11 vecí, ktoré túžia ženy počuť od svojich manželov

Každá žena potrebuje vedieť, že sa na svojho muža môže vždy spoľahnúť, ale aj to, že ju stále miluje a je pre neho aj po rokoch nádherná.
Každá žena potrebuje vedieť, že sa na svojho muža môže vždy spoľahnúť, ale aj to, že ju stále miluje a je pre neho aj po rokoch nádherná. / Foto: Bigstock

V každom vzťahu sú vždy dvaja ľudia, ktorí majú od seba určité očakávania, požiadavky a želania. Väčšina ľudí chce byť milovaná, cítiť sa špeciálne, dôležito, či mať niekoho, kto bude pri nich stáť, nech sa deje čokoľvek. Každý má vlastné potreby, avšak tieto patria medzi tie najbežnejšie. Nezáleží na tom, ako dlho so svojím partnerom ste, alebo koľko detí máte, stále je potrebné, aby ste si navzájom prejavovali lásku. Čo teda potrebujú ženy-matky počuť od svojich manželov?

 

1. „Stále ťa milujem.‘‘

Každá žena sa cíti lepšie, keď počuje, že je milovaná. Takéto slová však nedokáže bežne vyslovovať každý, no existuje aj milión ďalších spôsobov a gest, ako vyjadriť svoju lásku. Aj malé gestá, ako nečakané objatia či chytenie za ruku pri prechádzke alebo pohladenie, ho môžu nahradiť. Avšak ak muž povie žene nielen to, že ju miluje, ale aj to, ako veľmi ju miluje, alebo prečo ju miluje, jej srdce sa bude určite rozplývať radosťou.

 

2. „Áno.‘‘

Ľudia bez toho, aby si to vôbec uvedomili, majú tendenciu hovoriť častejšie NIE ako ÁNO. Avšak ak jeden z partnerov používa viac nie, nevedome tým od seba odpudzuje nielen svoju polovičku, ale aj deti. Predtým, než dostanete otázku a automaticky budete mať na jazyku negatívnu odpoveď, zamyslite sa nad tým, či je to fakt nevyhnutné, a nebolo by lepšie povedať áno. Optimistický pohľad na život môže výrazne zlepšiť váš vzťah s celou rodinou.

 

3. „Ďakujem za to, čo robíš pre našu rodinu.‘‘

Každá žena potrebuje raz za čas od svojho muža trochu ocenenia. Áno, aj muž ťažko pracuje, aby rodinu zabezpečil. A pravdepodobne má pocit, že robí omnoho viac než žena, ktorá je napríklad doma s deťmi. Avšak ani pre ňu to nie je jednoduché byť neustále v jednom kole, napríklad byť stále pri deťoch, alebo prísť z práce a zase sa venovať deťom, uvariť večeru, upratať a hlavne byť tu pre všetkých aj po emocionálnej stránke. Ocenenie toho druhého vo vašom vzťahu nikdy nezaškodí a jedno pravidelné malé ďakujem vašu ženu určite priam rozžiari. Nezáleží na tom, aké slová presne použijete, žena potrebuje vedieť, že si to, ako každodenne spája rodinu, vážite.

 

4. „Je mi ľúto, že si mala taký zlý deň.‘‘

Týmito slovami dáte manželke najavo, že viete, čo sa v jej živote deje, že ju skutočne počúvate. Nie všetky dni sú ružové a nikto nie je bezchybný. Ženám sa, hlavne pri malých deťoch, stáva, že im veci prerastú cez hlavu a emocionálne potom vybuchnú práve na manželov. Zaslúžia si vaše pochopenie a odpustenie za svoje náhle zmeny nálad. Niekedy už pri náznaku toho, že je vaša manželka veľmi vyčerpaná, postačí vrúcne objatie plné pochopenia a uvidíte, že sa žiaden emocionálny výbuch konať nebude.

 

5. „Budem to robiť za teba.‘‘

Ak sa ponúknete, že manželku v nejakej činnosti pravidelne nahradíte, môže vám to získať veľa dobrých bodov. Vaša žena si uvedomuje, že keď prídete z práce, ste unavený. Avšak ona má toho pravdepodobne tiež vyše hlavy. Keď upracete riady po večeri, pomôžete s varením, postaráte sa o kúpanie dieťaťa alebo ho uložíte do postele, či spravíte nákup po ceste z práce, určite to veľmi ocení. Domáce práce a starostlivosť o deti nie sú len pre jednu osobu, ale mali by byť partnermi zdieľané, najmä pokiaľ obaja chodíte do práce.

 

6. „Aký si mala deň?‘‘

Táto otázka je medzi partnermi asi najbežnejšia. Koľko krát vás však skutočne zaujíma odpoveď a nepýtate sa len zo zvyku? Nie je nad skutočný záujem, ktorý žene prejavíte a budete jej pri tom hľadieť do očí! Dajte si záležať, aby ste svoju manželku skutočne vypočuli, nepýtajte sa len na prácu, deti a počasie. Nezabúdajte hovoriť o sebe, aj keď po rokoch spoločného života máte pocit, že o sebe viete asi všetko.

 

7. „Vezmi si deň voľna, ja sa postarám o deti.‘‘

Každú mamu by určite potešilo, ak jej poviete, aby si zobrala deň voľna a strávila ho podľa svojich predstáv, zatiaľ čo vy sa postaráte o deti. Ak aj nemôžete mať celý deň iba pre deti, aspoň občas sa o nich postarajte úplne sami, alebo vstaňte ráno s deťmi, a svoju manželku nechajte spať o hodinku dlhšie. Každá mame si potrebuje občas dobiť baterky bez toho, aby sa neustále obávala o deti a pokiaľ nie sú po ruke starí rodičia, je to priam nemožné. Majte na pamäti, že žena, ktorá je oddýchnutá, je aj milšia, fyzicky aj emocionálne zdravšia a trpezlivejšia.

 

8. „Poďme dnes večer von.‘‘

Ženy-matky majú často pocit, že je na ich pleciach píliš veľa povinností. Starajú sa o chod domácnosti, o deti, samé o seba, aj o svojho manžela. Väčšinou sú práve ony tie, ktoré riešia týždenné programy, chodia s deťmi k doktorovi, na rodičovské združenia. Preto by ste mohli svojej manželke raz za čas dopriať oddych a postarať sa o ňu, nielen nech sa ona stále stará o všetkých naokolo. Skúste jej napríklad navrhnúť, aby nevarila obed alebo večeru a vezmite ju do reštaurácie. Buďte tým, kto vymyslí plány na najbližší víkend, či na ďalšie rande.

 

9. „Si skvelá manželka a matka.‘‘

Úprimne, koho by tieto slová nezahriali pri srdci? Je to viac než ĎAKUJEM. Týmito slovami vyzdvihnete jej kvality, bude vedieť, že to, čo robí, nerobí zle, že si jej prácu vážite a navyše jej tým dodáte energiu pokračovať, aj keby mala veľmi zlú náladu a mala pocit, že všetko sa hýbe zlým smerom.

 

10. „Som tu pre teba.‘‘

Vaša manželka pravdepodobne vie, že ste tu vždy pre ňu, avšak niekedy sa na to v každodennom zhone dá ľahko pozabudnúť. Nie vždy úplne chápete, čo sa v živote vašej ženy deje, avšak pre ňu je dôležité vedieť, že sa na nás môže vždy spoľahnúť a nikdy ju nesklamete, aj keď práve na seba nemáte dlhšie obdobie čas a máte pocit, že sa jeden druhému vzďaľujete. Počúvajte ju poriadne, pretože niekedy stačí len počúvať a nie je nutné nič hovoriť.

11. „Si krásna.‘‘

Nezáleží na tom, koľko má vaše žena rokov, či pribrala, alebo schudla, odkedy ste spolu, ani na tom, koľko detí spolu máte. Potrebuje vedieť, že je pre vás stále tá krásna žena, ktorú ste si vzali. A to aj vtedy, ak má o päť kíl viac či menej než na začiatku manželstva, alebo jej pribudlo zopár vrások a nemá už vždy dokonale upravené vlasy. Povedzte jej to priamo do očí. Inokedy môžete o vašej manželke hovoriť v superlatívoch pred inými. Určite to jej pozornosti neunikne.

 

A čo by ste radi od svojej polovičky počuli vy?

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku