Ako môžete zistiť, či bude váš partner dobrý otec?

Pre ženy  informácia o tom, či ich partner bude dobrým otcom, je veľmi dôležitá.
Pre ženy informácia o tom, či ich partner bude dobrým otcom, je veľmi dôležitá. / Foto: Bigstock

Už nejaký čas tvoríte pár a premýšľate o tom, či by váš partner mohol byť ten pravý, ba dokonca by mohol byť otcom vašich detí? Ako zistiť, či bude skutočne dobrým otcom? 

 

Mužov málokedy napadne zamýšľať sa nad tým, aká bude ich partnerka matka. Akosi automaticky predpokladajú, že ženy majú materstvo v génoch a takmer každá žena sa na toto poslanie teší.  No pre ženy  informácia o tom, či ich partner bude dobrým otcom, je veľmi dôležitá. Ako ale poznať, že chlap bude dobrý otec? Pozrime sa na niekoľko vlastností a prístupov k riešeniu bežných vecí v živote, ktoré vám naznačia, či váš partner bude dobrým otcom. 

 

1. Dokáže byť láskavý 

Chlap, ktorý dokáže byť láskavý, vie prekvapiť kvetinami, dokáže sa venovať charite, vie v prípade potreby pomáhať ako dobrovoľník, vie sa postarať o zvieratká a má ich rád alebo pravidelne telefonuje svojmu chorému dedkovi, vysiela signály o tom, že má láskavé srdce. Tieto a podobné formy správania vám naznačujú, že váš partner je milujúci a ohľaduplný a presne taký bude aj ako otec.

 

2. Dokáže sa s vami rozprávať o deťoch

Hovoríte často o budúcnosti, ale nie o deťoch? To môže byť znak toho, že váš partner deti nepreferuje. Ak sa však rozprávate aj na tému deti a on vyjadrí túžbu stať sa otcom, potom je to veľké plus. Nezáleží na tom, že napríklad nemá súrodencov alebo nie je z rodiny, v ktorej sú momentálne malé deti, alebo že s nimi nemá skúsenosti. Už to, že vyjadrí túžbu, že by chcel byť dobrým otcom, je signál smerom k vám, že ním zrejme skutočne bude.

 

3. Je citlivý k vašim potrebám

Muži, ktorí vás radi vypočujú, keď ste v strese, ktorí urobia za vás nákup či navaria, keď nevládzete alebo nestíhate, ktorí uprednostňujú vašu pohodu pred vlastnú a ktorí túžia po tom,  aby ste boli šťastné a zdravé, takí muži budú raz skvelí otcovia.

 

4. Nemá problém vykonávať domáce práce

Ak muž sedí na gauči a sleduje televíziu, zatiaľ čo vy upratujete, vysávate, utierate prach, tak to nie je ten najlepší signál. Keď príde na svet dieťa, treba okolo neho neustále niečo riešiť. Meniť plienky, kočíkovať, uspávať… Je to veľa povinností a nemôžu zostať len na matke. Bude potrebná iniciatíva aj zo strany otca. Ak sa váš partner podieľa na domácich prácach, je to vynikajúci signál, že v prípade potreby mu nebude robiť problém postarať sa aj o dieťa.

 

5. Problémy sa snaží riešiť a nevyhýba sa im

Zamyslite sa nad tým, čo by váš partner robil, keby ste sa stratili v lese? Bude len blúdiť tam a späť a bude len čakať na nejakú pomoc? Alebo je to muž, ktorý postaví prístrešok, nazbiera niečo k jedlu a nakoniec sa sám dokáže zachrániť seba aj vás?  Pokiaľ je to ten druhý prípad, tak je to znak toho, že bude nápomocný, keď sa bude dieťa budiť uprostred noci. A bude mať chuť niečo vymyslieť, aby vám akokoľvek uľahčil vašu náročnú úlohu matky.

 

6. Je zodpovedný

Všímajte si, do akej miery je zodpovedný v práci. Ako sa prejavuje zodpovednosť vo vzťahu k jeho rodine? Ak má zvieratko, ako sa oň stará? Ak má napríklad psa, chodí s ním  na prechádzku nielen v pekné dni ale aj keď snží a prší? Zodpovednosť, ktorú musí preukázať vlastník akéhokoľvek zvieratka sa ,samozrejme, nedá porovnávať so zodpovednosťou o vlastného potomka, ale ukazuje to, že váš muž tú zodpovednosť vie prijať.

 

7. Je nezávislý

Všímajte si svojho partnera, ako zvláda rôzne situácie, ktoré život prináša. Vie naplánovať cestu na výlet, dokončiť projekt do práce alebo vybaviť veci na úrade? Sú to možno drobnosti každodenného života, ale poukazujú na to, či bude vedieť zvládnuť určité situácie s dieťaťom bez toho, aby sa vás musel pýtať na každý detail. 

 

8. Je starostlivý

Starostlivosť je vlastnosť, ktorá je dôležitá pre život v rodine a pri výchove dieťaťa. Práve o malé dieťa je potrebné sa najviac postarať. Ak je váš partner starostlivý smrom k vašej osobe, určite bude aj k vášmu dieťatku. Takže, ak sa snaží o to, aby každý váš deň bol čo najlepší, celá vaša rodina bude v dobrých rukách.

 

9. Vie sa dobre vysporiadať so stresom

Ďalšia z dôležitých vecí, ktorá ukáže na dobrého budúceho otca je, že ho len tak niečo nerozhádže. Dokáže s prehľadom zvládať nečakané a nepríjemné situácie. Nevybuchne kvôli každej hlúposti. Ak váš partner je chlap, ktorý vás v núdzi podporí a stresové situácie rieši pokojne, je to naozaj na nezaplatenie. A verte, že pre rodinný život plný nepredvídateľných udalostí je práve tento chlap ako stvorený. Takýto partner zvládne aj plačúce dieťa o druhej hodine ráno.

 

10. Vie hospodáriť s peniazmi

Byť rodičom znamená nielen veľa radosti a šťastia, ale aj mnoho povinností a zmeny priorít. Môžete sa na svojho muža spoľahnúť v oblasti financií? Dokáže svoje finančné potreby prispôsobiť rodinnému rozpočtu? S príchodom potomka sa vaše výdavky na veľa rokov zvýšia. Mali by ste mať teda istotu, že nebudete žiť v strese pre nedostatok financií napríklad len kvôli tomu, že väčšina výplaty padne na koníčky či zábavu vášho manžela.

 

11. Je obetavý

Dobrí otcovia sú pripravení obetovať sa. Ich život sa točí okolo ich detí a manželky. Všetko ostatné je druhoradé, dokonca aj oni sami. Ak nie je váš partner pripravený obetovať sa v malej miere, keď spolu chodíte, je nepravdepodobné, že sa tento vzorec zmení, keď prídu povinnosti súvisiace s rodinným životom a s výchovou detí. A tak si nezabudnite všímať aj túto stránku osobnosti vášho partnera. Zamýšľajte sa nad tým, či dokáže nezištne pomáhať kolegom v práci, svojim kamarátom, či sa vie zapáliť aj pre vyššie ciele. To sú prvé signály obety, ktorá má šancu sa rozvinúť aj pri výchove detí. 

 

12. Je trpezlivý

Dnešná doba poznačená rýchlosťou a rýchlou dostupnosťou čohokoľvek a kdekoľvek nás veru trpezlivosti neučí. Ale pri výchove detí je práve trpezlivosť veľmi dôležitá. A preto je dobré si všímať, ako váš priateľ komunikuje s rodičmi, súrodencami, priateľmi, ale aj s čašníčkami v reštaurácii či predavačmi v obchode. Často ich napomína a kritizuje? Stále sa na niečo sťažuje? Chce všetko hneď a keď sa tak nedeje, vie sa rýchlo nahnevať? 

 

13. Je dobrým vzorom

Deti, či chceme alebo nie, napodobňujú správanie svojich rodičov. Práve rodina je miesto, kde sa všetko učíme, a to ako sa správajú rodičia, často deti kopírujú. Otec by mal byť prvý vzor správania. Mal by si  ctiť si svoju manželku, dodržiavať zásady slušného správania, byť láskavý a spravodlivý. Má váš partner také správanie a uznáva také hodnoty, ktoré môžu deťom slúžiť ako vzor?

 


Zdroje:
Will he be a good dad
9 signs that he will make an amazing father 
11 signs that he will be a good father

Čítajte viac o téme: Oteckovia
Zdieľať na facebooku