13 najlepších životopisných filmov

Životopisné filmy nám ponúkajú jedinečný pohľad do života iných ľudí. Dokážu veľa naučiť alebo pobaviť, no hlavne chytiť za srdce.
Životopisné filmy nám ponúkajú jedinečný pohľad do života iných ľudí. Dokážu veľa naučiť alebo pobaviť, no hlavne chytiť za srdce. / Foto: Youtube

Po životopisných filmoch najčastejšie siahnete, ak máte chuť na dobrý príbeh s prímesou reality, chuť zistiť viac o živote konkrétneho človeka, alebo sa len chcete nechať inšpirovať. Veľmi často ľudia preferujú životopisný film preto, lebo je zaujímavejšie pozerať film, ako čítať celú knihu. Alebo minimálne to zaberie omnoho menej času. Aké sú teda životopisné filmy, ktoré vás dokážu veľa naučiť či pobaviť, chytiť za srdce a určite by ste si ich mali pozrieť?

 

Pianista

Film je príbehom pianistu Wladyslava Szpilmana vo veku 28 rokov. Je uznávaným interpretom Chopinových skladieb. V roku 1939 je Poľsko napadnuté nemeckými vojskami, začínajú sa uplatnovať pravidlá pre židovskú komunitu a Židia, medzi nimi aj Szpilman s rodinou prichádzajú o všetko.  Film bol natočený na základe knihy od Wladyslava Szpilmana s rovnomenným názvom.

 

 

Orol Eddie

Inšpiratívny film z roku 2016 je o britskom skokanovi na lyžiach Eddiem Edwardsovi. Eddie sa stal prvým Britom, ktorý sa zúčastnil na olympiáde v skoku na lyžiach. V Británii nemal podmienky na to, aby sa ním stal, ale svojmu snu, dostať sa na olympiádu, podriadil od detstva všetko. Hoci nakoniec na olympiáde skákal najhoršie zo všetkých zúčastnených, stal sa najväčšou hviezdou olympiády a nezabudnuteľným miláčikom davov.

 

 

Teória všetkého

Film z roku 2014 o živote a osude Stephena Hawkinga v hlavnej úlohe s Eddiem  Redmmaynom.  Tento film je zároveň aj ľúbostným problémom. Život Hawkinga, jedného z najväčších géniov na svete bol poznamenaný nevyliečiteľným ochrnutím nervového systému. Život mu však zachránila láska ku krásnej Jane. Okrem toho, že film zobrazuje aj lásku, zameriava sa na prekážky, ktoré boli Stephenovi položené do cesty a spolu s Jane po boku ich prekonáva.

 

 

Šťastie na dosah

Film s Willom Smithom v hlavnej úlohe rozpráva príbeh muža Chrisa Gardnera, ktorý sa zúfalo snaží uživiť seba a svoju rodinu. Napriek všetkému jeho úsiliu, sa ho jeho manželka rozhodne opustiť. Chris zostane sám s jeho synom Christopherom. Popritom sa snaží nájsť si lepšie platenú prácu. Nakoniec prijme stáž v prestížnej firme, za ktorú však nie je platený. Následne je spolu so svojím synom vyhodený z bytu. Všetky životné nástrahy Chris prekonáva iba vďaka jeho synovi.

 

 

Statočné srdce

Film v hlavnej úlohe s Melom Gibsonom rozpráva príbeh Williama Wallace, ktorý sa v 13. Storočí postavil proti Angličanom, konkrétne proti anglickému kráľovi Eduardovi 1. William sa tajne oženil s Murron, ktorú sa však pokúsia znásilniť anglický vojaci. William sa ju snaží brániť, ale Murron popravia. Na základe tejto udalosti sa William rozhodne viesť odpor proti Angličanom. Získa aj spojenca v podobe princeznej Isabelle, avšak nakoniec ho zradia jeho vlastné vojská.

 

 

Sociálna sieť

Film rozpráva príbeh o vzniku Facebooku z pohľadu ľudí, ktorí pri jeho zrode stáli. Tento film nezobrazuje len jednu interpretáciu, ale poukazuje na rozpory v subjektívnych výkladoch udalosti. Vykresľuje udalosti, ktoré hovoria, že Mark Zuckerberg nie je prvým a jediným tvorcom myšlienky Facebooku a že k nemu neprišiel úplne korektným spôsobom. Film taktiež odzrkadľuje meniace sa sociálne vzťahy medzi ľuďmi, ktoré Facebook zapríčinil.

 

 

Čistá duša

Film sa inšpiroval príbehom Johna Nasha, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu od roku 1994. V roku 1947 bol John prijatý na Princeton ako matematik, avšak nezapadá medzi svojich vrstovníkov. Jeho cieľom je objaviť originálnu myšlienku, čo sa mu aj podarí. Touto myšlienkou mení ekonomické tézy. Avšak neskôr si jeho žena Alicia všimne, že John trpí psychickou chorobou.

 

 

Amadeus

Príbeh z roku 1781, kedy na cisársky dvor prichádza talentovaný mladý skladateľ Mozart. Salieri, vtedajší dvorný skladateľ cisára Jozefa II., si uvedomí, že Mozart má nevšedné hudobné nadanie, preto sa ho snaží zničiť rôznymi intrigami.

 

 

Rivali

Film, ktorý rozpráva príbeh o dvoch pretekároch a najväčších rivaloch -Jamesovi Huntovi a Nikim Laudovi, ktorí súperia proti sebe na pretekoch Formuly 1. Títo dvaja muži však nie sú súpermi len na okruhu, ale aj v skutočnom živote. Niki Lauda prežije vážnu haváriu, ktorá ovplyvní jeho ďalší život. Napriek tomu, že sú títo rivali úplne rozdielni, spája ich zvláštne priateľstvo.

 

 

Nedotknuteľní

Film o ochrnutom francúzskom aristokratovi Phillipovi a jeho opatrovníkovi Drissovi, práve prepusteného z väzenia. Zobrazuje krásne prepojenie dvoch svetov, kde Phillipe a Drisse spolu spoja aj nemožné- Vivaldiho s populárnou hudbou, či luxusný oblek a tepláky.

 

 

Zúriaci býk

Film z roku 1980 v hlavnej úlohe s Robertom de Nirom zobrazuje život boxera Jakea LaMottu, ktorý bol šampiónom v strednej váhe. Je známy pre svoju výbušnosť, ale aj odolnosť. Práve jeho charakter ho viedol k jeho výhram v ringu, ale aj osobným prehrám. Film bol natočený na základe predlohy- autobiografie LaMottu, a zobrazuje dve desaťročia Jakeovho života.

 

 

Kráľova reč

Film o anglickom kráľovi Jurajovi VI., ktorý sa k moci dostane po smrti svojho otca Juraja V. a abdikácii Eduarda VIII. Juraj VI. bol zvaný aj Bertie. Od svojho detstva trpí vadou reči. Jeho manželka Alžbeta ho intenzívne podporuje a dohodne mu stretnutie s terapeutom, ktorý by mu mal v tomto smere pomôcť. S jeho pomocou a s pomocou svojej rodiny Bertie prekoná svoje koktanie a prednesie pred celým národom dôležitú reč, ktorá spojí krajinu práve v čase Druhej svetovej vojny.

 

 

Chyť ma, keď to dokážeš

Film bol natočený podľa autobiografického románu Franka W. Abagnale. Zažil rozvod rodičov ako 16-ročný, čo viedlo k tomu, že odišiel do New Yorku a vďaka svojmu vzhľadu si dokázal zmeniť vek a pridať si 10 rokov. Vyrobil si nové doklady, stal sa pilotom jednej z najlepších leteckých spoločností, doktorom, aj právnikom. Dožičil  si luxusný životný štýl, okrem iného sa naučil aj falšovať šeky. Pátrala po ňom polícia vo viac ako tridsiatich štátoch, pretože spôsobil škodu minimálne vo výške 2,5 milióna dolárov.

 

Čítajte viac o téme: Film
Zdieľať na facebooku