Znaky, že váš vzťah ovládla ničivá nuda. Ako z toho von?

  Foto: Pexels

Každý vzťah má svoje problémy. Počiatočné štádiá sú často poznačené intenzívnymi a vášnivými emóciami, ktoré sa časom postupne zmierňujú. Aj keď by bolo pekné, aby ste si tú počiatočnú iskru, ktorú s partnerom zdieľate, udržali nažive navždy, realita je taká, že sa rokmi môžete vo svojom vzťahu začať nudiť a pociťovať prázdnotu. To nevyhnutne neznamená, že sa vzťah rozpadne. Môže to však znamenať, že obaja musíte urobiť niekoľko zmien. Váš vzťah môže byť väčšinou bez konfliktov, ale stále sa môžete cítiť nespokojní, unavení alebo jednoducho bez inšpirácie. 

 

Znaky, že váš vzťah uviazol v nude

  • Necítite záujem o partnerský život, pocity alebo záujmy.
  • Nevenujete jeden druhému toľko pozornosti ako na začiatku vášho vzťahu.
  • Pri premýšľaní o budúcnosti vášho vzťahu sa cítite nesvoj alebo nešťastný.
  • Trávenie času s inými ľuďmi považujete za oveľa príjemnejšie a vzrušujúcejšie.
  • Chceli by ste zmeniť svojho partnera alebo celý vzťah.
  • Máte pocit, že už nemáte nič spoločné.
  • Ťažko nájdete veci, o ktorých by ste sa mohli rozprávať.
  • Nebaví vás tráviť čas spolu.
  • Často sa cítite podráždení alebo mrzutí na partnera alebo naopak.
  • Už vás partner/partnerka nepriťahuje.
  • Už si jeden druhého nevážite. 

 

Je však dôležité mať na pamäti, že nuda nie je to isté ako pohodlie. Je predsa dôležité, aby ste sa s partnerom cítili príjemne. Ak ste vy a váš partner šťastní a spokojní so svojím vzťahom, potom sú občasné menej vzrušujúce obdobia normálne a pravdepodobne neškodia. A aj keď sú tieto záchvaty nudy vážnejšie a rušivé, nemusí to byť nevyhnutne znakom toho, že váš vzťah je odsúdený na neúspech. Namiesto toho to môže naznačovať, že je čas urobiť nejakú zmenu alebo investovať viac energie do okorenenia vášho vzťahu alebo manželského života. Ak si navzájom neprejavujete pozornosť a náklonnosť, ktoré potrebujete, aby ste v partnerstve prosperovali, nuda môže znamenať, že váš vzťah sa uberá negatívnym smerom.

 

Ako napraviť vzťah, ktorý ovládla nuda?

Existujú stratégie, ktoré môžete využiť na to, aby ste do nudného vzťahu vrátili trochu vzrušenia a energie. Ak chcete zlepšiť svoj vzťah, mali by ste začať tým, že si položíte niekoľko otázok: 

  1. Nudíte sa, alebo sa cítite pohodlne? Ak si tieto dve veci mýlite, možno by stálo za to stráviť nejaký čas premýšľaním o svojich očakávaniach a o tom, čo dúfate, že zo vzťahu získate. 
  2. Ktoré aspekty vášho vzťahu sú nudné? Vedieť, na ktoré oblasti by ste sa chceli zamerať, vám môže poskytnúť zmysel pre smerovanie pri vymýšľaní riešení.

Neexistuje jeden spôsob, ako zvládnuť nudu vo vašom vzťahu – v závislosti od toho, koľko úsilia ste ochotní vynaložiť, môžete vyjsť z tejto fázy „môj vzťah je nudný“ silnejší ako kedykoľvek predtým. Vzťahy sú ako záhrada, ktorá si vyžaduje dôslednú starostlivosť. 

  • Buďte k partnerovi úprimní v tom, čo sa deje, a pracujte na tom spoločne.
  • Nájdite spôsob, ako prelomiť tú istú starú každodennú rutinu a okoreniť veci.
  • Pokúste sa prekvapiť svojho partnera a urobiť vzťah dynamickejším.
  • Vytvorte si zoznam pre váš vzťah pozostávajúci zo všetkých vecí, ktoré by ste chceli spolu robiť.
  • Začnite sa partnera viac dotýkať a prostredníctvom fyzickej intimity mu ukážte, ako sa cítite.
  • Choďte na rande a zapamätajte si ten pocit z prvého stretnutia.
  • Začnite opäť flirtovať s partnerom a oživte stratenú iskru.
  • Pouvažujte nad tým, že by ste sa spolu začali venovať novému koníčku.

 

Dokonalý vzťah neexistuje. Vznikajú problémy a vzniká napätie; sú dobré aj zlé časy. Ak sa nudíte, aj keď je to nanič, pripomeňte si, že je normálne mať z času na čas tieto pocity. Ak o to chcete bojovať, bojujte o to zlepšovaním sa. Môžete ovládať iba svoje vlastné činy. Opýtajte sa sami seba, prečo sa nudíte. čo sa zmenilo? S najväčšou pravdepodobnosťou budú príznaky poukazovať na váš vlastný stav mysle, osobnú situáciu alebo stresy, ktorým nečelíte. Často sa sami sabotujeme alebo nachádzame chyby na našich partneroch, keď sme to my, ktorí sa potrebujú sústrediť na sebareflexiu. Mohlo by stáť za to zostať, keď viete, že existujú oblasti, ktoré môžete v sebe zlepšiť a ktoré môžu potenciálne pomôcť vzťahu. Obaja partneri sú zodpovední za to, aby boli ich najzdravšími ja, aby mali zdravý vzťah. 

 

Kedy by ste mali ukončiť vzťah

V akom bode by ste mali ukončiť svoj nudný vzťah? Keď máte pocit, že ste urobili všetko, za čo ste zodpovedný, aby ste vzťah zlepšili. Ak ste urobili všetko, čo ste mohli urobiť pre zlepšenie vzťahu, a dali ste do toho všetko, len aby ste zistili, že ste stále nešťastní. Je čas to ukončiť. Život je príliš krátky na to, aby sme strácali čas vzťahom, ktorý nie je naplnený. Počúvajte svoju intuíciu, ktorá je vaším vnútorným hlasom. Nakoniec si pamätajte, že vzťahy nie sú vždy bez námahy. Vyžadujú si prácu, aj keď ide o udržanie iskry nažive. Neexistuje žiadne jednoduché riešenie, ktoré by vyhovovalo každému páru. Ak ste však obaja ochotní venovať svoj čas a úsilie, môžete spolupracovať, aby sa váš vzťah vrátil na správnu cestu.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku