Zuzana Junková: Obnovenie intimity medzi partnermi po pôrode si vyžaduje čas, vzájomný rešpekt a otvorenosť

Madonin komplex je problém, o ktorom sa verejne nehovorí a zostáva zatvorený za dverami spální.
Madonin komplex je problém, o ktorom sa verejne nehovorí a zostáva zatvorený za dverami spální. / Foto: Bigstock

Muži o probléme mlčia, ženy ho cítia. Hnevajú sa a sú frustrované z toho, že sú prehliadané a ich partneri zostali po pôrode voči nim intímne chladní. Madonin komplex je problém, o ktorom sa verejne nehovorí a zostáva zatvorený za dverami spální. Riešenie ale existuje a netreba zametať problém pod koberec. Ako sa popasovať s týmto partnerským problémom prezradí terapeutka Zuzana Junková z Hedepy.cz.

 

terapeutka Zuzana Junková

 Čo je Madonin komplex a čo ho spúšťa? 

Madonin komplex popísal už Sigmund Freud. Všimol si totiž, že hoci niektorí muži cítia voči svojej manželke lásku, úctu a vďačnosť za spoločný život, sexuálne ich vôbec nepriťahujú. Naopak, sexuálnu túžbu pociťujú k tým ženám, ktoré by si ako životné partnerky nikdy nevybrali. Dnes sa „Madonin komplex“ označuje problematická situácia, kedy muž ku svojej žene od pôrodu ich detí necíti sexuálnu túžbu, alebo dokonca ani nie je schopný sexuálneho aktu. Kedysi ako hlavnú príčinu videli psychoanalytici predovšetkým v nezdravom vzťahu s matkou. Dnes sa ako o možnej príčine uvažuje o prítomnosti muža pri pôrode. 

 

Kto trpí týmto komplexom vo vzťahu viac? 

Myslím si, že je to vždy individuálne. Na jednej strane sa môžu ženy cítiť frustrované, odmietané, ale aj nemilované. Na strane druhej, aj muži sa zas môžu cítiť, že zlyhávajú, majú premenlivé nálady a pochybnosti o sebe. 

 

Prečo majú muži zväčša problém najskôr si vôbec priznať, že sa vo vzťahu niečo deje? Že ich nazeranie na ich partnerku je po pôrode iné? Prečo o tomto probléme muži mlčia, snažia sa problém zahrabať pod koberec a nezájdu s partnerkou do poradne?

Nie všetci muži o probléme mlčia, ale je pravda, že toto je častý prístup. Myslím si, že je pre nich jednoducho veľmi náročné priznať si, že necítia sexuálnu túžbu ku svojej žene. Navyše s príchodom detí je to aj nová rola a zodpovednosť. Už nejde len o to byť iba partnermi, ale v prvom rade rodičmi. A toto nie je zrovna sexy. 

 

Z e-mailu pani Jany, vyberáme: „Do pôrodu nášho prvorodeného syna bolo intímne všetko v poriadku. Všetko sa radikálne zmenilo po tom, čo som porodila. Moje miesto zabral syn, na ktorého som začala trochu žiarliť. Manžel mal totiž oči len pre neho. Ja som bola na druhej koľaji – intímne, emocionálne aj ľudsky. Až som normálne začala ľutovať, že som mužovi dala toľko priestoru, aby bol so synom. Neviem, či som vôbec urobila dobre, že som chcela, aby bol môj muž prítomný pri pôrode. Myslím, že keď ma videl ako trpím pri každej kontrakcii, cítil sa nepríjemne. Ktovie, možno to u neho otvorilo priestor pre toľko omieľaný Madonin komplex.“  Môže v tomto prípade naozaj ísť o Madonin komplex? 

Môže to tak byť. 

 

Ako bolo zrejmé aj z e-mailu pani Jany, veľa rodičiek chce mať pri pôrode svojho partnera. Potrebujú cítiť jeho podporu, oporu aj blízkosť. Pre mužov ale nemusí byť jednoduchá skúsenosť vidieť svoju ženu v bolestiach. Čo to dokáže urobiť so vzťahom? Prehĺbi sa viac, alebo muž stratí záujem o svoju partnerku v intímnej rovine a odmieta intimitu s matkou svojich detí?

Môže sa stať oboje. Je to vždy individuálne, súvisí to s mnohými faktormi. Napríklad aj predpôrodnou prípravou a aktívnou úlohou otca pri pôrode. Stáť a pozorovať, ako sa so ženou deje niečo, čo ju ohrozuje na živote, obzvlášť v prípade nejakých komplikácií, ale aj bez nich, môže viesť aj k traumatickej reakcii na strane muža. Existujú páry, ktoré tým utrpeli, ale súčasne je veľa párov, ktoré sa zhodujú na tom, že pôrod ich vzťah posilnil a ovplyvnil pozitívne. 

 

Ako sa  v praxi popasovať s Madoniným komplexom vo vzťahu, keď partner odmieta terapie u psychológa a odmieta s partnerkou intímne žiť? Prečo sa niekedy stane, že po tom, čo žena porodí dieťa, alebo aj viac detí, nie je pre svojho partnera už sexuálne atraktívna?

Tých príčin môže byť viac, rovnako aj spôsobov riešenia. Niekedy jednoducho problém odznie sám. Psychoterapia predstavuje tiež veľmi vhodnú cestu, lebo páru pomáha nájsť ich vlastné riešenia. Ak však jeden z partnerov psychoterapiu odmieta, odporúčam hlavne otvorenú a rešpektujúcu komunikáciu, kedy obaja partneri hovoria o svojich potrebách a pocitoch. V praxi to znamená, že za svoje nepríjemné stavy neobviňujú partnera. Môžete si to predstaviť napríklad tak, že obaja partneri plávajú na lodi a všetky situácie, problémy aj riešenia sú to more, ktoré ich obklopuje. Niekedy môže mužom pomôcť dozvedieť sa, ako sa zdravé telo ženy dokáže po pôrode vrátiť do „pôvodného stavu“. V našej spoločnosti sa hovorí predovšetkým o negatívnych zmenách ženského tela po pôrode, avšak výrazne sa zabúda na to, že ženské telo sa vo väčšine prípadov vráti do normálu. Problém sa takisto môže vyriešiť tým, že muž zdieľa s partnerkou svoje sexuálne fantázie a túžby. Pokiaľ žena cíti, že je s nimi v súlade, môže sa nimi inšpirovať. Práve takýto spôsob komunikácie môže mužom prinavrátiť ich vnímanie svojej partnerky, ktoré budú pre nich opäť sexuálne príťažlivé. 

 

Narodením detí sa mení aj kvalita intímneho života partnerov. Čo keď sa vytratí chuť na blízkosť a intimitu? Ako obnoviť intimitu aj pri frmole rodičovských a pracovných povinností? Treba si všetko plánovať – je toto cesta? 

Pre niektoré páry môže byť plánovanie cesta, zatiaľ čo iným párom vôbec nemusí vyhovovať. Už som hovorila o otvorenej a rešpektujúcej komunikácií. Niekedy sa ale zdá, že ani na toto neostáva čas. Myslím si, že je potrebné starať sa o vzťah akýmikoľvek drobnosťami, ktoré dokážu tento vzťah podržať aj v náročných situáciách. Tými drobnosťami môže byť vzájomné oceňovanie a pochvaly. Tým, že sa staneme rodičmi, berieme na svoje ramená množstvo úloh. Keď sa navzájom oceníme, dáme si tým najavo, že naša práca a úsilie je viditeľné a vníma sa ako niečo dôležité a hodnotné. Ďalšia taká drobnosť môže byť pohladenie, úsmev, príprava kávy, alebo jednoducho čokoľvek, čím dáme najavo, že som rada/rád, že tu ten druhý je. Koniec koncov je dobré myslieť aj na to, že vzťah oboch partnerov utvára základ celej rodiny. Zaslúži si, aby bol občas na prvom mieste. 

 

Aj keď máme malé deti?

Áno, aj vtedy keď sú v rodine malé deti, alebo rodičov zamestnáva starostlivosť o deti s náročnejšou povahou. Keď si partneri urobia čas na seba, investujú tým do pohody celej rodiny. A obnovenie intimity si vyžaduje práve čas, vzájomný rešpekt a otvorenosť. 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku