Je príjemné prísť domov, keď si tam ty

  Foto: Bigstock

Niektorí z nás neprikladajú rutine príchodov a odchodov nijaký význam. Je dobré si však uvedomiť, že aj ten najobyčajnejší deň formuje podobu našich vzťahov  a zanecháva trvalé dojmy v našom partnerovi, ktoré môžu ovplyvniť vzájomný kontakt nielen dnes, ale aj v nasledujúcich dňoch. Ľudia, ktorí chápu význam každodenných rozlúčok i zvítaní a tiež čas, ktorý dvaja ľudia prežívajú spolu doma, dávajú vzťahom novú kvalitu. Jednoducho, uvedomujú si to pozitívne, čo ich stretáva na spoločnej ceste životom.

 

1.Po príchode domov, povedzte niečo pozitívne

Je to veľmi príjemné, keď po príchode domov aspoň na pár minút zahodíte za hlavu starosti z práce a poviete rodine niečo milé. Samozrejme, je dobré, keď to platí aj naopak. Napríklad otec, ktorého po príchode domov deti i manželka vítajú pri dverách, je určite veľmi šťastný. Prvé dojmy po príchode sú rozhodujúce a ovplyvňujú atmosféru v rodine aj v ďalších hodinách. Dnešný svet je dosť stresujúci, mnohí namáhavo a veľmi veľa musia pracovať, a preto je dobré zachovávať si príjemné rituály hlavne v rodinách, ktoré keď sú skutočnou oázou pokoja a radosti, sa stávajú príjemným miestom na načerpania pozitívnej energie.

 

2.Snažme sa aj doma vyzerať dobre

Keď sa človek chystá do práce, na schôdzku alebo na kultúrne podujatie, tak svojmu výzoru venuje maximálnu pozornosť. Ak sa snažíme pekne a príťažlivo obliekať aj kvôli partnerke, partnerovi, preukazujeme mu úctu a dávame mu (jej) najavo, že si ho (ju) vážime.

 

3. Nezabúdajme na úsmev

Svojmu partnerovi (partnerke) by sme mali dávať najavo, že je pre nás vždy na prvom mieste a že nie je len niekým, kým sa zaoberáme, až keď sme dokončili iné úlohy a povinnosti. Úsmevom napovieme veľa. Aj keď možno nemáme najlepšiu náladu, stojí za to usmiať sa. Pozitívny postoj prebúdza sympatie a vyvoláva náklonnosť.

 

4. Bozk a objatie

Komu by sa nepáčilo, keď ho manžel či manželka, deti očakávajú, keď sa na neho (ňu) tešia a pridajú k tomu ešte aj objatie alebo bozk? To je ten najkrajší dôkaz lásky. Ak si to práve takto nepredstavujete a nie je to váš obľúbený spôsob prejavu, skúste partnerku (partnera) aspoň pohladiť alebo chytiť za ruku. Telesný kontakt je pre človeka veľmi dôležitý, ba dokonca je aj zdraviu prospešný.

 

5. Pripravte pekné prostredie

Partner, ktorý pracuje kratšie, prichádza skôr domov a má ešte dostatok síl, aby urobil niečo navyše, môže pripraviť príjemné prostredie pre toho, ktorý pracuje dlhšie. Niekedy stačí naozaj málo. Stíšte hudbu, vypnite televízor, zapáľte aspoň jednu sviečku. Ako bonus pripravte aspoň niečo pod zub. Nemusí to byť nič zložité. Niekedy stačí naozaj maličkosť, možno nakrájať nejaké ovocie a partner hneď vycíti, že ste na neho mysleli. Ak unavený človek príde do prostredia, v ktorom je ticho, poriadok, úsmev a úprimný záujem o neho, oveľa rýchlejšie pookreje na duši ako ten, ktorý príde do neporiadku, hluku, vyhladovaný a nemá ani do čoho zahryznúť.

 

Niekedy stačia maličkosti a domov sa môže stať tým najútulnejším miestom pod slnkom. A ani tak nezáleží na veľkosti bytu či domu, type nábytku či elektrospotrebičov. Najviac záleží na našom naladení a vzájomne úcte, ktorú si navzájom dokážeme vyjadriť. Niektoré dni sú naozaj stresujúce a neviete, čo urobiť skôr. Ale pevne verím, že počas roka sa nájdu aj dni, keď sa vám naskytne dostatok priestoru na to, aby ste si vedeli v domácnostiach navodiť príjemnú atmosféru.

 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku