10 dôvodov, prečo sa partnerka začína od vás vzďaľovať

Vzťah je živý mechanizmus. Je dôležité, aby sme vzťah dokázali vnímať ako niečo, čo nie je nemenné, ale naopak ako niečo, na čom treba neustále pracovať, pozorovať a rozvíjať.
Vzťah je živý mechanizmus. Je dôležité, aby sme vzťah dokázali vnímať ako niečo, čo nie je nemenné, ale naopak ako niečo, na čom treba neustále pracovať, pozorovať a rozvíjať. / Foto: Bigstock

Vzťah je živý mechanizmus. Je dôležité, aby sme vzťah dokázali vnímať ako niečo, čo nie je nemenné, ale naopak ako niečo, na čom treba neustále pracovať, pozorovať a rozvíjať. A dôležité je tiež vedieť, prečo vzťah už nemá budúcnosť.

 

Možno zažívate situáciu, že máte partnerku, s ktorou ste prežili nádherné chvíle, nadobudli ste dojem, že všetko sa vyvíja správnym smerom, všetky znamenia nasvedčovali tomu, že sa vzťah posúva správnym smerom. Prešlo však niekoľko dní alebo mesiacov a vy máte zrazu dojem, že niečo nie je v poriadku. Chcete sa vrátiť k tomu, čo bolo predtým, ale všetko je zrazu iné. Cítite, že partnerka sa zmenila, odťahuje sa od vás alebo čoraz menej túži byť vo vašej spoločnosti. Často ani len netušíte, čo sa mohlo stať. Existuje veľa dôvodov, prečo sa situácia zmenila. Pozrime sa na ne.

 

1. Strach z intimity

Pre niektorých ľudí je ťažké otvoriť sa iným kvôli traume z minulosti. Môže ísť o zlú skúsenosť z  predchádzajúcich vzťahov, nesprávnych presvedčení alebo môže ísť o traumu z detstva. Ak ste sa so ženou v poslednej dobe zblížili, všetko prebiehalo hladko a ona sa zrazu začala správať vyhýbavo, možno má strach z intimity. Je pre ňu ťažké pustiť vás do svojho života možno kvôli svojim zlým skúsenostiam z minulosti a s vami to nemá nič spoločné. V takomto prípade je dobré venovať čas úprimným rozhovorom, možno vám bude dôverovať tak silno, že vás pustí do svojej 13. komnaty. Vďaka týmto rozhovorom máte šancu dostať sa do hĺbky jej duše. A možno sa bojí otvoriť svoje srdce, lebo má problémy s dôverou. Bojí sa zrady a ďalších emocionálnych zranení. Vaša láska kvôli týmto pocitom okolo seba stavia steny a vy sa budete musieť veľmi  snažiť získať si jej dôveru, ak chcete byť s ňou.

 

2. Nemá čas na seba, lebo musí byť stále s vami

Možno ste od svojej partnerky vyžadovali všetok jej čas a neustále ste chceli vnímať jej prítomnosť. Možno ste sa chceli veľmi často s ňou stretávať, písali ste jej veľa správ alebo ste chceli byť s ňou neustále  v telefonickom kontakte. Možno ste jej dali najavo, že neznášate, keď trávi čas s niekým iným. Toto sa bežne stáva, keď sa do niekoho veľmi zamilujete. Druhá strana to však nemusí až tak intenzívne pociťovať a z tohto dôvodu sa cíti ako v zajatí a túži po väčšej slobode. Ak zistíte, že toto je problém, skúste zaujať menej formálny postoj a partnerke doprajte viac priestoru len pre seba.

 

3. Nie ste jej typ

Vaša láska si zo začiatku mohla myslieť, že by vás mohla mať rada, možno sa naozaj aj snažila, ale uvedomila si, že nemôže. Keď s vami flirtovala, možno to nemyslela vážne, pretože nie ste jej typ. Toto s vami nemá nič spoločné a žiaľ, nemôžete s tým nič robiť. Nesnažte sa zmeniť, kto ste, len aby ste mohli byť typom práve pre ňu. Vy ste typom pre inú ženu, len ju musíte nájsť.

 

4. Ste veľmi odlišní

Žena vás môže začať odmietať aj vtedy, keď si začne uvedomovať, že nemáte veľa spoločného. Pre páry je dôležité, aby zdieľali určité spoločné presvedčenia a základné hodnoty, aby sa k sebe hodili. Možno vy dvaja nemáte takmer nič spoločné. A to je problém, ktorý brzdí pár posunúť vzťah do ďalšej fázy. Každý hľadá pre seba dokonalého partnera — svoju spriaznenú dušu. Ak nemáte spoločné záujmy a nezdieľate podobný pohľad na svet, budete mať problém správne komunikovať. Iste, môžete sa porozprávať, ale časom zistíte, že v niektorých oblastiach sa vôbec nezhodnete a to by mohlo v budúcnosti spôsobovať veľké problémy vo vzťahu. Vaša láska  si to zrejme uvedomila, a tak sa začal postupne od vás vzďaľovať.

 

5. Nehľadá vážny vzťah

Nie každá žena sa chce vydať a mať deti. Niektoré sa chcú len baviť a mať nezáväzný vzťah. Ak takáto žena cíti, že vy chcete s ňou mať vážny a dlhodobý vzťah, pravdepodobne si to uvedomila a v dôsledku toho sa začína vzďaľovať. Nechce vás využívať ani klamať. Takže sa vzďaľuje z vášho života, pretože si uvedomila, že chce žiť iný život ako vy. Ideálne je rešpektovať jej rozhodnutie. Existujú milióny žien, ktoré sa chcú usadiť a založiť si rodinu  rovnako ako vy.

 

6. Má pocit, že vy už o ňu nemáte záujem

Časom možno vaša partnerka nadobudla dojem, že sa o ňu nezaujímate takým spôsobom ako v predchádzajúcom období. Možno cíti, že vy ste vychladli, menej sa snažíte byť s ňou, a tak robí to, čo robíte vy. Toto je jej ochrana pred emocionálnym zranením. Možno ste v poslednom čase zaneprázdnený a ťažko dosiahnuteľný a možno si to v návale práce ani neuvedomujete. Dobrou správou je, že toto je jeden z najjednoduchších dôvodov, prečo nemusíte vzťah ukončiť. V tomto prípade ide len o jednoduché nedorozumenie. Stále máte obidvaja o seba záujem, len je potrebné si podrobne naplánovať spoločné činnosti a stretnutia.

 

7. Chce, aby ste ešte viac dobýjali jej srdce

Ženy vedia byť niekedy záhadné. Chcú, aby ich muži prenasledovali, neustále im venovali pozornosť a takýmto spôsobom dobýjali ich srdce. Aj toto môže byť motív, aby sa vzdialili z vášho života.Zámerne sa správajú bez záujmu a chladne, lebo túžia, aby ste ešte viac o ne bojovali. Sú presvedčené, že takýmto spôsobom viac preniknú do vašich myšlienok, emócií a túžob. Ak sa to nejakej žene podarí a na základe toho, si ju začnete oveľa viac všímať, bude vedieť, že vás môže ovládať. Flirtovanie a podpichovanie je jedna vec, ale manipulovať s niekým nie je v poriadku.

 

8. Vzťah sa podľa jej názoru vyvíja rýchlo

Možno ste nedávno prešli z randenia na vážnejší vzťah a to ju vystrašilo. Možno je vydesená, pretože veci sa pohybujú vpred oveľa rýchlejšie, ako čakala. Navyše, ženy sa môžu záväzku báť rovnako ako muži. Záväzok prichádza s tým, že váš partner bude prioritou namiesto toho, aby ste sa sústredili iba na svoj vlastný život. Pre niektoré ženy to môže byť desivé. Nechce, aby sa jej svet začal točiť len okolo vás. Odkedy s vami vstúpila do vzťahu, zjavne vás má rada. Nechce však, aby ste sa stali všetkým, na čo myslí. Ak jej na chvíľu dáte priestor, môže sa tento problém vyriešiť.

 

9. Nechce sa veľmi zamilovať

Ľudia sa niekedy boja, že sa veľmi zamilujú. Deje sa to hlavne vtedy, keď im v minulosti niekto ublížil. Možno neverí, že jej city opätujete, pretože už bola odmietnutá. Možno mala zlé skúsenosti z minulých vzťahov alebo len nedávno ukončila ten posledný. Ak ju skutočne milujete, snažte sa na ňu netlačiť, pretože ju to ešte viac od vás vzdiali. Niektorí ľudia potrebujú viac času, aby sa rozhodli, či sú pripravení znova sa zamilovať. 

 

10. Váš vzťah sa stal nudným

Nakoniec je možno problém v tom, že váš vzťah upadol do zabehnutých koľají. Veci už nie sú vzrušujúce a zábavné. Vaša partnerka sa začala nudiť. Možno by radšej išla von s kamarátkami namiesto toho, aby s vami v piatok večer pozerala film. Váš vzťah sa mohol stať nudným, ak ste spolu už dlhší čas. Ak sa skutočne milujete, vzťah sa dá zachrániť. Budete len musieť vyskúšať nové veci, aby bol váš vzťah opäť vzrušujúci.

 


Zdroje:
Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
When a woman pulls away

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku