12 vecí, ktoré môžu zachrániť vzťah

Mnoho psychológov upozorňuje na to, že je dôležité nielen to, či si na spolužitie vyberiete správnu osobu, ale dôležité je tiež poznať stratégie, ktoré vám môžu pomôcť zostať vo dvojici dlhú dobu.
Mnoho psychológov upozorňuje na to, že je dôležité nielen to, či si na spolužitie vyberiete správnu osobu, ale dôležité je tiež poznať stratégie, ktoré vám môžu pomôcť zostať vo dvojici dlhú dobu. / Foto: Bigstock

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah je niekedy veľmi náročné. Vyžaduje si to mnoho úsilia z oboch strán. Našťastie existuje niekoľko známych skutočností, ktoré dokážu neustále vzťah oživovať a zachovávať v ňom pozitívnu energiu. Na čo je potrebné myslieť najviac?

 

Mnoho psychológov upozorňuje na to, že je dôležité nielen to, či si na spolužitie vyberiete správnu osobu, ale dôležité je tiež poznať stratégie, ktoré vám môžu pomôcť zostať vo dvojici dlhú dobu. Mali by ste si byť vedomí toho, čo vo vzťahu robíte a musíte mať tiež plán, ktorý vám pomôže čo najčastejšie v spolunažívaní vytvárať pozitívne situácie. Páry, ktoré poznajú rôzne rituály, zvyky a stratégie, ktoré pomáhajú vytvárať vo dvojici príjemnú atmosféru a spokojnosť, majú väčšiu šancu vyhnúť sa rôznym nedorozumeniam, problémom a vyhoreniu. Samozrejme, vzťah musia chcieť budovať neustále obidvaja. Ak sa o to snaží len jeden z dvojice, tak často to k ničomu nevedie. Pozrime sa na niekoľko stratégií, ktoré vytvoril kouč a spisovateľ Gerald Rogers. On sám prešiel bolestným rozchodom a tvrdí, že keby poznal aspoň niektoré z nasledujúcich vecí, pravdepodobne by svoj  vzťah  dokázal zachrániť.

 

1. Vždy sa o seba zaujímajte 

Človeka, s ktorým ste vo vzťahu, nikdy nevnímajte ako niečo isté a navždy dané. „Keď ste niekomu sľúbili lásku, sľúbili ste zároveň byť človekom odhodlane obohacujúcim srdce druhého človeka. Je to ten najdôležitejší a najsvätejší poklad, ktorý vám kedy bol zverený. Vybral(a) si vás. Nikdy na to nezabúdajte a pamätajte, že láska neznáša lenivosť,“ upozorňuje Gerald Rogers.

 

2. Nezabúdajte aj na lásku k sebe

Gerald Rogers vo svojej knihe tiež píše, že rovnako ako ste sľúbili chrániť milovanú osobu, ktorá žije s vami, s rovnakou bdelosťou by ste mali chrániť aj svoj vlastný svet. Majte radi seba a tiež svet okolo, ale určité miesto vo vašom srdci musí patriť iba partnerke (partnerovi). Musí to byť priestor, vďaka ktorému ste vždy pripravení svoju lásku vnímať a venovať jej pozornosť.

 

3. Zamilujte sa znova a znova do osoby, s ktorou tvoríte pár

Na svete sa všetko stále mení. Už nie ste takí, akí ste boli, keď ste sa stretli a o päť rokov bude opäť všetko inak. Aj to, ako vnímate jeden druhého, bude iné. Ak ľudia chcú spolu zostať navždy, musia si navzájom neustále prejavovať určitú pozornosť. Ak sa dvojica nestará o svoju lásku, tá môže vyhasnúť a opäť vzbĺkne pri niekom inom. Nedá sa udržať nasilu.  

 

4. Vytvorte si zvyk naladiť sa na seba každý deň

Dôležitým prvkom vo vašom vzťahu je moment opätovného každodenného naladenia sa na seba. Niekedy stačí úprimný pohľad, pozdrav, príjemné gestá či niekoľko viet. Toto vzájomné prepojenie je veľmi dôležité, a to nielen na začiatku vzťahu, ale predovšetkým po dlhých rokoch vzájomného spolužitia. Pri každom stretnutí po dlhšom odlúčení počas dňa sa snažte prejaviť pozitívnu reakciu. Takto sa stále budete na seba tešiť. Ak sa navzájom kritizujete vo chvíli opätovného stretnutia, môžete sa  postupne začať báť, že sa uvidíte. Môžete si vytvoriť aj vlastné rituály pri pozdravoch. Kresťanskí manželia si dávajú napríklad krížik na čelo, pre niekoho je celý život samozrejmosťou bozk, niekto si spoločne zaspieva pesničku alebo opakovane urobí nejakú grimasu. Dôslednosť dobrého vzájomného prepojenia úplne zmenila manželstvo mnohým párom. Každý deň ich vzťah nesie v sebe romantiku a náklonnosť a tešia sa, že sa opäť uvidia.

 

5. Snažte sa vidieť hlavne dobré veci 

Sústreďte sa na to, čo máte na svojej láske radi. To, na čo upriamite pozornosť, má tendenciu narastať. Ak budete lipnúť na chybách, uvidíte ich všade. Pokiaľ sústredíte pozornosť na to, čo sa vám páči, po nejakom čase si uvedomíte, že žijete s tou najkrajšou a najlepšou osobou na svete.

 

6. Nepokúšajte sa ju/jeho zmeniť

Vašou úlohou je milovať bez nádejí a očakávaní, že partner/partnerka sa zmení podľa vašich predstáv. Počas života sa postupne každý mení, ale podľa vlastných predstáv. Ideálne je prijať druhého človeka aj s jeho chybami a postupnými zmenami a milovať ho takého, aký je.

 

7. Každý deň si vyhraďte aspoň dve minúty na nerušenú komunikáciu

Naučte sa efektívne komunikovať. Zlá komunikácia je hlavným dôvodom rozpadu vzťahov. Efektívna a jasná komunikácia je dôležitá pre udržanie úspešného vzťahu. Úprimná komunikácia posilňuje puto medzi partnermi. Pri komunikácii dbajte na to, aby ste s partnerom udržiavali očný kontakt, pretože častý očný kontakt počas diskusie posilňuje partnerské puto. Aspoň dve minúty nerušenej komunikácie denne môže byť dôležitejšie, ako si ľudia môžu na prvý pohľad predstaviť. Ak si nájdete čas ráno na komunikáciu, môžete mať krajší celý deň. Mnohí ľudia sa kvôli tomu rozhodnú každý deň vstať o niečo skôr a raňajkujú spolu. Hneď od začiatku dňa si môžete takto pestovať rituál na pestovanie romantiky, náklonnosti a spojenia. Tí, ktorí to takto robia, postupne zisťujú, že príjemný pocit u nich pretrváva počas celého dňa. Ideálne je, keď tieto dve minúty využijete aj večer, keď sa vrátite z práce. Obyčajné dve minúty dokážu počas života vytvárať pevné spojenie vo vzťahu.

 

8. Každý deň praktizujte rituál ocenenia 

Niekedy  ľudia majú tendenciu brať to dobré, čo má partner (partnerka) v sebe, veľmi rýchlo za samozrejmosť, ba dokonca si môžu prestať všímať všetko dobré, čo ten druhý pre nich robí,  pričom sa stále viac zameriavajú na drobné zlyhania. Toto tiež spôsobuje veľké ochladenie vo vzťahoch. Ak sa nechcete dostať do takéhoto stavu, je dobré začleňovať rituál ocenenia do každodenného života. Vhodné je poďakovať aj za maličkosť kedykoľvek počas dňa. A úplne ideálne je, keď každý deň pred spaním zakončíte tým, že si spolu sadnete a ešte raz si poďakujete za všetky veľké aj malé veci, ktoré ste pre seba v ten deň urobili. Keď ľudia začínajú s týmto rituálom, zo začiatku sú ohromení, keď si uvedomia, koľko toho každý počas dňa pre toho druhého urobí. Rituál poďakovania tiež učí nevšímať si až tak veľmi nedostatky a učí tiež tolerancii.

 

9. Prijmite zodpovednosť za vlastné emócie

Vaša partnerka či partner nie je povinná(ý) robiť vás šťastnou osobou, rovnako ako vás nemôže urobiť nešťastným človekom. Vy sami ste zodpovední za svoje pozitívne naladenie. Radosť z neho sa prenesie do vášho vzťahu. Ak máte zlú náladu alebo sa hneváte, nikdy to neklaďte za vinu partnerovi/partnerke. Je to niečo, čo sa deje vo vás, sú to vaše pocity a vaša zodpovednosť.

 

10. Rešpektujte partnerkine/partnerove emócie

Dovoľte tomu druhému jednoducho byť. Ak je bez nálady, nepokúšajte sa to riešiť. Vaša úloha v takej chvíli je objať ju/jeho a dať jej/mu poznať, že to sa stáva. Nech vie, že ju/jeho vnímate, že pre vás veľa znamená a že ste tým/tou, o koho sa môže vždy oprieť. Ľudská prirodzenosť je premenlivá, emócie sa rýchlo menia, vzplanú ako búrka a zase sa upokoja. A neberte sa príliš vážne. Ak je to možné, často sa smejte. Smiech odľahčí každú situáciu. Podeľte sa aj o svoje strachy a iné pocity, priznajte si  chyby.

 

11. Doprajte si slobodu

Ani v tom najdôvernejšom vzťahu sa nikto z dvojice nestáva vlastníctvom toho druhého. Obaja sa môžu tešiť z pocitu slobodnej voľby. Je dobré, ak je človek ochotný nielen umožniť, ale aj podporiť individualitu svojho partnera bez obáv. Pri vzájomnej dôvere, úprimnosti a oddanosti nemusíte kontrolovať alebo podozrievať. Každý môže slobodne rozvíjať svoje osobné záľuby, schopnosti a svoj talent bez akéhokoľvek nátlaku zo strany partnera, aby sa prispôsobil jeho záujmom jeho záujmom či názorom. Vzájomná dôvera je tvorkyňou slobodného a voľného prostredia. Nikto nie je nadradený nad nikým. Každý by mal mať podmienky a možnosti na rozvoj svojej vlastnej osobnosti bez akéhokoľvek nátlaku.

 

12. Neustále posilňujte vzájomnú dôveru

Dôvera podporuje ovzdušie slobody. Ani jeden z partnerov sa neobáva kritiky, odsúdenia alebo nátlaku zo strany druhého.  Nikto z nich sa nebojí prejaviť svoje najhlbšie myšlienky a city, lebo vie, že budú prijaté bez odsúdenia. Dôvera sa získava postupne. Oddanosť a úcta sú základom dôvery. Kroky, ktoré vedú od nedôvery k dôvere nesmú byť unáhlené, ale postupné. Na to, aby sa vám podarilo vytvoriť vzťah, v ktorom nechýba dôvera, treba dostatok času, úsilia i vytrvalosti. Ak sa vzájomná dôvera už niekedy dôsledkom klamstiev vytratila alebo sa vytráca, budete potrebovať trpezlivosti a námahy ešte viac.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Gerald Rogers: Manželská rada, ktorú by som si prial mať: Čo ma rozvod naučil o láske a živote?
Gottman, J. M.: Sedem princípov spokojného manželstva
Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vzťahy

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku