12 znakov, že máte vedľa seba extrémneho žiarlivca

Žiarlivosť sa prejavuje očividnými znakmi, ako je napríklad neustála kontrola či zhadzovanie toho druhého, ale aj menej jasnými signálmi, ako napríklad chuť tráviť s vami všetok voľný čas alebo nízka sebaúcta.
Žiarlivosť sa prejavuje očividnými znakmi, ako je napríklad neustála kontrola či zhadzovanie toho druhého, ale aj menej jasnými signálmi, ako napríklad chuť tráviť s vami všetok voľný čas alebo nízka sebaúcta. / Foto. Bigstock

Žiarlivosť je vec, ktorú vo vzťahu vidíme neradi. Zatiaľ, čo niektorým ľuďom vadia už aj najmenšie prejavy žiarlivosti, niekomu to neprekáža, pretože to berie ako dôkaz lásky. Niekedy však aj neškodné žiarlenie dokáže prerásť do extrémnych rozmerov. Ako sa takáto žiarlivosť vo vzťahu prejavuje?

 

Prejavy extrémnej žiarlivosti

Neustály kontakt

Žiarlivosť sa prejavuje aj tým, že od vás partner vyžaduje neustály kontakt. Akonáhle ste bez seba a náhodou neodpíšete na správu či nezdvihnete telefón, váš partner začne extrémne žiarliť a upodozrievať vás z podvádzania, hoci možno to robí podvedome a nie vedome. Ak vám partner nedopraje žiadnu slobodu či aspoň trošku vlastného života, nie je to zdravé.

 

Chce byť s vami, ale iba s vami

Zo začiatku chce s vami byť každý možný moment, ale neskôr to začnete vnímať ako izoláciu. Prejavuje sa to tým, že vám partner pripomína, že vás nikto nedokáže oceniť tak ako on, alebo sa o vás vôbec nechce deliť. Spoznáte to aj napríklad aj tak, že omnoho viac aktivít máte naplánovaných doma osamote, kde sa o vás s nikým deliť nemusí.  Nie je zdravé chcieť od niekoho,  aby strávil s jednou osobou všetok voľný čas.

 

Očakávajú to najhoršie

Váš partner podozrieva vás a všetkých okolo vás len z toho najhoršieho. Ak vám pozerá mobil, či raz za čas prezrie facebookové správy, či volá vám niekoľkokrát počas večera len preto, aby vás skontroloval a máte pocit že vás vypočúva, máte doma veľmi žiarlivého človeka. Je skvelé, ak máte doma niekoho, koho zaujímate, avšak nie niekoho, kto sa pýta, pretože vám neverí.

 

Kontrola

Ak sa váš partner snaží až príliš kontrolovať, je ovládaný žiarlivosťou. Môže vám napríklad kontrolovať telefón, snažiť sa vedieť úplne každý detail vášho života, či obviniť vás z flirtovania s niekým iným. Kontrola sa môže prejavovať aj tým, že vám prikazuje, čo si máte obliecť, či ako sa máte správať.

 

Detaily všetkého

Ak od vás partner chce vedieť všetky detaily, tiež to nie je zdravé ani správne. Pokiaľ si od vás neustále vyžaduje vedieť, kde ste boli, čo ste robili, koho ste stretli, keď ste boli v práci či len v obchode na rohu, tak by ste mali spozornieť. Niečo nie je v poriadku.

 

Neschvaľuje vaše obľúbené veci

Zatiaľ, čo izolácia je celkom jasným znakom, už len nesúhlas s niektorými miestami, ľuďmi či vecami môže byť tiež znakom neprimeranej žiarlivosti. Ak sa rozhodnete, že máte niečo radi, napríklad muzikály, ale váš partner to neschvaľuje, je to forma žiarlenia. Môže brať ako hrozbu to, že máte záľubu a viete sa zabaviť aj bez neho. Ak vás má partner skutočne rád, nemal by mať problém s tým, že chcete byť sami sebou a ďalej rásť aj vo vzťahu.

 

Nevidí vo vás nič dobré

Znakom extrémnej žiarlivosti je aj to, že vo vás partner nevidí nič dobré.  Ak vás pravidelne uráža, vidí vo vás len to zlé a robí veci, o ktorých vie, že vám vadia a cítite sa potom malo, máte problém. Nenechajte sa zhodiť a neverte tomu, čo vám hovorí, pretože je to len spôsob, akým chce nad vami získať viac kontroly.

 

Chcú, aby ste sa vždy správali podľa ich predstáv

Nikto od vás nemôže chcieť, aby ste sa správali určitým spôsobom, ani váš partner. Ak váš partner očakáva, že budete robiť veci určitým spôsobom, alebo ich robiť nebudete, nemôžete vo vzťahu takto fungovať. Vo vzťahu by ste sa mali cítiť rešpektovane a bezpečne, avšak ak sa necítite vo vzťahu rešpektovane za to, čo robíte a ako sa správate, mali by ste sa zamyslieť nad tým, v akom vzťahu ste, a v akom vzťahu chcete byť.

 

Vždy je niekde nablízku

Žiarlivosť sa môže prejaviť aj tým, že sa na vás partner zavesí ako kliešť a vždy je tam, kde ste aj vy,  napríklad sa rozhodne robiť veci, ktoré sa mu nepáčia len preto, aby bol stále nablízku. Ak váš partner zrazu prestal robiť veci, ktorého niekedy napĺňali, a nedokáže vás nechať samých ani na chvíľku, majte sa na pozore. Možno vás bude zo začiatku tešiť ten obrovský záujem o váš život, avšak po krátkej dobe sa začnete cítiť, akoby vás partner vo vzťahu dusil.

 

Až príliš vás sleduje na sociálnych médiách

Ak váš partner až prehnane sleduje vašu internetovú aktivitu, napríklad koho sledujete, s kým si píšete, či komu komentujete fotky a statusy, alebo si neželá, aby ste vôbec mali účet na sociálnych médiách, niečo nie je v poriadku. Rovnako ako nie je úplne v poriadku, ak si vás nepridá do priateľov. Je dôležité, aby ste si na sociálnych sieťach dali aspoň trochu slobody. To, ako dokážete fungovať v internetovom priestore, povie veľa o tom, ako vám to bude fungovať v spoločnom živote.

 

Nízka sebaúcta či dôvera

Ak má váš problém nízku sebadôveru či mu celkovo chýba dôvera v ľuďoch, asi budete mať jedného dňa problém. Nízka sebadôvera môže znamenať, že si myslí, že všetci sú lepší než on, čiže vás po čase začne upodozrievať z niečoho, čo vôbec nie je pravda, len preto, že nevidí dôvod, prečo by ste mali byť s ním. Nízka dôvera v ľuďoch celkovo znamená, že váš partner nemusí úplne veriť ani vám. Avšak zo začiatku vzťahu nepoznáte ani jeden z týchto problémov. Prejaví sa až po dlhšej dobe.

 

Žiarlivosť so sebou nesie známky stresu

Ak je váš partner žiarlivý, môže sa to prejaviť aj ako stres, napríklad napätím, či zmenou výrazu tváre, keď rozprávate o niekom, koho nepozná alebo nemá vôbec v láske. Ak na vás vyslovene zazerá, zatiaľ čo sa rozprávate s niekým iným, nie je to zdravé, ani úplne v poriadku.

 

Žiadny z týchto znakov nie je úplným indikátorom žiarlivosti, pretože veľa z nich osamote môže znamenať len to, že partner sa o vás skutočne zaujíma. Avšak, ak je pravda viacero z nich, v kombinácii s niektorými očividnými znakmi, ako napríklad kontrolovanie osobných správ na Facebooku, mali by ste sa s partnerom o danej situácii porozprávať a spolu skúsiť nájsť na žiarlivosť riešenie.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Žiarlivosť
Zdieľať na facebooku