Strach zo záväzku môžete mať aj vtedy, keď partnera naozaj milujete

  Strach zo záväzku môže človeka paralyzovať.

Ste vo vzťahu, no občas váš pokoj v duši nahlodáva otázka, prečo sa váš partner úplne nezaviaže k budúcnosti s vami? Je to nedostatok záujmu, alebo je to to strach zo záväzku? 

 

Nie je nezvyčajné, že ľudia, ktorí sa vyhýbajú dlhodobým vzťahom, počujú, že majú problémy so záväzkami alebo strach zo záväzku. V skutočnosti je prirodzené, že mnohí ľudia pociťujú úzkosť, keď robia veľké životné rozhodnutia alebo randia s niekým novým. Pre niektorých však myšlienka zaviazať sa, či už ide o novú prácu alebo nový vzťah, prináša intenzívne pocity úzkosti a nutkanie vyhýbať sa. Záväzok je široký pojem, ale vo všeobecnosti ide o to, aby ste sa niečomu venovali na dlhý čas, či už je to práca, nejaký cieľ alebo vzťah. Koncept problémov so záväzkami sa však najčastejšie objavuje v kontexte romantických vzťahov. Byť vo vzťahu je ťažké. Niekedy je to dokonca až mučivé, pretože nie všetky vzťahy sú časom láskyplné, starostlivé a vyživujúce. Odmietnuť sa otvoriť a dovoliť si priblížiť sa k niekomu a tiež iným, aby sa priblížili k vám, však nie je riešením. Niekedy sa ľudia nedokážu zaviazať, pretože si príliš cenia svoje súkromie, čo im bráni byť otvorení. Inokedy je to strach z emocionálneho opustenia, ktorý ovplyvňuje ich schopnosť pustiť niekoho do svojho sveta. Nech už sú dôvody vášho strachu zo záväzku akékoľvek, musíte si byť vedomí skutočnosti, že v tom či onom bode by bolo lepšie ho prekonať. Ak nie, váš strach vás môže viesť k tomu, že neúmyselne odoženiete ľudí, na ktorých vám záleží , alebo im spôsobujete utrpenie kvôli citovému zanedbávaniu. Problém s emocionálnou intimitou nie je nikdy ľahké riešiť, no riešenia sú dostupné a môžete sa naučiť dôverovať svojej schopnosti zaviazať sa.

 

Ako sa prejavuje strach zo záväzkov?

Neexistuje spôsob, ako otestovať strach zo záväzkov, avšak existujú niektoré typické príznaky, ktoré môžu svedčiť o tom:

  1. Randenie - to, že ľudia chcú nezáväzne randiť a vyhýbať sa vážnym vzťahom, automaticky neznamená, že sa boja záväzkov. Môžu mať na to jeden dôvod alebo ich môžu mať viacero. Ale ak neustále cítia potrebu ukončiť veci, keď sa vzťahy začnú posúvať do ďalšej fázy, hoci majú radi osobu, s ktorou sa stretávajú, môžu mať nejaké nevyriešené obavy zo záväzkov.
     
  2. Nemyslia na budúcnosť vzťahu - v určitom bode vzťahu väčšina ľudí strávi aspoň trochu času premýšľaním o tom, či by osoba, s ktorou sú vo vzťahu, bola dobrá dlhodobá partnerka. Ak nevidia budúcnosť, môžu vzťah ukončiť a ísť ďalej. Ale niektorí ľudia vôbec nemyslia na budúcnosť – a ani nechcú. Nie je nič zlé na tom, že si chcú s partnerom užiť to, čo majú teraz. Ale skutočná neschopnosť alebo neochota premýšľať o ďalšej fáze vzťahu môže naznačovať strach zo záväzku. 
     
  3. Trávia veľa času spochybňovaním vzťahu - možno rozmýšľate o budúcnosti vášho vzťahu. Cítite k svojmu partnerovi silné city, cítite sa prepojení a pripútaní a radi trávite čas spolu. Napriek tomu sa nemôžete prestať pýtať sami seba na veci ako: „Naozaj ma miluje?, Čo bude ďalej?, Som na to pripravený?, Chcem, aby to fungovalo?". Je celkom normálne, že si z času na čas kladiete takéto otázky, najmä ak vám na niekom skutočne záleží a nechcete ho stratiť. Ale neustále spochybňovanie vzťahu, až do bodu, keď to zasahuje do vzťahu alebo vám spôsobuje emocionálne utrpenie, by mohlo naznačovať obavy zo záväzkov.
     
  4. Nechcete si robiť plány - vyhýbate sa plánovaniu piatkového rande? Dávate vágne odpovede typu: „Možno! Dám ti vedieť“ alebo „Uvidím, ako bude cez týždeň“, keď sa osoba, s ktorou chodíte, pokúsi urobiť plány? To, že si nechcete robiť plány, niekedy naznačuje, že nemáte skutočný záujem o osobu, s ktorou chodíte, najmä ak čakáte na možnosť lepších plánov. Ale keď randíte s človekom, ktorého máte radi, viete si vychutnať jeho spoločnosť, ale stále máte pocit úzkosti, môže byť problém váš strach zo záväzkov.
     
  5. Necítite sa citovo pripútaní - ak sa cítite bezpečne pripútaní a chcete, aby vzťah pokračoval, je pravdepodobnejšie, že urobíte všetko pre to, aby pretrval. Toto úsilie ukazuje váš záväzok a môže pomôcť zmierniť pocity úzkosti z budúcnosti vzťahu, najmä ak váš partner prejavuje podobný záujem. Ale ak ku svojmu partnerovi necítite žiadnu citovú väzbu, môže vám to byť jedno alebo dokonca premýšľate o tom, že ho stratíte. Niekedy to, že sa emocionálne nespájate, znamená, že osoba, s ktorou chodíte, nie je pre vás tá najvhodnejšia. Ak však viete, že chcete vzťah a nikdy sa necítite emocionálne pripútaní, zvážte, či by vás strach zo záväzkov nemohol brzdiť.

 

Ako prekonať strach zo záväzkov?

V prvom rade je dôležité rozpoznať vzorce, ktoré vytvorili toto správanie. Dôležité je pochopiť, prečo sa bojíte zaviazať sa. Možno ste sa ešte nespamätali z ublíženia v minulosti alebo sa obávate zopakovania toxického vzťahu, ktorého ste boli svedkom. Existuje mnoho spôsobov, ako riešiť úzkosť a strach zo záväzku a vyrovnať sa s nimi. 

Objavte dôvod svojho strachu

Prvým krokom je zistiť, prečo prežívate úzkosť zo vzťahu. Kvalifikovaný vzťahový kouč vám môže pomôcť dostať sa hlboko dovnútra a zistiť, čo vás brzdí.

 

Porozprávajte sa

Jedným z najlepších spôsobov, ako prekonať strach zo záväzku, je udržiavať otvorenú a úprimnú komunikáciu. Byť na rovnakej vlne s partnerom je pre úspech vzťahu ešte dôležitejšie ako skutočná miera záväzku. Pomôžte im pochopiť vaše myšlienky a pocity. Spolupracujte a vytvorte si podporné vzorce, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť myšlienky a pocity okolo vášho strachu.

 

Pomôžte zvýšiť sebavedomie u partnera, ktorý má strach z opustenia, či záväzku

Ak má váš partner nízke sebavedomie alebo strach z opustenia, použite podporné slová a pozitívnu spätnú väzbu. To môže pomôcť zmierniť strach z odmietnutia a straty.

 

Buďte slobodní v láske

Byť zamilovaný neznamená byť vo väzení. Hľadajte vo vzťahu slobodu a vráťte ju aj svojmu partnerovi. Nebuďte majetnícky, pretože je to len cesta k emocionálnym problémom. 

 

Nájdite osobu, ktorá zdieľa vaše hodnoty

Budovanie intimity vo vzťahu je náročné. Keď sa zaviažete inej osobe, budete s ňou zdieľať svoje najhlbšie presvedčenia a emócie. Môže to byť desivé, ale už menej, keď osoba, s ktorou sa emocionálne spájate, zdieľa rovnaké hodnoty ako vy.

 

Buďte okolo ľudí v zdravých vzťahoch

Napokon, bez príkladov z vášho najbližšieho okolia nemôžete skutočne pocítiť, ako vyzerá zdravý vzťah. Pohľad na šťastné emocionálne pripútanosti všade okolo vám môže pomôcť prekonať váš vlastný strach.

Zdieľať na facebooku