Ako sociálne siete a internet ovplyvňujú naše duševné zdravie a pohodu?

  Foto: Pexels

Sociálne siete a internet už dlho nie sú len zdrojom pozitivity, konektivity s druhými či inšpirácie. Čoraz viac ľudí tvrdí, že sa vďaka sociálnym sieťam cítia zle, prežívajú pocity úzkosti či osamelosti. Dokonca, na internete a sociálnych sieťach vzniká aj závislosť. Prečo a akým spôsobom ovplyvňujú sociálne siete ľudskú psychiku?

 

Aký je vzťah medzi duševným zdravím a sociálnymi médiami?

Človek je spoločenský tvor. Potrebuje druhých ľudí k tomu, aby vedel plnohodnotne fungovať, aby sa cítil šťastný a spokojný. Je dokázané, že spojenie s druhými ľuďmi zmierňuje stres, zlepšuje zdravie a zvyšuje pocity životnej spokojnosti. Z toho jasne vyplýva, že ak niekomu sociálne spojenie chýba, trpí nielen jeho psychika, ale aj organizmus. Ak človeku chýba kontakt s druhými ľuďmi, prežíva pocity samoty a osamelosti, ktoré vedú k úzkostiam a často vyvrcholia v depresii.

 

Sociálne média boli navrhnuté na to, aby spolu dokázali ľudia komunikovať aj vo chvíli, keď nie sú spolu, keď ich delia tisíce kilometrov. Znie to teda tak, že sociálne média sú naozaj veľkým prínosom pre dnešnú spoločnosť. Dnešná generácia využíva sociálne média ako Facebook, Twitter či Instagram denne. Odhaduje sa, že v roku 2021 budú mesačne aktívnych na sociálnych sieťach približne tri miliardy ľudí. Často sa preto stáva, že nastane opačný efekt toho, čo majú sociálne siete zabezpečovať. Keď sú ľudia stále pripojení na svojich sociálnych sieťach, síce pociťujú určitú konektivitu s ostatnými, ale skutočné vzťahy v realite im unikajú. Na jednej strane teda sociálne médiá poskytujú pozitíva pre svojich používateľov, no na druhej strane dokážu zapríčniť čoraz väčšiu osamelosť a izolovanosť, keď sa do nich ich používatelia ponoria a zabudnú na skutočný život a kvalitné vzťahy.

 

Ak teda trávite neprimerane veľa času na sociálnych sieťach a pociťujete pocity úzkosti, smútku či frustrácie, je na mieste prehodnotiť, koľko času internetu budete venovať.

 

Ovplyvňuje množstvo času online duševné zdravie?

Väčšina rodičov potvrdzuje pri svojej výchove, že čím viac sú ich deti pripojené na internet, tým viac to ovplyvňuje ich duševné zdravie. To znamená, že čím viac využívajú sociálne siete, tým častejšie sa stane, že sú v realite osamelí a opustení, lebo všetok svoj čas venovali budovaniu virtuálnych priateľstiev namiesto tých reálnych. V roku 2019 výskumníčka S. Coyne realizovala so svojimi kolegami výskum, ktorý podnietil novú diskusiu. Priniesli do problematiky nový vhľad - neskúmali, koľko času trávili tínedžeri na internete, ale aký obsah pri tom sledovali. Ich hypotézou totiž bolo, že je jedno, či človek trávi na internete 3 hodiny denne alebo 10, ide skôr o to, aký obsah sleduje. A práve to ukazuje na dopady na psychike a duševnom zdraví. Autori vo svojom výskume pracovali s 500 tínedžermi vo vekom rozpätí 13-20 rokov po dobu ôsmich rokov. Výsledkom ich výskumu naozaj bolo, že záleží na obsahu, ktorý na internete tínedžeri sledujú, a nie až tak na tom, koľko času online trávia. To znamená, že ak ľudia sledujú na internete niečo, čo v nich vzbudzuje strach, úzkosť či osamelosť, v depresiu to môže vyústiť či už to budú sledovať 2-krát denne alebo 7-krát týždenne.

 

Coyne na základe výskumu formulovala tri spôsoby, ako by mali tínedžeri používať sociálne siete zdravším spôsobom:

  1. Buďte aktívnym užívateľom sociálnych médií namiesto pasivity. Namiesto toho, aby ste bezcieľne prezerali sociálne médiá, zapojte sa aktívne do diskusií, komentujte príspevky, zdieľajte svoje nápady či myšlienky.
     
  2. Obmedzte používanie sociálnych médií a internetu aspoň hodinu pred spaním. Dostatok spánku je totiž jedným z najviac ochranných faktorov, čo sa duševného zdravia týka.
     
  3. Buďte si vedomí svojho úmyslu. Nesiahnite po smartfóne vždy, keď sa nudíte alebo len vtedy. Vezmite ho do ruky vtedy, keď máte na to nejaký úmysel. Keď sa chcete niečo dozvedieť, niečo si prečítať či niekomu konkrétnemu napísať.

 

Pozitívne aspekty sociálnych médií

Aj keď sociálne média a interakcia prostredníctvom nich nemôže nahradiť skutočný kontakt, predsa len majú určité výhody, ktoré im nemožno odoprieť. Sú to často dôvody, prečo sú tak často využívané. Medzi pozitívne aspekty sociálnych médií patrí napríklad:

  • Komunikácia s ľuďmi z celého sveta
  • Začlenenie sa do určitej komunity
  • Rozvoj svojej kreativity, sebavzdelávanie
  • Zdroje informácií
  • Zdroje kritického myslenia

  

Negatívne aspekty sociálnych médií     

Sociálne médiá môžu mať naozaj vplyv na duševné zdravie človeka. Môžu byť zdrojom rôznych pocitoch či stavov, ku ktorým patrí napríklad:

  • Pocity menejcennosti – osoba sa začne porovnávať s tým, čo vidí na sociálnych sieťach (najmä na Instagrame), no najmä pri mladších používateľoch ešte chýba schopnosť kritického myslenia a teda uvedomenia si, že to, čo je uverejnené na sociálnych sieťach ešte nemusí byť realitou.
     
  • FOMO (z angl. fear of missing out) – tento jav je známy a rozšírený najmä vďaka sociálnym sieťam. Osoba môže mať pocit, že musí byť na internete pripojená neustále, aby jej niečo neušlo. To ju núti používať telefón takmer nonstop, čo ju jednak vyčerpáva a ruší, odvádza jej pozornosť od dôležitých vecí, ale zároveň spôsobuje pocity menejcennosti a úzkosti z toho, že človek nemá/nezažíva to, čo vidí online.
     
  • Izolácia – štúdia Univerzity of Pennsylvania potvrdila, že nadmerné používanie sociálnych sietí ako Facebook, Snapchat a Instagram zvyšuje pocity osamelosti.
     
  • Úzkosť a depresia – nič viac nezlepšuje psychické a fyzické zdravie človeka ako osobný kontakt s druhými ľuďmi, nič viac nezlepšuje náladu viac ako komunikácia s druhým človekom, preto je na mieste uvedomiť si, že ak chceme zažívať plnohodnotné sociálne vzťahy, musíme vstať od obrazoviek počítačov a smartfónov a ísť do spoločnosti.
     
  • Kyberšikana - je fenomén, ktorý vznikol najmä vďaka popularite sociálnych médií, vďaka nej môžu osoby, na ktorých sa kyberšikana realizovala, pociťovať trvalé emočné ujmy.

 

Ako zistiť, že sociálne médiá skutočne ovplyvňujú našu psychiku?  

Možno si to na prvý pohľad ani nevšimnete, no postupom času na sebe zbadáte určité signály, ktoré ste predtým ignorovali. Môžu to byť pocity sklesnutosti, mrzutosti, osamelosti, žiarlivosť či pocity toho, že nie ste dosť dobrý. Ak niektoré z uvedených pocitov zažívate, je na mieste, aby ste prehodnotili, či, ako dlho a čo budete ďalej na sociálnych sieťach sledovať.

 

Medzi najčastejšie indikátory toho, že sociálne média môžu mať negatívny vplyv na vašu psychiku, patria nasledovné situácie:

  • Trávite viac času online, s online priateľmi, ako s tými v realite.
  • Aj keď ste vonku s priateľmi, nevenujete im svoju pozornosť a namiesto toho stále kontrolujete svoj smartfón a udalosti, ktoré sa dejú na sociálnych sieťach.
  • Čoraz viac sa porovnávate s tým, čo vidíte na sociálnych sieťach.
  • Máte skúsenosti s kyberšikanou.
  • Príspevky a reakcie vášho okolia vplývajú na vašu emocionalitu.
  • Cítite tlak, keď sa nemôžete pozrieť na svoj smartfón a prečítať si, čo uverejnili vaši priatelia a známi.
  • Máte problémy so spánkom, pretože na smartfóne trávite čas dlho do noci.

 

Uvedená téma je naozaj dôležitou a do budúcna bude naozaj kľúčovou, ak sa bude spoločnosť baviť o psychických problémoch. Netreba brať na ľahkú váhu to, čo sa môže na prvý pohľad zdať ako veľký pomocník a pozitívum dnešnej doby, pretože sa ukazuje čoraz viac prípadov, kedy ľudia kvôli používaniu sociálnych médií trpeli. Ak sa niečo podobné deje aj u vás či vo vašom okolí, určite o tom hovorte so svojimi blízkymi a následne vyhľadajte odborníka.           

Čítajte viac o téme: Sociálne siete
Zdieľať na facebooku