Súčasné vzťahy charakterizuje aj zbabelosť alebo online rozchody. Možno ste už aj vy zažili ghosting, benching a zombieing

V súčasnosti čoraz viac ľudí prežíva správanie v podobe ghostingu, benchingu a zombieingu. Takéto správanie by v minulosti, keď vzťahy nefungovali cez technológie, v podstate nebolo možné. Dnes je situácia iná.
V súčasnosti čoraz viac ľudí prežíva správanie v podobe ghostingu, benchingu a zombieingu. Takéto správanie by v minulosti, keď vzťahy nefungovali cez technológie, v podstate nebolo možné. Dnes je situácia iná. / Foto: Bigstock

Prečo neodpisuje? Prečo sa niekedy neozve prvý? Prečo sa ozval až na tretí deň? Prečo je na sociálnej sieti a neodpíše? Zažili ste niekedy tieto situácie?  Odborníci už vedia, o čo ide. Zatiaľ na tieto formy správania existujú len anglické názvy, ale čoskoro ich bude poznať takmer každý, pretože tieto a podobné formy správania sa čoraz viac vyskytujú v mnohých vzťahoch. Dnes sa pozrieme na tri typy správania, ktoré so sebou priniesol online svet.

 

Pred dvadsiatimi rokmi ste mohli svojho partnera stretnúť väčšinou len v reálnom svete, napríklad v škole, v práci alebo na miestach, kde ste sa pohybovali. Tí, ktorí si svojho partnera našli cez internet v čase, keď sa internet ešte len začínal rozvíjať, boli považovaní za menejcenných, pretože ich väčšina ľudí považovala za tých, ktorí  si nedokázali nájsť lásku v reálnom svete. Za posledné roky sa doba zmenila a priniesla úplný opak. Mnohí ľudia za zvláštneho človeka považujú toho, kto sa nesnaží nájsť si partnera pomocou nových technológií. V súvislosti s výberom možností nám technológie zoznamovanie uľahčujú, ale v niektorých aspektoch nám život sťažujú. Pre niekoho je nebezpečný pocit neobmedzeného výberu takmer škodlivý, nevie sa rozhodnúť a práve preto neustále hľadá, myslí si, že vždy môže nájsť stále dokonalejšieho človeka. Okrem toho technológie pomáhajú formovať aj zlé návyky a správanie, ktoré sa prejavujú i vo vzťahoch. V súčasnosti čoraz viac ľudí prežíva správanie v podobe ghostingu, benchingu a zombieingu. Takéto správanie by v minulosti, keď vzťahy nefungovali cez technológie, v podstate nebolo možné. Dnes je situácia iná. Pozrime sa teda podrobnejšie, čo znamenajú tieto nové pojmy.

 

Ghosting

Názov ghosting vo svete internetu existuje už niekoľko rokov. Ako sám názov napovedá, jedná sa o to, že s vami dotyčný človek absolvuje niekoľko reálnych stretnutí, ktoré môžu byť dokonca nádherné a romantické, avšak neskôr z neznámych dôvodov zmizne ako duch a vy o ňom nič neviete. Dôvodov, prečo zmizol a už sa vám neozýva, aj keď je živý a zdravý, môže byť mnoho. To ale nič nemení na tom, že to od neho nie je pekné. Je to skrátka zbabelé a pre neho pohodlné. Vy si robíte starosti, čo sa s ním stalo a on si postuje spokojné selfíčka na sociálne siete, lebo rozhadzuje siete už na iné strany. Jednoducho povedané - ghosting znamená kopačky, ale nie klasické, ale tak, ako by sa daný človek vyparil zo sveta. Už žiadne hovory, smsky, správy na sociálnych sieťach, žiadne odozvy. Nedá sa vám s daným človekom skontaktovať. Je jasné, že čím dlhšie s danou osobou randíte, tým vás to viac bolí. Najhoršie na tom je to, že netušíte, či sa vášmu milovanému niečo vážne nestalo. A ani sa to nedozviete. Prežijete niekoľko dní v panike a potom možno náhodne nájdete fotku tejto osoby na niektorej sociálnej sieti, ako sa zabáva v skupine dobre naladených ľudí. Ghosting je v podstate veľmi zbabelý spôsob, ako sa s niekým rozísť. Ako sa dá táto ťažká situácia zvládnuť? Predovšetkým odolajte nutkaniu prenasledovať danú osobu. Je samozrejmé, že budete cítiť potrebu vzťah nejako oficiálne uzavrieť, ale budete si s tým musieť poradiť sami. Neustále pokusy o kontakt a o odpovede nikam nevedú. Z nejakého dôvodu, a vy sa asi nikdy ani nedozviete z akého, už o vás prestal javiť záujem a nechce s vami ďalej pokračovať vo vzťahu. Vy si zaslúžite niekoho, kto ocení vašu osobnosť takú, aká je a želá si rovnaký typ vzťahu. 

 

Benching

Ak budeme hovoriť o benchingu, jedná sa o stav, kedy si s niekým píšete, dokonca ste sa napríklad aj stretli, avšak tým to skončilo. Stali ste sa súčasťou poradovníka a  dotyčný človek komunikuje s vami len preto, že ste jeho záloha, keby mu to nevyšlo s niekým iným. Nikto vám však nezaručuje to, že ste v tomto nezmyselnom poradovníku druhá, niekedy môžete byť aj piata či šiesta. Benching teda vyjadruje situáciu, keď vás niekto odsunie na vedľajšiu koľaj. Nie je do vás tak veľmi zamilovaný, aby bol len s vami a venoval vám všetok svoj čas, ale zase nechce pretrhnúť všetky vaše styky. Proste vás má rád, ale necháva si vás len ako jednu z možností. Najlepšie riešenie tejto situácie spočíva v tom, čo vy sami chcete. Ak vám tento spôsob vzťahu vyhovuje, udržujte ho, ako to len pôjde. Ale ak stále dúfate v to, že tomuto človeku všetko nakoniec dôjde a pobeží za vami s otvorenou náručou, tak sa asi mýlite. Budete musieť tento vzťah opustiť a nájsť si osobu, pre ktorú budete jediný človek. Inak sa budete neustále len trápiť.

 

Zombieing

Zombieing je podobný ako ghosting, ale dotyčná osoba po zmiznutí sa po určitej dobe predsa len objaví vo vašom živote. Keď sa s niekým stretávate, on zrazu zmizne a potom sa znova objaví, tak je to situácia ako so zombie. Od tohto je odvodený názov správania. Pri zombieingu je potrebná veľká opatrnosť. Dotyčný sa napríklad len nudí a chce sa pobaviť. Niekedy je však možné, že mu došlo, čo vo vás stratil a chce to vrátiť. A je potom len na vás, či si myslíte, že je to od neho úprimné a dáte mu ešte šancu. V rámci zombieingu existuje ešte haunting. Toto správanie je veľmi podobné zombieingu, avšak s tým rozdielom, že vás dotyčný nekontaktuje a ani sa s vami nesnaží stretnúť. Iba neustále sleduje vašu činnosť na sociálnych sieťach. Zo začiatku občas okomentuje vašu fotku, z čoho sa postupne stane rutina, ktorá vyzerá ako neškodná aktivita, avšak po pár podivných komentároch sa môžete cítiť z tohto všetkého unavení a ešte viac nešťastní.

 


Zdroje:
Benching is the new dating term you need to know about and its even more annoying than ghosting
Ghosting
Modern relationship terms explained

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku