Nemáte sa kedy porozprávať? Príležitostí na partnerskú komunikáciu je určite dosť

  Foto: Pexels

Každodenný život nám ponúka mnoho príležitostí na rozhovory. Vzhľadom na to, že žijeme čoraz uponáhľanejšie, nemali by sme si dovoliť premárniť ani jednu. Je dôležité, aby sme si našli čas na rozhovor o rôznych témach. Partneri by sa mali  povzbudzovať navzájom, aby sa podelili o každodenné udalosti, rozprávali sa o rodine, o sebe, o minulosti, prítomnosti a snívali spoločne o budúcnosti. Občas treba aj popremýšľať nad témami, ktoré by mohli byť pre partnera zaujímavé. Ak cítite, že by ste partnera nejakou témou veľmi potešili, prečítajte si niečo o nej aj v knihách, v časopisoch alebo na internete. Alebo nájdite a pripravte na večer zaujímavé video z oblasti, ktorá vášho partnera zaujíma. Samozrejme, nezabudnite pri tom pripomenúť, čo zaujíma vás. Možno na ďalší deň bude čakať prekvapenie na vás. Aj takéto maličkosti veľmi pozitívne ovplyvňujú atmosféru v rodine a komunikáciu medzi partnermi. Každý deň by sme mali venovať určitý čas venovať vzájomným rozhovorom. Mali by ste sa sústreďovať na témy, ktoré nevyvolávajú hádky, ale týkajú sa skôr každodenného života. Napríklad: deti, práca, susedia, šéf, čo sa prihodilo, čo ste zažili. Takáto bezprostredná výmena informácií udržuje  záujem o spoločný život a upevňuje manželstvo. Na takéto témy sa rozprávajte hlavne večer, keď prídete unavení z práce. Na zložitejšie témy sa musíte dobre pripraviť, to znamená, že musíte mať na ne nielen dostatok času, ale aj energie. Lepšie je ich presunúť napríklad na víkend alebo voľnejšie dni.

Takže, kde všade a kedy môžete využívať čas na komunikáciu?

 

1. Nočné dialógy

Je dobré si zvyknúť, keď sa uložíte na odpočinok, hovoriť o príjemných veciach: „Veľmi si ma potešil...Páči sa mi na tebe, že... Obdivujem, že si dokázal...“ Večer pred spaním nie je vôbec vhodné riešiť nejaké závažné problémy. Tiež nie je dobré vyťahovať z minulosti nejaké negatívne zážitky. Práve naopak. Príjemný rozhovor dáva človeku pocit istoty, pokoja, radosti a tiež prispieva k lepšiemu spánku.

 

2. Komunikácia v aute

Dnes veľa rodín cestuje spoločne do práce autom. Väčšinou počas cesty počúvajú  rádio, ale to je len zvyk. To rádio sa dá aj vypnúť. Cesta autom vytvára tiež výborné možnosti na komunikáciu a upevňovanie vzťahu.

 

3. Rozhovor na prechádzke

Máte radi šport? Nemusíte vôbec športovať oddelene. Raz za čas môžete vyraziť na spoločnú prechádzku alebo túru. Budete na vzduchu, budete sa pohybovať a práve v takejto atmosfére sa výborne vedú dialógy. Príroda v človeku otvára nové témy na rozhovor. Často práve na celodennej túre človek dokáže rozprávať o svojich snoch, ďalších cieľoch či tajných želaniach. Otvára sa mu viac myseľ i srdce. Mnohí ľudia, ktorí takéto partnerské rozhovory na túrach v prírode realizujú, často hovoria, že v takýchto chvíľach sa z nich stávajú zrazu filozofi a neboja sa otvoriť aj náročnejšie témy o zmysle bytia.

 

4. Rozhovor pri jedle

Každá rodina si buduje vlastný spôsob stravovania: ticho, hádky, rádio.. Mnoho ľudí zvykne pri jedle pozerať televíziu. Jednak takto nevnímajú kvalitu jedla a tiež prichádzajú o vzácne chvíle spoločného rozhovoru s partnerom. Pracovné vyťaženie často nedovoľuje, aby ste sa stretli pri stole každý deň, ale pokúste sa o to aspoň niekoľkokrát do týždňa.

 

5. Hrajte sa spolu

Existuje niekoľko stolových hier, ktoré dokážu prispieť k pokojnej a príjemnej atmosfére. A nielen to. Dá sa pri nich aj komunikovať. Aj z takejto jednoduchej činnosti si môžete urobiť rituál, vďaka ktorému budete mať spoločné spomienky a budete sa mať na čo tešiť.

 

6. Nešetrite chválou

Ku každodennej komunikácii by mala patriť aj každodenná pochvala. Je dobré, keď každý deň dokážete oceniť nejaký skutok, vlastnosť alebo postoj u vášho partnera. Vyjadrenie lásky a úcty je najúčinnejším prostriedkom na to, ako vniesť do života skutočnú radosť a spríjemniť si aj nepríjemné situácie, ktoré život prináša.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku