Hannah Fry: Matematikou je možné vyrátať, kedy by ste sa mali usadiť, ale aj to, či bude váš vzťah úspešný

Matematika je veda plná vzorcov, ktorá nevysvetľuje len obyčajné matematické operácie, ale dokáže vyrátať pravdepodobnosť nájdenia pravej lásky či vysvetľuje, prečo krása nie je najdôležitejšia.
Matematika je veda plná vzorcov, ktorá nevysvetľuje len obyčajné matematické operácie, ale dokáže vyrátať pravdepodobnosť nájdenia pravej lásky či vysvetľuje, prečo krása nie je najdôležitejšia. / Foto: Shutterstock

Hannah Fry je matematička na University College London. Vo svojej práci sa venuje riešeniu a porozumeniu vzorcov ľudského správania na základe matematických modelov. Pomocou matematiky sa snaží pochopiť rôzne situácie, od nepokojov cez obchod, až po lásku.  Práve o matematike a láske je aj jej kniha Matematika lásky, ktorá vyšla na základe TED prednášky a patrí do série TED kníh. V tejto knihe si okrem iného môžete prečítať aj to, ako optimalizovať svadbu, ako nájsť pravú lásku, a kedy je ten správny čas usadiť sa.

 

Láska je plná matematických vzorcov, ktoré vysvetľujú, akým spôsobom si vyberajú ľudia informácie na internetových zoznamkách, či na základe čoho si vyberajú partnerov. Matematické vzorce tiež vysvetľujú, ako nájsť toho pravého partnera.

 

Šanca na nájdenie pravej lásky

Všetci ľudia na zemi, možno okrem pár jedincov, by radi našli pravú romantickú lásku. Na zemi je cez sedem miliárd ľudí a jedným zo spôsobov, ako nájsť toho pravého partnera, je použiť Backusovu metódu. Peter Backus napísal prácu s názvom Prečo nemám priateľku, v ktorej využil Drakeovu rovnicu. Pôvodne bola vytvorená na výpočet odhadu počtu mimozemských civilizácií, avšak zakladá sa na rozložení odhadu a vytvorenia menších vedeckých odhadov. Princípom je teda rozdeliť si problém na menšie časti, v tomto prípade hľadanie partnera na základe jednotlivých kritérií. V prípade Backusa kritériá boli:

 

  1. Koľko žien žije v mojej blízkosti? (V Londýne - 4 milióny žien)
  2. Koľko z nich má správny vek? (20% - 800 000 žien)
  3. Koľko z nich je nezadaných? (50% - 400 000 žien)
  4. Koľko z nich má univerzitné vzdelanie? (26% - 104 000 žien)
  5. Koľko z nich bude asi príťažlivých? (5% - 5 200 žien)
  6. Koľko z nich by ma považovalo za príťažlivého? (5% - 260 žien)
  7. S koľkými z nich by som si asi rozumel? (10% - 26 žien)

 

Pokiaľ sa kritériá znížia, šanca na nájdenie partnera je vyššia. Ak sa zvýšia, alebo sa pridá viac kritérií, šanca na nájdenie životného partnera je nižšia. V skutočnosti mnoho ľudí skončí s partnerom, ktorý nespĺňa všetky ich kritériá.

 

Je krása taká dôležitá?

Ľudia sa od začiatku civilizácie naháňajú za krásou, aj keď tá je v skutočnosti úplne zbytočná, keď príde na praktické veci, ktoré patria do bežného rodinného života. Každý človek však vníma krásu inak. Ľudia, ktorí sú všeobecne považovaní za krásnych, majú blízko ku koncepcii zlatého rezu. Všetci si však prioritne vyberajú zdravých a silných jedincov, pretože myslia na svoje potenciálne deti. V skutočnosti má však každý iné preferencie, ktoré sa často dajú vyčítať z tváre. V reálnom živote sa vždy ľudia rozhodujú podľa toho, čo je v ponuke. Takže čím je človek krajší, tým má väčšiu šancu.

 

V online randení to však funguje trochu inak. Na portáli OkCupid tím vyskúmníkov zistil, že najviac správ dostávali ľudia, ktorí patria do zlatého stredu. Ak je niekto atraktívny, avšak nie úplne klasickým spôsobom, že si všetci myslia, že je pekný, má omnoho väčšiu šancu dostať viac správ ako niekto, o kom si všetci myslia, že je krásny, kvôli konkurencii.

 

Pri online zoznamkách sa mnoho ľudí snaží mať profilové fotky, na ktorých vyzerajú dokonalo. Avšak nedokonalosti sú to, čo sa ráta omnoho viac, čo dokáže omnoho viac zaujať, pritiahnuť viac pozornosti, a aj väčšiu šancu na nájdenie pravej lásky. Takže záleží v skutočnosti až tak na kráse? Na párty je dôležité byť tá lepšia voľba. Avšak najdôležitejšie je byť sám sebou.

 

Kedy sa usadiť?

Matematika dokáže dať odpoveď aj na túto otázku. Je dobré spoľahnúť sa na trpezlivosť pri čakaní na toho pravého, ale je nutné, aby bol človek prezieravý a zbalil ho skôr, než bude zadaný. Nechcete sa predsa chytiť do paradoxu čakania na toho pravého, ale ani si vziať prvú osobu, ktorá sa javí ako vhodná. Je dobré spoľahnúť sa na teóriu optimálneho zastavenia, kde sa pravdepobnosť usadenia sa s najlepším človekom spája s počtom potenciálnych, no odmietnutých ľudí. Matematika tvrdí, že je dobré odmietnuť prvých 37 % potenciálnych partnerov, a vybrať si prvú osobu, ktorá príde po týchto 37 % a je lepšia než oni. No toto platí len v prípade, že ten perfektný partner nepríde v prvých 37 %. Ďalšie riziko tejto teórie je, že prvých 37 % partnerov bolo úplne príšerných, no vy si podľa teórie musíte zobrať prvého lepšieho človeka, ktorý príde. Ten možno nie je až tak príšerný, ale stále môže byť dosť príšerný.

 

Pre vyrátanie rovnice by bolo ideálne vedieť, s koľkými ľuďmi počas života budete chodiť, avšak stačí aj to, aby ste vedeli, do koľkých rokov chcete sobáš. Potom si vyrátate, koľko je 37 % toho času a presne túto dobu všetkých odmietate.

 

Ako sa dožiť šťastného konca?

Psychológ John Gorrman sledoval konverzácie stovky párov, aby zistil, ako vplýva kvalita konverzácie na vzťah. Zistil, že partneri majú omnoho väčšiu šancu na rozvod, ak sú v konverzácii negatívni.

 

Šťastného konca sa teda dožijete veľmi jednoducho. Stačí, ak budete v konverzácii s partnerom pozitívnejší. Dobré manželstvá nie sú založené len na kompromisoch. Podľa matematiky sú fungujúce manželstvá také, kde majú parteri možnosť stažovať sa tomu druhému a riešia aj drobnosti, ktoré ich hnevajú. Omnoho viac pracujú na svojom vzťahu a menej sa rozvádzajú.

 

Pozrite si aj TED prednášku Hannah Fry:

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku