Čo ničí naše dlhodobé vzťahy?

Každý rád rozpráva o láske a hľadáme človeka na celý život. Máme však dosť času a energie budovať a starať sa o dlhodobé vzťahy?
Každý rád rozpráva o láske a hľadáme človeka na celý život. Máme však dosť času a energie budovať a starať sa o dlhodobé vzťahy? / Foto: Bigstock

Každý rád rozpráva o láske. Takmer každý túži aj po dlhodobom vzťahu, pretože tento vzťah je ten, z ktorého čerpáme energiu a ktorý sám o sebe nevyčerpáva nás. Máme však dosť času a energie budovať dlhodobé vzťahy? Neprenášame si zvyky z internetu, kde jedným pohybom prsta si priateľa môžeme pridať alebo vymazať aj do reálneho života? Niekedy je čoraz náročnejšie nájsť si skutočný stabilný vzťah a v prípade, že ho už máme, udržať si ho. Ktoré sú tie najväčšie prekážky, ktoré nás v tom brzdia?

 

1. Nevydržíme byť bez práce a technológií

Svet napreduje míľovými krokmi, technika sa zdokonaľuje a  človek bez nej nechce a nedokáže žiť. Musí vlastniť najnovšie modely, ktoré sa objavia na trhu. Ide predsa o radosť a hlavne o prestíž. A s prácou je to podobne. Niekedy jej nemáme až tak veľa alebo keby sme chceli, mohli by sme jej mať menej, ale my už vlastne ani nechceme. Peniaze a hlavne pocit zaneprázdnenosti patria tiež k dobrému imidžu súčasného človeka. V tomto, už rozbehnutom stereotype, lásku dávame možno niekde až na tretie či štvrté miesto a myslíme si, že tak je to správne. A práve tento pomyslený rebríček hodnôt nás brzdí v tom, aby sme si uvedomili, že dlhodobé vzťahy, lásky a priateľstvo majú väčšiu hodnotu ako najnovší model auta, ktorý už aj tak o pol roka bude zastaraný. Naopak, vzťahy tie vôbec nemusia zastarávať, ale stále viac a viac kvitnúť. Záleží len na nás, koľko a akej energie do nich vložíme.

 

2. Nevieme si vážiť moc prítomného okamihu

Vo vzťahoch nemá nič väčšiu hodnotu než úprimná sústredená pozornosť. Obetujeme tak druhému vzácnu komoditu, a tou je čas. Naozaj človeka počúvať, dívať sa mu do očí a nepozerať sa do mobilu či na hodinky, to je najhodnotnejšie gesto, ktoré môžeme prejaviť inej osobe. Najkrajším darčekom pre iného je to, keď mu dávame sami seba. Nič sa nemôže vyrovnať spoločne prežitému času.

 

3. Nemáme silu partnera podporovať

Ešte stále sa ako jednoduchšie javí kritizovanie ako úprimná podpora. Nemáme na to čas, silu a možno ani záujem. Máme dosť problémov sami so sebou a na čo si robiť ďalšie? Niekedy je naozaj ťažké zastaviť sa a nenechať v problémoch partnera samotného. Každý máva svoje lepšie i horšie dni. Vo vzťahu by nemalo záležať na tom, ktoré dni u partnera prevažujú. Partnera by sme mali obdivovať a pomáhať mu v každej situácii. A v tých horších dňoch by sme mu mali pripomínať jeho silné stránky a oceňovať ho za všetko dobré, čo urobil. Držať ho nad vodou. My by sme nemali byť pre neho sudcom, ktorý mu vyčíta, čo urobil zle, ale mali by sme byť jeho obhajcom, na ktorého sa môže spoľahnúť.

 

4. Nevládzeme počúvať a hovoriť pravdu

Život je ako hra. Hráme sa často na to, ako nám na iných ľuďoch záleží a popri tom im často klameme do očí aj vtedy, keď reálne fakty naznačujú niečo úplne iné. To, že najbližším nepovieme pravdu, ubližujeme im tak najviac. A často, keby sme partnerovi povedali pravdu, umožnili by sme mu tak sa ďalej posunúť. Niekedy je naozaj lepšie byť ranený raz pravdou, ako dlhé roky žiť v klamstve. Vzťahy založené na klamstve, nikdy nemali dlhé trvanie. Pravda akosi vždy vyplávala na povrch. Každý robí chyby a nikto by sa za chyby nemal hanbiť, ak ich túži odstrániť a pracovať tak na sebe. Lepšie je chyby napraviť, ako pred nimi utekať. Aj vďaka chybám sa stávame vyzretejšími a múdrejšími. A to aj vo vzťahoch.

 

5.Nevieme sa úprimne ospravedlniť

Ospravedlnenie má v sebe obrovskú silu. Pomáha  nielen držať pokope vzťahy, ale je aj ideálnou cestou k osobnému rozvoju. Úprimné ospravedlnenie je nielen priznaním chyby, ale aj znakom silného charakteru. Ospravedlnením sa nestávame maličkými, ale ukazujeme svoju veľkosť. Ospravedlnenie je aj cestou k riešeniu problémov a hľadaním novej cesty. Je aj symbolom pevnosti vzťahu a zrelosti partnerov. Človeka spoznávame aj vďaka chybám. Ale nie všetci ľudia si práve toto myslia. Niektorí sa potrebujú vždy cítiť ako víťazi a žiadnu porážku nepripúšťajú. Znamenalo by to pre nich prehru. A tak sa ani nikdy nedokážu ospravedlniť. Škoda. Nemuseli by stále dookola budovať nové vzťahy. Možno by bolo okolo nich aj menej smútku a sĺz.

 

6. Nevieme dodržiavať sľuby

V súčasnosti slová hýbu svetom. Jedna vec je však slovo a druhá realita. Niekedy sa toho veľa narozpráva, ale uskutoční sa toho už menej. Tak ako v iných sférach aj vo vzťahu je dôležité sľuby dodržiavať a nielen o nich rozprávať. Dodržať sľub je niekedy ťažké. Niekedy za to môže lenivosť, inokedy množstvo lákadiel, ktoré nás zvádzajú k niečomu inému, len nie k tomu, čo sme sľúbili. Dodržiavanie sľubov je charakteristický znak úspešných ľudí. Vďaka plneniu sľubov aj vzťahy môžu napredovať. Vo vzťahoch nestačí len plánovať, veľa rozprávať, dávať si sľuby, ale aj konať. Ti najlepší partneri nielenže splnia sľuby, ale urobia aj niečo navyše. Prekonajú očakávania. Dávajú viac, ako ten druhý vyžaduje. Vždy je lepšie dávať, ako len brať.

 

7. Nechápeme, prečo by sme mali byť verní

Je krásne byť spolu, keď nám je krásne. Horšie to je, keď sa zrazu objavia mračná. Vernosť by mala byť podstatou a prioritou vzťahov. Vernosť totiž môže znamenať úplne všetko pre človeka, ktorý je s nami vo vzťahu, ktorý nám dôveruje a verí nám. Ak ho zradíme, nezrádzame len jeho, ale aj seba. Zrádzame  spoločný vzťah.

 


Zdroj: Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku