Ako rozvíjať a udržať si lásku na celý život?

Láska je veľký dar.
Láska je veľký dar. / Foto: Bigstock

Láska je veľký dar. Pokiaľ je vzájomná a obojstranná, tak dvojnásobný. Napriek tomu sa mnohým párom nedarí pocity zamilovanosti a lásku udržať. Čo robiť, aby ste krásne pocity súvisiace s láskou cítili čo najdlhšie?

 

Zamilovanosť je rýchlo vznikajúci emocionálny stav, v ktorom človek prežíva silnú túžbu až závislosť po prítomnosti druhej osoby a nadmerné šťastie v jej blízkosti. Pritom prehliada aj jej zjavné nedostatky. Verí, že pociťovanie takejto atmosféry šťastia bude trvať stále. Chybne si zamieňa tento stav za skutočnú (realistickú) lásku. Ide o vážny omyl, pretože zamilovanosť odznieva najneskôr približne po dvoch rokoch a návrat do reality so sebou často prináša rozpad vzťahu a často i problémy. Láska je cit, ktorý sa objavuje po období zamilovanosti. Zamilovanosť je spontánna, žiadne veľké úsilie od ľudí nevyžaduje, avšak láska je oveľa zložitejšia. Je za ňou často veľa práce, tolerancie a sebazaprenia. Vzniká postupne tým, že si napĺňame vzájomné potreby s vysnívaným partnerom/partnerkou. Láska nám dáva poznanie, že náš vysnívaný partner/partnerka nie je až tak ideálny/a, ako sme si to niekoľko mesiacov mysleli. Začneme si uvedomovať realitu a môže nastať aj obdobie rozčarovania. K vybudovaniu pevného a dôverného partnerského vzťahu je potrebné oveľa viac ako len prvotná zamilovanosť a fyzická príťažlivosť. Dlhodobý vzťah je založený na vyšších hodnotách a človek musí dozrieť na to, aby dokázal vzťah posunúť na vyššiu úroveň, kde je podstatná komunikácia, tolerancia, vzájomné porozumenie a pochopenie sveta toho druhého. Ak dôjde k narušeniu dôvery, vzájomnej úcty a pochopenia, tolerancie a schopnosti komunikácie, prichádza neistota, oslabenie vzájomných citov, náklonnosti a môže to vyústiť do samotného rozchodu.

 

Ako rozvíjať lásku?

Odborník na manželstvo a dlhodobé vzťahy, autor mnohých kníh -  profesor John Gottman, si pri svojom výskume všimol, že existujú dvojice, ktorým sa vzťah v priebehu času zlepšuje a pociťujú jeden k druhému stále silnejšiu lásku. Svoje zistenia zaznamenal aj knižne. Párom, ktorým záleží na tom, aby ich láska nevychladla, ale naopak, aby sa neustále rozdúchaval  oheň vášne, odporúča vo svojej knihe Sedem princípov spokojného manželstva týchto šesť stratégií.

 

1. Ráno pri vzájomnom lúčení sa uistite, že viete aspoň o jednej veci, ktorú ten druhý bude v ten deň prežívať.

 

2. Po príchode z práce si venujte objatie a najmenej šesťsekundový bozk. A potom aspoň dvadsaťminútový rozhovor na zmiernenie stresu.

 

3. Každý deň partnerovi prejavujte náklonnosť a ocenenie. Opakujte mu, že ho milujete.

 

4. Nezabudnite na večerné objatie, bozk na dobrú noc, nehu a drobné prejavy fyzickej náklonnosti aj počas dňa.

 

5. Raz za týždeň si naplánujte romantické rande.

 

6. Každý týždeň si vyhraďte hodinu a porozprávajte sa o tom, aký je váš vzťah práve tento týždeň. Rozprávajte sa o tom, čo sa vám podarilo, spomeňte aj prípadné problémy, naplánujte si niečo pekné na ďalší týždeň a pýtajte sa druhého: „Čo môžem pre teba urobiť v budúcom týždni, aby si sa cítil/a milovaný/á?“

 

Tiež je potrebné vedieť, že každý človek potrebuje o tom druhom vedieť, ktorý z piatich jazykov lásky mu vyhovuje. V knihe Päť jazykov lásky píše manželský poradca Gary Chapman o piatich rôznych spôsoboch, akými si ľudia prejavujú lásku – pozornosťou, slovami uistenia a ocenenia, fyzickým kontaktom, darmi alebo službou. Zamyslite sa nad tým, ktoré prejavy lásky vnímate najprirodzenejšie. V akých situáciách alebo okamihoch sa cítite najviac milovaní, najviac zblížení s druhým človekom. Alebo akou formou prejavujete lásku druhým vy. Je dobré sa s partnerom/partnerkou aj o týchto veciach rozprávať. Výrazným spôsobom to pomáha predchádzať nedorozumeniam. Tiež sa ukazuje, že dlhodobo šťastné a zamilované páry spolu plánujú zážitky, napríklad cestovanie, a majú sa stále na čo tešiť. Niektorým zase pomáha spoločná modlitba alebo meditácia. Mnohé techniky predstavujú spoločnú celoživotnú cestu. Nedá sa nič zmeniť zo dňa na deň. Je to celoživotný projekt. Povzbudzujúco pôsobí však poznanie, že je v moci ľudskej bytosti urobiť zázrak, aby sa láska stala trvalým stavom. No nestačí o týchto možnostiach len vedieť, ale predovšetkým určité predsavzatia dodržiavať.

 

Platí, že čím viac lásky vyžiarime von, tým viac ju dostaneme späť. Receptom na mohutné rozvírenie lásky je začať oceňovať a hľadať to dobré úplne na všetkých a na všetkom. Milovať konkrétnych ľudí, zvieratá, stromy, hviezdy...Čokoľvek, čo vám robí radosť. A ak žijete v partnerstve, tak sa starajte o svoj vzťah ako o poklad. Venujte mu láskyplnú pozornosť a urobte zo svojho vzťahu oslavu lásky každý deň.

 


Zdroj: Gottman, J. M.: Sedem princípov spokojného manželstva

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku