Ženy sú šťastnejšie s menej atraktívnymi mužmi, tvrdí štúdia

Podľa nedávnej štúdie majú vzťahy väčšiu pravdepodobnosť na úspech, ak je z dvojice žena atraktívnejšia ako muž.
Podľa nedávnej štúdie majú vzťahy väčšiu pravdepodobnosť na úspech, ak je z dvojice žena atraktívnejšia ako muž. / Foto: Bigstock

Pre šťastný vzťah je potrebných veľa rôznych ingrediencií. Jednou z nich je prekvapivo podľa vedcov aj priemerne atraktívny muž.

 

Existuje množstvo kritérií šťastného vzťahu a taktiež veľa ciest, ako docieliť, aby aj ten váš vzťah patril medzi šťastné. Jednou z možností je počúvať, aj keď v skutočnosti nepočúvate a len to predstierate, alebo mnoho ďalších. A keď náhodou vzťah nevyjde, tak sa po čase objaví na obzore ďalší. No na základe čoho si vôbec vyberáme partnera?

Ak sa spýtate desiatich ľudí, dostanete desať rôznych odpovedí, pretože každý má iné kritéria na výber partnera. Niekomu záleží, aby nepil alkohol, aby bol spoločenský, vtipný, inteligentný, rodinný typ a mnoho iných. Asi najčastejšie opakované kritérium však je, aby bol partner aj pekný. Pretože aj keď danú osobu ešte na začiatku nepoznáte, na jeho vzhľade záleží asi najviac a preto aj pri hľadaní partnera v prvom kole množstvo ľudí zameriava na to, aby vyzeral čo najatraktívnejšie.

Avšak, nová štúdia z Floridskej štátnej univerzity zistila, že vzťahy majú väčšiu pravdepodobnosť na úspech, ak je z dvojice žena atraktívnejšia ako muž.

Výskumníci nadviazali na existujúci výskum Meltzer lab, kde analyzovali 113 párov z Texasu, kde sa partneri vekovo blížili k tridsiatke. Páry sa zúčastnili na laboratórnych experimentoch, ale ešte pred nimi sa im merala spokojnosť vo vzťahu, manželské problémy, záväzky, sexuálna spokojnosť, či úroveň depresie, ale aj úroveň odpúšťania, žiarlivosti, váženia si samého seba,  spôsob riešenia konfliktov, či miera narcizmu.

Na dvoch univerzitách sa vyhodnotilo, ako sú účastníci štúdie atraktívni podľa ostatných ľudí. Páry taktiež dostali dotazníky o ich túžbe byť fit a atraktívny. Na základe tejto štúdie a viacerých analýz sa zistilo, že keď je muž menej atraktívny ako žena, často sa to snaží vykompenzovať rôznymi činmi láskavosti, darčekmi, vykonávaním extra domácich prác či sexuálnymi láskavosťami. Výskumníci z univerzity našli medzi týmito pármi určitý vzorec, v ktorom sa vďaka týmto činom cíti žena šťastnejšia a viac cenená mužom, čiže vzťah sa posilňuje a zlepšuje. Taktiež tvrdia, že „muži sa v podstate cítia byť viac zaviazaní a viac investujú do potešenia svojej manželky, keď majú pocit, že tým, že sú s ňou, dopadli veľmi dobre.‘‘

V prípade, že sa roly vymenili, a muž bol ohodnotený ako atraktívnejší ako žena, výsledky ankiet odhalili, že ženy majú pocit tlaku ak ich partner vyzerá príliš dobre, čo vedie k tomu, že sú nešťastné, snažia sa držať diéty, alebo sú nezdravo posadnuté cvičením.

„Ak má žena fyzicky atraktívneho manžela, môže to mať na ňu negatívny dopad, špeciálne ak žena sama nie je veľmi atraktívna,“ tvrdí Tania Reynolds, doktorandka na Floridskej štátnej univerzite a asistentka profesorky psychológie Andrei Meltzer. Výskum naznačuje, že to môže byť jedným zo sociálnych faktorov vedúcim k diétam žien a k poruchám príjmu potravy. Čím má žena priemerne vyzerajúceho manžela, tým je so sebou spokojnejšia. Vedci tiež zistili, že ak sa muž sám cíti byť neatraktívny, atraktívna manželka nemá žiadny vplyv na to, či sám cvičí, alebo nie.

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku