Zbavte sa zbytočnej domýšľavosti

  Foto. Bigstock

Každý človek potrebuje cítiť uznanie a pocit, že si ho niekto váži. Prirodzene každý hľadá zmysel vlastnej existencie. Chceme niekam patriť, niekomu sa páčiť, k niečomu dobrému pomáhať. Pokým sú tieto túžby v norme, sú úplne prirodzené a opodstatnené. Niekedy sa však stane, že preceňujeme význam svojej dôležitosti. Svoje ego si budujeme na predstavách, ktoré nemusia korešpondovať s realitou a tu už nastáva problém. Ak sa živíme falošnými predstavami o sebe, môže nám to uškodiť. Ako sa toho zbaviť? Ako si prestať domýšľať to, čo nie ej skutočná pravda o nás samotných?

 

1. Prestaňte sa urážať

Správanie iných voči vám nemusí byť vždy v súlade s vašimi predstavami. To, čo vás uráža, vás iba oslabuje. Každý deň sa vyskytne množstvo situácií, ktoré vás môžu urážať. Žijete v presvedčení, že svet by nemal byť taký, aký je a ani ľudia by sa nemali správať tak, ako sa správajú. Zostaňte pokojní. Oceňujte to, čo je pozitívne. Tešte sa z toho. Keď ste urazení, prichádzate o vlastnú energiu a nemôžete ísť za vlastným cieľom. Rešpektujte iných. Vnímajte ich tak, že je to ich názor a postoj k svetu. Majú na to právo. Vy máte zase právo mať svoj názor a postoj. Táto myšlienka vám pomôže zostať v pokoji, budete mať silu  pochopiť iných a obhajovať si vlastný názor.

 

2. Vzdajte sa potreby neustále vyhrávať

Žijeme v období maximálnej súťaživosti. Zároveň je to však veľmi vyčerpávajúce. Byť stále prvým a najlepším, to je fuška. Ak to vnímate takto vážne veľmi dlhú dobu, začne vám dochádzať energia. Uvoľnite sa. Občas prehodnoťte priority a učte sa radovať z víťazstva iných. Doprajte im úsmev a šťastie, veď aj oni si ho zaslúžia. Potom určite zase príde rad aj na vás. Necíťte sa smutní z toho, že je niekto občas rýchlejší, múdrejší, silnejší, bohatší alebo krajší ako vy. Vôbec sa nemusíte cítiť menejcenní a nedôležití. Veď váš život nie sú len výhry a prehry. Váš život to ste vlastne vy, vaša samotná existencia. Význam má už len to, že ste a konáte v súlade so svojím ja a so svojím poslaním. Snažiť sa môžete, dávať maximum do každého vášho konania môžete, ale víťaziť vždy nemusíte. Nie je to vaša povinnosť. Vždy sa nájde niekto lepší. A ak chce naozaj každý deň súťažiť, tak súťažte sami so sebou. Prekonávajte svoje vlastné ciele, plňte si svoje vlastné sny. Sústreďte sa na svoj vlastný rast. A hlavne, robte to v pokoji a s úsmevom. Každý má na planéte svoje vlastné poslanie a vy robte čo najlepšie to svoje vlastné. Táto myšlienka vám pomôže uvoľniť sa. Nehodnoťte neustále druhých na základe ich postavenia, funkcií, vzhľadu, úspechu a majetku. Keď vysielate takéto signály, môže sa vám to vrátiť späť v podobe rozhorčenia a nepriateľských pocitov. Tieto nepríjemné pocity vás môžu odviesť od vašej vlastnej cesty.

 

3. Vzdajte sa potreby mať vždy pravdu

Ego je zdrojom mnohých konfliktov a nezhôd, pretože nás tlačí k tomu, aby sme presvedčovali druhých, že nemajú pravdu. Keď ste takto nepriateľsky nastavení, zase prichádzate o svoju rovnováhu a životnú energiu. Tým, že v rozhovoroch alebo komentároch musíte mať vždy pravdu, vyčerpávate sa zbytočne. Ak občas pripustíte aj iných k slovu, ak sa započúvate do ich viet, možno zistíte, že aj oni hovoria rozumne a k veci. Každý človek dokáže niesť v sebe kúsok pravdy a každý sa chce o ňu podeliť s ostatnými. Vôbec nemusíte byť len vy stredom pozornosti. Aj ostatní chcú občas niečo povedať. Prijmite ich názor bez hnevu, závisti či zlosti. A ak sa aj ich názor s tým vaším nestotožňuje, odpustite im to. Nabudúce poviete zase vy, čo si o situácii myslíte. Pri tomto uvedomovaní je dobré si občas položiť otázku: „Chcem mať stále pravdu alebo chcem byť aj šťastný?“ Občas je dobré v mene láskavosti a spokojnosti aj ustúpiť. A keď sa postupne naučíte počúvať aj iných, možno zistíte, že sa aj od nich predsa len dá niečo rozumné počúvať.

 

4. Nestotožňujte svoje ja so svojimi úspechmi

Existujú ľudia, ktorí svoje ja vnímajú len v súvislosti so svojimi úspechmi. Rovnica v ich živote je jasná: JA-ÚSPECH. Čím menej budete potrebovať byť uznávaní za svoje úspechy, tým voľnejšie sa vám bude dýchať, prejaví sa u vás aj viac kreativity, uvoľní sa stiesnenosť a rozkvitnú hravosť a radosť. Najlepšie zo všetkého je spojiť sa so svojím srdcom a vnútorným hlasom. Srdce a hlas vám najlepšie napovedia, ako a kde v živote kráčať. Ak vám prehnane záleží na tom, ako vás vnímajú ostatní, vzďaľujete sa od svojej podstaty. Človek potom často žije len v akejsi ilúzii. Svoju energiu nevykladá na to, čo by robil najradšej, ale na to, aby urobil dojem na iných. Odpútajte sa od výsledkov, sústreďte sa na cestu a vychutnávajte si ju.

 


Zdroj: Dr. Wayne W. Dyer: Living an inspired life
Zdieľať na facebooku