10 znakov, že už nie ste len priatelia, ale máte reálny vzťah

Medzi povrchnou známosťou a vážnym vzťahom je hranica, ktorá tieto dve situácie od seba odlišuje.
Medzi povrchnou známosťou a vážnym vzťahom je hranica, ktorá tieto dve situácie od seba odlišuje. / Foto: Bigstock

V živote stretávame množstvo ľudí. Niektorí prídu a odídu v priebehu niekoľkých dní, niektorí zostanú celý život. Niektorí sú tichá voda, ktorá brehy nemyje, avšak niektorí prídu, a urobia vám v živote poriadnu búrku, prinútia vás prehodnotiť celý svoj doterajší život, alebo vám zmenia všetko od základov. Z ľudí, čo v živote stretnete, zostane väčšina v kamarátskej rovine, avšak k niektorým z nich máte väčšie city, a oni k vám tiež. Moderná doba urobila vo vzťahoch mierny zmätok, pretože často sa stáva, že aj keď ku druhej osobe niečo cítite, a vídavate sa pravidelne, vlastne neviete, ako na tom ste. Medzi povrchnou známosťou a vážnym vzťahom je hranica, ktorá tieto dve situácie od seba odlišuje. Podľa čoho spoznáte, že ste konečne vo vzťahu?

 

Exkluzivita

Poznáte sa už nejaký ten piatok, ale tvrdíte, že spolu nechodíte. Avšak obidvaja ste už nejakú tú dobu neaktívni na zoznamke, nestretávate sa s nikým iným, a nedávno ste sa dokonca dohodli, že sa s nikým iným ani stretávať nebudete. Jednoducho povedané, máte exkluzívne právo jeden na druhého. Akonáhle sa dohodnete na takomto pravidle, vaša známosť prerastá do vzťahu. Nemusíte sa to jeden druhého ani pýtať. Jednoducho to tak je. A ak ešte začnete jeden druhého volať zlatko, alebo miláčik, nemáte o čom pochybovať. Ste vo vzťahu!

 

Poznáte jeden druhého v tom pravom svetle

Zo začiatku, ako príde niekto nový do vášho života, sa vždy snažíte. Pred novými spolužiakmi sa snažíte vyzerať vždy upravene, pred novými spolubývajúcimi sa snažíte pôsobiť poriadkumilovne, aj keď v skutočnosti bežne neupratujete častejšie ako 2-krát za týždeň a to, či máte na sebe make-up alebo nie, je vám v bežných situáciách ukradnuté. Akonáhle je niekto vo vašom živote už dlhšie, v tomto prípade teda vaša známosť, tiež vám začnú byť niektoré veci ľahostajné. Už sa poznáte dosť dlho na to, aby vedel, že nie po každom jedle sa vám chce umývať riady alebo na to, aby vedel, že postielanie postele považujete za zbytočne stratených desať sekúnd zo dňa. Chalani sa prestávajú holiť na každé jedno stretnutie, a dievčatá nenosia vždy make-up, pretože vás už predsa bez make-upu videl veľa krát.

 

Máte spoločné väčšie plány

Pokiaľ máte len známosť, niečo také ako dlhšie víkendové výlety osamote neriešite. Ani žiadne špeciálne plány na narodeniny, Valentína, či Vianoce, nemáte. To, či vaša známosť neprerástla náhodu do vzťahu, spoznáte aj podľa tohto kritéria. Ak plánujete spoločnú letnú dovolenku osamote, ste vo vzťahu. Ak premýšľate nad tým, či by ste svoju známosť mali zobrať do kina na Valentína, pretože to bude čudné, ak to neurobíte, ste vo vzťahu. Spoločné plány znamenajú, že s tou druhou osobou rátate. A známosť predsa môže kedykoľvek skončiť, takže prečo by ste si robili plány s niekým, kto tam jeden deň je, ale druhý deň už môže byť pri niekom inom?

 

Máte svoje veci u toho druhého

Ak má vaša známosť u vás zubnú kefku, alebo kefu na vlasy, či náhradné oblečenie, ste vo vzťahu. Veď nikdy neviete, či pôjdete večer domov, alebo prespíte. Dokonca je možné, že máte kľúče, alebo viete, pod ktorou topánkou svoje kľúče schováva. Opäť platí to isté pravidlo, čo predtým- pokiaľ by ste spolu nerátali aj do ďalšieho dňa, nenechali by ste si svoje veci jeden u druhého.

 

Trávite spolu všetok voľný čas

Ak vás zavolá von kamarát, tak odmietnete, pretože už máte spoločné plány. Pokiaľ by ste spolu najradšej trávili všetok voľný čas a aj ho spolu trávite, pričom zanedbávate svoju rodinu, či svojich dlhoročných kamarátov, tak vaša známosť nie je len známosť, ale prerástla vo vzťah. Keď spolu strávite celý víkend, a aj tak nechcete, aby odišla, a chcete spolu zostať do ďalšieho rána, a potom do toho ďalšieho a ďalšieho, nie je to len známosť.

 

Odmietate ostatných

Ak sa aj náhodou vyberiete do baru či na diskotéku so svojimi najlepšími kamarátmi, a niekto iný sa s vami rozpráva, necítite sa dva krát príjemne, pretože stále premýšľate, čo by na to vaša nová známosť povedala. Pokiaľ sa vás nová neznáma osoba pokúsi pobozkať, či vás pozve k sebe, a vy odmietnete len kvôli svojej známosti, tak si priznáte, že vám na tej osobe záleží omnoho viac, než ste si možno mysleli, a nechcete jej ublížiť. Toto je ďalší dôkaz toho, ako vám na vašej známosti záleží, a tým pádom to už nie je známosť, ale vzťah. Ak ešte náhodou čaká celý čas na telefóne, než sa vrátite domov, máte vyhrané.

 

Všade chodíte spolu

Vaša známosť chodí s vami ako vaše +1 na svadby, narodeninové párty, vlastne všade, kam treba doprovod aj bez toho, aby ste sa ho museli opýtať, či chce ísť. Už ho nemusíte predstavovať, pretože takmer všetci vaši kamaráti vašu známosť už poznajú z predchádzajúcich akcií. Ak náhodou nie je originálne z vášho kruhu známych, a začnú automaticky pozývať aj jeho, opäť raz nie je vnímaný ako vaša známosť, ale ako vzťah.

 

Dokážete vedľa seba spať

To, že dokážete vedľa seba spať, bez toho, aby ste spali spolu, je asi najväčším dôkazom toho, že ste vo vzťahu. Znamená to, že tej druhej osobe dôverujete, viete že neodíde, a že sa spolu cítite jednoducho veľmi príjemne aj bez toho, aby sa niečo medzi vami stalo. Nakoľko už necítite ten tlak, aby sa niečo stalo zakaždým, keď spolu, alebo vedľa seba, strávite noc, ste o level vyššie.

 

Cítite to

Ak sa vás niekto opýta, ako na tom ste, a neviete odpovedať, asi vo vašom vzťahu máte trochu zmätok. Avšak veľmi často to dokážete odlíšiť práve tým, ako to cítite vy, ako sa s danou osobou cítite. Pokiaľ inklinujete k tomu, aby ste na otázku odpovedali áno, asi vo vzťahu aj ste. Ak však poviete bez váhania nie, a pochybnosti vás neprepadnú ani po pár sekundách, pravdepodobne vo vzťahu nie ste.

 

Oficiálne záležitosti

V dnešnej dobe je veľmi zriedkavé, že by sa vás vaša známosť opýtala, či spolu chodíte. Omnoho pravdepodobnejšie je, že sa vám váš vzťah vyjasní vďaka tomu, že vám príde na facebooku žiadosť o vzťah. Avšak najlepším indikátorom toho, či ste vo vzťahu alebo nie, sú čarovné slovíčka. ‘‘Ľúbim ťa‘‘ alebo ‘‘Milujem ťa‘‘ vám dokážu najlepšie vyjadriť, ako sa daná osoba s vami cíti.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku