Párová terapia - najlepšie techniky, cvičenia a aktivity, ktoré môžete vyskúšať doma

Párová terapia
Párová terapia / Foto: Pexels

Dnešné vzťahy sú oveľa komplikovanejšie ako v minulosti. Aj preto dochádza k mnohým rozchodom, rozvodom. Väčšina by ale takýmto spôsobom svoj spoločný život v skutočnosti ukončiť nechcela, len neovláda techniky, ako vzťah počas spoločného života vedome vyživovať a spoločnými silami prejsť aj cez náročné obdobia. Čo môžete urobiť, ak ste sa ocitli vo vašom vzťahu v náročnej zlomovej situácii a chcete ju zvrátiť?

 

Neexistuje žiadna „najlepšia“ aktivita, do ktorej by sa páry mohli zapojiť, aby si vybudovali zdravý vzťah a zabránili rokmi rozvodu alebo rozchodu, pretože každý pár bude mať svoj vlastný osvedčený postup. Pre niektoré páry to môže byť spoločné zapojenie sa do rovnakého koníčka, ako je jazda na bicykli, tenis alebo spoločné hranie hudby či hodiny tanca. Pre iných to môžu byť dlhé rozhovory, ktoré často vedú pri pohľade na hviezdy, pri rannej káve alebo večernom ležaní v posteli. Bez ohľadu na to, o akú aktivitu ide, jediné, na čom záleží, je, že aktivita:

  1. Je niečo, čo môžete robiť spolu.
  2. Je to niečo, čo môžete robiť pravidelne.
  3. Je príjemný (alebo aspoň nie nepríjemný) zážitok pre oboch partnerov.
  4. Je to niečo, čo vám umožňuje komunikovať zdravým a produktívnym spôsobom.

 

Tieto štyri kritériá veľmi nezužujú svet aktivít a tak to má byť. Recept na dobrý vzťah pre jeden pár nemusí platiť pre druhý pár a naopak. Každý vzťah je jedinečný a mal by byť oceňovaný a udržiavaný ako jedinečné spojenie, ktorým je. Ak ste na pochybách, aká aktivita by mohla byť pre vás a vášho partnera najlepšia, môžu byť nasledujúce cvičenia dobrým miestom, kde začať.

 

Výmena knihy

To, čo radi čítate, môže vášmu partnerovi sprostredkovať dôležité správy o tom, kto ste a čo si ceníte a naopak. Bez ohľadu na to, ako dobre poznáte svojho partnera, toto cvičenie o ňom môže prezradiť niečo, čo ste doteraz nevedeli. Čítanie jeho obľúbenej knihy je ako dostať okno do mysle vášho partnera; to platí najmä v prípade dlho obľúbenej knihy alebo knihy z detstva. Ponoriť sa do niečoho, čo malo hlboký vplyv na vášho partnera v niektorých z jeho najviac formujúcich rokov, je fantastický spôsob, ako nadviazať hlbšie spojenie.

 

Pohľad na dušu

Ide o intenzívne cvičenie, ktoré vám a vášmu partnerovi pomôže spojiť sa na hlbšej úrovni. Môže to mať obrovský vplyv na váš pocit prepojenosti. Ak chcete vyskúšať toto cvičenie, postavte sa tvárou k partnerovi v sede. Choďte tak blízko k sebe, že sa vaše kolená takmer dotýkajú a pozerajte sa jeden druhému do očí. Držte očný kontakt tri až päť minút. Nebojte sa, nejde o súťaž – môžete žmurkať. Zdržte sa však rozprávania. Stačí sa pozrieť jeden druhému do očí, aj keď je to na prvý pohľad nepríjemné. Ak je ticho nepríjemné, vyberte si pieseň, ktorá je príjemná pre vás oboch alebo zmysluplná z hľadiska vášho vzťahu a držte očný kontakt, kým pieseň neskončí.

 

Cvičenie prepojení dychu a čela

Toto cvičenie je vynikajúci spôsob, ako odvrátiť pozornosť od toho, čo sa deje okolo vás, a zamerať sa na svojho partnera. Na začiatok si ľahnite k partnerovi na bok alebo si s partnerom vzpriamene sadnite. Postavte sa tvárou k sebe a jemne spojte čelá. Uistite sa, že máte brady naklonené nadol, aby ste nenarážali do nosa, a zostaňte v tejto polohe niekoľko nádychov a výdychov. Dýchajte aspoň sedem pomalých, hlbokých nádychov a výdychov v synchronizácii so svojím partnerom. Spočiatku to môže byť ťažké, ale čoskoro to pochopíte. Ak vás a vášho partnera baví cvičenie, pokojne si ho predĺžte – urobte spolu 20 alebo 30 nádychov a výdychov, alebo jednoducho spolu dýchajte stanovený čas. Neexistujú žiadne nevýhody cítiť sa s partnerom v spojení, tak smelo do toho! Toto blízke dychové cvičenie vás a vášho partnera dostane do intímneho, prepojeného priestoru. Cvičte to vždy, keď cítite potrebu spomaliť a preorientovať sa jeden na druhého.

 

Neprerušované počúvanie

Jednoduché, ale silné cvičenie. Všetci potrebujeme byť vypočutí, pochopení a postaraní sa o nás a toto cvičenie môže pomôcť vám aj vášmu partnerovi, aby ste sa takto cítili. Nastavte si na toto cvičenie časovač (tri až päť minút zvyčajne stačia) a nechajte partnera rozprávať. Môže hovoriť o čomkoľvek, čo ho napadne. Zatiaľ čo on hovorí, vašou úlohou je robiť len jednu vec: počúvať. Nehovorte vôbec, kým sa časovač nespustí. Jednoducho počúvajte svojho partnera a všetko nasajte. Aj keď počas tohto obdobia nemusíte hovoriť, môžete svojmu partnerovi poskytnúť neverbálne povzbudenie alebo empatiu prostredníctvom reči tela, výrazov tváre alebo zmysluplných pohľadov. Keď časovač zhasne, vymeňte role a skúste to znova. 

 

Zázračná otázka

Toto cvičenie je pre páry skvelým spôsobom, ako preskúmať budúcnosť, ktorú by si chceli vybudovať individuálne alebo ako pár. Všetci občas bojujeme, ale niekedy je ten boj väčší, pretože jednoducho nevieme, aké sú naše ciele. „Zázračná otázka“ vám môže pomôcť ujasniť si vaše ciele. Táto otázka pomáha obom partnerom skúmať ich vlastné sny a túžby a dozvedieť sa o snoch a túžbach svojho partnera. Môže to pomôcť páru pochopiť, čo potrebujú a aké sú ich ďalšie významné potreby, aby boli vo vzťahu spokojní. Otázka znie: „Predstav si, že dnes v noci, keď si spal, sa stal zázrak. Keď sa zajtra zobudíš, aké veci by si si všimol a povedal by si, že život sa zrazu zlepšil? Čo by bolo iné?"

 

Napíšte list svojmu partnerovi

Ľúbostný list zameraný na pozitívne rané aspekty vášho vzťahu – to, čo vás zaujalo, vaše obľúbené spomienky a podobne. Potom presuňte list do oblastí potenciálneho rastu. 

 

Každý týždeň si vyhraďte čas na špeciálne rande

Rande sú skvelé pre páry všetkých vekových kategórií, bez ohľadu na to, ako dlho sú spolu. Je ľahké zabudnúť na rande, keď s niekým bývate a pravidelne ho vidíte. Rande večery sú navrhnuté tak, aby vás dostali z domu a umožnili vám znovu sa spojiť s vaším partnerom v inom prostredí. Ak nemôžete odísť z domu, pošlite deti stráviť noc s členom rodiny a uvarte večeru len pre vás dvoch. Pokiaľ si urobíte noc výnimočnou len pre vás ako pár, môžete sa do seba zamilovať znova a znova.

Zdieľať na facebooku