností vyše hlavy. Ale spomínate si, keď ste boli čerstvo zamilovaní, že čas na lásku sa vždy našiel? Bolo to preto, lebo ste jej pripisovali veľký význam. Hovorí sa, že čas, ktorý do niečoho investujeme, sa odvíja od hodnôt, ktoré preferujeme. V dnešnej internetovo-mobilovej dobe sa dá  dohovorenej schôdzke vyhnúť veľmi ľahko. Stačí napísať pár slov, netreba sa pri tom dotyčnej osobe ani pozerať do očí. Ak sa to stane raz-dva razy, nič sa nedeje. Veď všetkým z nás občas príde do cesty nečakaná porada alebo problém v práci. Ak sa však situácia opakuje príliš často, asi niečo nebude v poriadku. Zmätený rozum vám možno našepkáva, že niečo ste urobili zle alebo že asi nie ste dosť dobrou osobou pre toho druhého. Vinu hádžete na seba. Možno sa začnete doprosovať. Myslíte si, že tak ho presvedčíte o ešte väčšej láske k nemu a tým sa zvýši vaša hodnota. Z druhej strany útočí na vás srdce, ktoré vám našepkáva, aby ste sa neponižovali a neznižovali tak svoju hodnotu. Prečo je rozum v tomto vzťahu ešte rád, kým srdce už nie? Ak sa stretávate s niekým len naozaj vtedy, keď to dotyčnému vyhovuje, pretože je neustále zaneprázdnený veľmi „dôležitou“ prácou, pôsobí na vás celkom príjemne preto, lebo v takomto vzťahu sa nevyskytujú takmer žiadne problémy a stretnutia sa nesú väčšinou vo výnimočnej a slávnostnej atmosfére. Naoko tu nie je problém. V skutočnosti však tento vzťah je jedným veľkým problémom. On sa totiž vôbec nerozvíja, nebuduje, nenapreduje. A práve táto skutočnosť  býva neskôr príčinou rozchodu. Dlhodobé vzťahy a tie, ktoré majú tendenciu vydržať celý život sa vytvárajú spoločným úsilím, spoločnou komunikáciou, porozumením a toleranciou prekonávať problémy vznikajúce z rozdielnosti pováh, výchovy, skúseností, hodnôt a pohľadu na svet. Pár, ktorý neprekonáva žiadne problémy, nikam spoločne nekráča, ale stojí. Srdce to bolí skôr, ako rozum zistí, že nikoho nemôžete do ničoho nútiť a už nie vôbec do toho, aby vám urobil skutočné miesto vo svojom živote. Ak niekomu na vás skutočne záleží, miesto pre vás vo svojom srdci si určite urobí. Buď ste jeho prioritou, alebo nie. Srdce to vie hneď.

 

2. Partner začína používať minulosť proti vám

Partneri  by nemali byť súperi. A ak sa aj musia hádať, tak len vtedy, keď im hádka pomáha posúvať sa ďalej, keď ponúka múdre riešenie vzniknutej situácie. Vyťahovanie minulosti pri hádkach k ničomu nevedie, pretože sa tým nič nerieši. Čo bolo, bolo a s tým sa už nič nedá urobiť. Minulosť už nikto nemôže zmeniť a ani napraviť. Je to bolesť, ktorá keď sa neustále oživuje, len bolí a vôbec neposúva dopredu. Zmätený rozum vám možno našepkáva, že partner má vlastne pravdu. Zaslúžite si trest za chyby, ktoré ste urobili. A ten trest si zaslúžite vždy, keď si niekto na vašu minulosť spomenie. Srdce vám však správne našepkáva, že minulosť treba prijať a odpustiť si. Len vďaka odpusteniu sebe a iným, môžete prijať prítomnosť a s radosťou sa pozerať do budúcnosti. Veď predsa všetci robia občas chyby. Sme len ľudia. Len vďaka chybám človek dozrieva a duchovne rastie.  Ak ste sa partnerovi zverili so svojou minulosťou a on tento fakt zneužíva proti vám, to nie je človek, ktorému by ste mali naďalej veriť.

 

3. Partner začína spochybňovať vaše sny a schopnosti

Psychológovia tvrdia, že toto robí len taký partner, ktorý neverí sám sebe alebo vám závidí a nepraje vám to. Človek môže často v živote dosiahnuť viac, ako si možno sám dokáže predstaviť. A tak, keď vy sami často neviete, čo vás ešte postretne a čo všetko dosiahnete, ako to môže vedieť váš partner? Život je predsa otvorená cesta. To, čo dosiahneme, záleží predovšetkým na tom, čo chceme dosiahnuť a čo pre to robíme. Ak partnerovo úsilie smeruje k tomu, aby ste niečo nerobili, tak to nie je správne. Veď priateľ  či partner chce človeku vždy len to najlepšie. Srdce dobre vie, že tí, ktorí nám hovoria, že to nedokážete, bývajú často tí, ktorí zároveň cítia, že to dokážete, len vám to neprajú.

 

4. Partner začína byť čoraz agresívnejší

Zlosť, žiarlivosť, nenávisť. To všetko sú prejavy, ktoré sú nepríjemné všade, v každom prostredí. O to viac nepatria do partnerského vzťahu. Niekedy vám môže napadnúť myšlienka, že je to vaše vina, že málo svojmu partnerovi pomáhate, dávate mu málo lásky alebo že práve vy ste tou osobou, ktorá svojím správaním či postojmi u neho spôsobuje tieto negatívne prejavy. Treba si však uvedomiť, že žiadne množstvo lásky dodávanej zvonka nie je dostatočne veľké pre toho človeka, ktorý o žiadnu lásku nestojí. Partner sám musí vedieť, čo vlastne cíti, čo vlastne chce od vás. A hlavne on sám musí chcieť pracovať na sebe. Ak to odmieta, vy mu nepomôžete. Môžete ho motivovať, nasmerovať, ale ďalšiu prácu musí urobiť on sám. Byť negatívny je to najpohodlnejšie na svete. Je to totiž čistá pasivita. Prekonávať prekážky a niečo pozitívne okolo seba budovať, predstavuje určitú snahu, úsilie a sebaovládanie. Ľudia, ktorí radšej odsudzujú a nenávidia tých, s ktorými by mohli niečo budovať, sa dobrovoľne pripravujú o všetky výhody, ktoré by im takýto vzťah poskytol. Pripravujú sa sami o lásku, inšpiráciu a motiváciu. Treba si však tiež uvedomiť, že byť negatívnym je slobodným rozhodnutím každého človeka. Vy sa však tiež môžete slobodne rozhodnúť, či chcete byť v kontakte s takýmto človekom.

 

5. Partner vás začína tlačiť do toho, aby ste sa zmenili na niekoho, kým v skutočnosti vôbec nechcete byť

Zmätený rozum vám našepkáva, aby ste sa zmenili. Veď možno budete pre partnera tak atraktívnejšia. Ale srdce vie svoje. Ono vie, že každý človek má svoju vlastnú identitu, cestu, poslanie, sny a túžby. Hlboko v duši cítite, že buď vás partner prijme do života takú, aká ste alebo to nemá zmysel. Skutoční partneri sú ľudia, ktorí o nás všetko vedia, a predsa s nami zostávajú. Rešpektujú naše sny, hodnoty, a to aj vtedy, keď úplne s nami nesúhlasia alebo nás vo všetkom nechápu. Tešia sa z toho, že sa snažíme byť sami sebou.

 


Zdroj: Chapman Gary: To keby sme vedeli... pred svadbou!

Zdieľať na facebooku