Cvičenia a hry, ktoré môžu pomôcť opäť naštartovať a zlepšiť komunikáciu vo vzťahu

Komunikácia v partnerskom vzťahu začne rokmi prirodzene viaznuť, ak sa o ňu vedome nestaráme.
Komunikácia v partnerskom vzťahu začne rokmi prirodzene viaznuť, ak sa o ňu vedome nestaráme. / Foto: Bigstock

Komunikácia je pravdepodobne najdôležitejším predpokladom šťastného partnerského vzťahu. Ak ju nedokážeme správne vyživovať a udržiavať, skôr či neskôr si uvedomíme, že je medzi nami neprekonateľná vzdialenosť.

 

Vedieť efektívne komunikovať je možno najdôležitejšou zo všetkých životných zručností. To vám umožňuje odovzdávať informácie druhým ľuďom a porozumieť tomu, čo sa vám hovorí. Stačí sa len pozerať na to, ako dieťa pozorne počúva svoju matku a snaží sa opakovať zvuky, ktoré vydáva, aby ste pochopili, aké zásadné je nutkanie komunikovať. Osvojenie si komunikačných zručností môže trvať celý život. Rozvíjanie vašich komunikačných schopností môže pomôcť vo všetkých aspektoch vášho života, od profesionálneho života po spoločenské stretnutia a všetko medzi tým. Nikdy nie je neskoro popracovať na svojich komunikačných schopnostiach, a keď tak urobíte, možno zistíte, že zlepšíte aj kvalitu svojho partnerského života. Existujú rôzne cvičenia a aktivity, ktoré vás v tom vedia podporiť. 

 

Dvadsať otázok

Táto hra je jednoduchý spôsob, ako sa dozvedieť viac o svojom partnerovi bez nátlaku alebo sústredenia sa len na ťažké veci. Všetko, čo potrebujete, je zoznam dvadsiatich otázok – samozrejme, tieto otázky môžu byť čokoľvek, čo by ste chceli. Napríklad: Aká je tvoja najkrajšia rodinná tradícia z detstva? V čom si podobný svojej mame/otcovi? Čo najtrápnejšie sa ti stalo? Kde sa vidíš o päť rokov? Kedy si bol na seba hrdý?  Čo na mne najviac obdivuješ? Môžete si vymyslieť rôzne otázky, z rôznych oblastí, ktoré vás zaujímajú. Kladenie otázok vám umožňuje nahliadnuť do myšlienok, presvedčení, snov a hodnôt vášho partnera. Keď potom príde čas na výmenu, dozvedia sa o vás viac.

 

Z očí do očí

Táto hra je pre páry dobrým spôsobom, ako pracovať na komunikácii a zlepšovaní ich spojenia, a všetko, čo budete potrebovať, sú vaše oči. Sadnite si oproti sebe, dostatočne blízko, aby ste sa držali za ruky. Pozerajte sa priamo do očí vášho partnera. Každý partner by si mal venovať minútu, aby si všimol pocity, ktoré v tomto bode prežíva. Jeden z vás začne hovoriť o niečom jednoduchom a ľahko diskutovateľnom, napríklad o tom, čo sa stalo v ten deň, čo mal na obed alebo o niečom, za čo je vďačný. Druhý partner mu to oplatí podobným rozhovorom, a to všetko pri očnom kontakte. Pár pokračuje v zdieľaní vecí jeden po druhom, aspoň trikrát alebo štyrikrát. Dvojica sa rozpráva o tom, aká to bola skúsenosť. Mnohým ľuďom je táto hra spočiatku nepríjemná, no s praxou môže výrazne posilniť váš pocit intimity s partnerom.

 

Zdieľanie emócií

Môže byť ťažké byť skutočne otvorený voči našim emóciám, ale je to nevyhnutné pre efektívnu komunikáciu a zdravý vzťah. Rozhodnite sa pre konkrétny čas a miesto, kde toto cvičenie zavediete do praxe. Dajte svojmu partnerovi vedieť, čo potrebujete, aby ste sa pri zdieľaní svojich pocitov cítili bezpečne, a počúvajte, čo váš partner potrebuje, aby sa cítil bezpečne a zdieľal svoje pocity. Nezabudnite sa tiež opýtať svojho partnera, čo by mu pomohlo cítiť sa pohodlnejšie, keď zdieľate svoje pocity, pretože môže byť rovnako ťažké počuť, ako zdieľať. Zdieľajte so svojím partnerom! Ak to pomôže, použite časovač, aby ste obmedzili mieru zdieľania a zabezpečili rovnaký čas na zdieľanie pocitov. Počúvajte, čo vám hovorí váš partner, a diskutujte o tom, aké konkrétne kroky môžete podniknúť na základe informácií, ktoré ste obaja zdieľali. Zaviažte sa použiť informácie, ktoré ste získali, na zlepšenie svojich komunikačných schopností a vášho vzťahu vo všeobecnosti

 

Používajte pozitívny jazyk

Toto cvičenie je zamerané na vzájomné používanie pozitívneho jazyka. Môže byť prekvapivo ľahké skĺznuť do vzoru väčšinou neutrálneho alebo dokonca negatívneho jazyka so svojím partnerom, ale toto cvičenie môžete použiť na boj proti tejto tendencii. Zaviažte sa používať pozitívny jazyk, keď komunikujete so svojím partnerom. Požiadajte svojho partnera, aby sa rovnako zaviazal k pozitívnemu jazyku. Vyhnite sa prílišnej kritickosti alebo negatívnemu postoju pri komunikácii s partnerom. Keď hovoríte so svojím partnerom, používajte pozitívny a povzbudzujúci tón. Dávajte si pozor na slová, ktoré používate. Skúste použiť  slová ako „milovať“, „cítiť“, „oceniť“ a vynechať slová ako „chyba“, „nikdy“ a „nenávisť“. Keď budete pokračovať v pravidelnom praktizovaní tohto cvičenia, zistite, že váš komunikačný štýl bude pri menšom úsilí pozitívnejší a váš vzťah bude prekvitať. 

 

Mínové pole

Predstavte si, že sa pohybujete priestorom plným predmetov, na ktoré nemôžete vkročiť. Teraz si predstavte rovnakú úlohu, ale bez vášho zraku. Jediné, čo vás vedie, je hlas partnera. On vidí mínové pole pred sebou a vy sa musíte úplne spoľahnúť na jeho pokyny, aby ste prekonali prekážky. Táto zábavná komunikačná hra pre páry vyžaduje, aby ste si navzájom dôverovali a boli presní, keď dávate pokyny na dosiahnutie cieľa. Kombinácia fyzických a verbálnych hier je najlepšia, ak chcete popracovať na zlej komunikácii v partnerstve, vo vzťahoch. 

 

Podaj mi ruku

Táto hra je ďalšou hrou, ktorá môže byť pre pár frustrujúca, no v konečnom dôsledku poskytuje skvelú príležitosť vybudovať si efektívne komunikačné zručnosti a dosiahnuť spoločný cieľ. V tejto hre sú zdanlivo jednoduché úlohy, ako je zapnutie košele alebo zaviazanie topánok, avšak je tam malý háčik, každý partner bude mať jednu ruku zviazanú za chrbtom. Zistíte, že nedostatok jednej ruky robí túto úlohu oveľa ťažšou, než by ste čakali. Na dokončenie úlohy budete musieť efektívne komunikovať a koordinovať svoje pohyby. Bude to ťažké, ale nesmierne uspokojujúce úspešne dokončiť túto výzvu.

 

Pošli si pohľadnicu

Hoci je väčšina aktivít zameraná na verbálnu komunikáciu a komunikáciu prostredníctvom reči tela, mimiky a dotyku, je tu ešte jedna forma, ktorú sme nespomenuli a tou je písomná komunikácia. Obaja by ste mali mať pri tomto cvičení dve prázdne pohľadnice a niečo na písanie. Napíšte správu partnerovi, v ktorej mu oznámite vašu frustráciu, pocit alebo túžbu. Mali by ste venovať pár minút tomu, aby ste vytvorili pre partnera premyslenú správu. Keď budete mať svoje pohľadnice pripravené, doručte svoju správu svojmu partnerovi bez akejkoľvek verbálnej komunikácie (môže to byť pokojne e-mailom). Obaja si prečítajte partnerovu správu a venujte chvíľu spracovaniu. Keď sa budete cítiť pripravení, použite svoju zostávajúcu prázdnu pohľadnicu na napísanie odpovede na správu od svojho partnera. Keď obaja dopíšete svoju odpoveď, doručte si tieto správy aj jeden druhému. Keď si obaja prečítate pohľadnice s odpoveďou, môžete si navzájom prediskutovať svoje správy.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku