Odchod človeka môže veľmi bolieť. Čo robiť, keď vám niekto chýba?

  Foto: Pexels

Ako zvládnuť odchod milovaného človeka a preniesť sa cez pocity osamelosti?

 

Ľudia sú od prírody spoločenské tvory. Užívajú si a potrebujú blízkosť a podporu iných ľudí, takže môže byť ťažké oddeliť sa od tých, na ktorých vám záleží. Ak vám na niekom záleží a radi s ním trávite čas, je prirodzené, že budete smútiť za jeho neprítomnosťou, keď odíde. Ani dočasné odlúčenie nie je vždy ľahké zniesť. Bez ohľadu na príčinu existujú kroky, ktorými sa môžete o seba postarať a zmierniť pocity straty a osamelosti spôsobené tým, že vám niekto chýba. Bohužiaľ, neexistuje žiadna magická pilulka alebo prútik, ktorý by odmával bolesť, keď vám niekto chýba. Ale existujú veci, ktoré môžeme urobiť, aby sme vám pomohli vyrovnať sa s bolesťou, ktorú cítite, zvládnuť ju a zmieriť ju. Čo všetko môžete urobiť?

 

Prijmite svoje pocity

Ignorovanie bolesti z toho, že vám niekto chýba, sa môže zdať ako dobrý spôsob, ako sa jej zbaviť, avšak ignorovanie má zvyčajne opačný efekt. Emócie sú pretrvávajúce a utrpenie, o ktorom ste si mysleli, že ste ho zvládli, sa môže opäť prebudiť vo chvíľach, keď sa necítite pripravení mu čeliť. Vyjadrenie smútku eliminuje napätie, ktoré cítite. Nájdite si chvíľu pokoja, kde môžete preskúmať svoje emócie:

  • Prijmite akékoľvek emócie bez posudzovania.
  • Preskúmajte ich, aby ste lepšie pochopili, odkiaľ pochádzajú.
  • Povzbudzujte sa „Je to ťažké, ale bude to lepšie“ .

 

Nájdite aktivity, ktoré vás budú zamestnávať 

Nezáleží na tom, akú aktivitu si vyberiete, dôležité je aby to bolo niečo, čo vás baví a čo vás zaujíma. Môže ísť o psychickú alebo fyzickú aktivitu. Záľuby a iné príjemné aktivity môžu poskytnúť pozitívne rozptýlenie, ktoré vám pomôže vyrovnať sa s bolesťou z toho, že vám niekto chýba. Môže vám pomôcť zamerať sa zatiaľ na svoje vlastné záujmy, než na predtým spoločné koníčky s daným človekom, ktorý už nie je s vami z rôznych dôvodov. Vyskúšajte niečo nové.

 

Nájdite si čas na spracovanie

Vzťahy nefungujú vždy. Niekedy skončia tak katastrofálne, že viete, že neexistuje ani možnosť priateľstva. Ak vám chýba bývalý partner, neznamená, že by ste sa mali hneď vrátiť do vzťahu. Je pravdepodobné, že ste sa rozišli z celkom dobrých dôvodov. Možno sa vám podarí veci vyriešiť a nakoniec sa znova spojiť, ale je dôležité, aby ste si obaja našli čas (oddelene) na vyliečenie. Pokiaľ ste sa po priateľskom rozchode nerozišli v dobrom, snažte sa vyhýbať kontaktu. Namiesto toho si zapíšte čokoľvek, čo chcete povedať, a odložte si to na neskôr. Možno na to bude ešte príležitosť.

 

Zbavte sa pripomienok bolesti a osamelosti 

Zhromaždite všetky fotografie, darčeky, ktoré vám partner dal, odstráňte si jeho číslo a fotografie z telefónu a odstráňte ich zo svojich účtov sociálnych médií. Fotky ani darčeky ešte nemusíte vyhadzovať. Skryte ich niekam, kde ich pravidelne nevidíte, aby ste tieto pripomienky nemali všade. Ľahšie sa vyrovnáte s rozchodom. 

 

Rozvrhnite si svoj čas tak, aby bol váš každý deň bol naplnený 

Dôležité je nenechať si v tomto období prázdny priestor pre nudu, pretože za takýchto okolností majú ľudia tendenciu oddávať sa negatívnym, pesimistickým myšlienkam a pocitu osamelosti. Presne v týchto chvíľach ľudia upadajú do zúfalstva, pretože im neskutočne chýba človek, ktorého stratili. Práve preto skúste vyplniť svoj čas čo najlepšie. Navrhnite si, čo všetko môžete počas dňa robiť, vrátane povinnosti, každodenných úloh, ale aj zábavy a socializácie, urobte si zoznam činností a zostavte si harmonogram povinností. 

 

Dávajte na seba pozor

Starostlivosť o emocionálne zranenia je rovnako dôležitá ako liečba fyzických zranení. Možno nebudete potrebovať stehy, či chirurgický zákrok, ale trocha súcitu so sebou samým môže viesť k vyliečeniu bolesti. Zažili ste stratu a pravdepodobne budete potrebovať čas na prispôsobenie sa, kým sa znova budete cítiť sami sebou. To, že sa k sebe budete správať láskavo a budete sa dobre starať o seba, vám môže pomôcť prekonať dané obdobie ľahšie.

 

Precvičujte si vďačnosť

Keď patríte medzi ľudí, ktorým niekto chýba, môže byť pre vás užitočné zamerať sa na pocit vďačnosti za váš vzťah s touto osobou. Strávte chvíľu písaním o tom, ako veľmi si ceníte, že ho máte vo svojom živote, aj keď už nie je prítomný.

 

Socializujte sa

Je v poriadku stráviť pár dní smútkom a s nikým sa nerozprávať, ale nie príliš dlho. Neseďte len doma a neľutujte sa. Choďte von a rozprávajte sa so svojimi priateľmi a rodinou. Choďte do obchodu s potravinami, nákupného centra, kdekoľvek. Stačí ísť von s inými ľuďmi a pokúsiť sa užívať si opäť život.

 

Ak vám stratená osoba spôsobuje úzkosť alebo iné príznaky, ktoré sťažujú normálne fungovanie, mali by ste sa porozprávať s odborníkom. Smútok a strata sú bežné, ale môžu viesť aj k pocitom depresie alebo úzkosti, ktoré si vyžadujú liečbu. Chýbať ľuďom, s ktorými nemôžete byť, je úplne normálne, ale to neznamená, že vyrovnať sa s týmito pocitmi je ľahké. Naučiť sa akceptovať svoje emócie, praktizovať starostlivosť o seba a osloviť iných ľudí so žiadosťou o sociálnu podporu, to všetko sú stratégie, ktoré vám môžu pomôcť. Posunúť sa vpred je vždy tou najlepšou možnosťou, keď nie ste schopní oživiť vzťahy alebo sa zbaviť pocitu, že vám niekto chýba. Robiť veci mimo komfortnej zóny bude tiež prospešné, pretože sa otvoríte novým možnostiam a skúsenostiam.

Zdieľať na facebooku