18 tipov, ako ochrániť svoje deti pred nástrahami sociálnych sietí

 Svet sociálnych médií môže byť pre deti aj nebezpečný.
Svet sociálnych médií môže byť pre deti aj nebezpečný. / Foto: Bigstock

Platformy sociálnych médií, ako sú Instagram, Facebook, Messenger, Whatsupp či TikTok, sú teraz neoddeliteľnou súčasťou spoločenského i osobného života najmä pre mladé generácie. Zdieľanie informácií a obrázkov prostredníctvom sociálnych médií je pre nich každodennou rutinou. Sociálne siete umožňujú deťom komunikovať medzi sebou, dokumentovať a zdieľať to, čo robia v reálnom čase. Vytváranie nových kontaktov je tu nesmierne ľahké a nie je nič nezvyčajné, že sa deti spájajú aj s ľuďmi, ktorých nikdy osobne nestretli. Dnešné deti a mládež sú schopní zdieľať osobné informácie ďaleko nad rámec toho, čo mohli robiť ich rodičia, keď boli mladí. Je dôležité, aby sa rodičia dozvedeli o rôznych technológiách, ktoré deti používajú na to, aby boli online v bezpečí. Svet sociálnych médií sa stále rozrastá, ich funkcionality sa menia, a preto je dobré mať o nich prehľad.

 

Ako môžete chrániť svoje deti?

  1. Získajte informácie o aplikáciách, ktoré vaše deti používajú. Niektoré platformy sociálnych médií majú vekové obmedzenia na pripojenie, ale pre niektoré deti je ľahké ich obísť.
     
  2. Prejavte záujem o online život detí a veľa sa pýtajte. 
     
  3. Ak je to možné, majte tablety a počítače v spoločných priestoroch, kde ich môžete sledovať, kým ich vaše deti používajú. 
     
  4. Sledujte online účty svojich detí a povedzte im, že kontrolujete ich online aktivitu, aby ste ich ochránili. Nevýhodou je, že niektoré deti alebo dospievajúci si môžu z tohto dôvodu vytvoriť falošný druhý účet.
     
  5. Zaujímajte sa a pýtajte sa na ľudí, ktorých „stretávajú“ online. Ukázanie skutočného záujmu im pomôže cítiť sa pohodlne, keď o tom budú hovoriť pravidelne. Vysvetlite, že pre niekoho na internete je ľahké predstierať, že je niekým iným a nemusí mať čisté úmysly. 
     
  6. Hovorte o dôležitosti udržiavania online priateľstiev v online svete. Ujasnite si, že ak sa chcú stretnúť s neznámym „online priateľom“ osobne, musí to byť na verejnom mieste a mali by mať o ňom vopred osobnejšie informácie. Ak sa idú stretnúť s niekým osobne neznámym, vždy by vás o takomto kroku mali vopred informovať.
     
  7. Diskutujte o tom, čo je v poriadku a bezpečné uverejňovať online a čo nie. Online príspevky zostanú online navždy, hoci ich z jedného miesta môžu zmazať. Vo všeobecnosti by vaše deti nemali uverejňovať nič, čo by nechceli, aby rodič alebo učiteľ videli alebo čítali. 
     
  8. Ľudia nemôžu vždy kontrolovať, čo o nich ostatní uverejňujú. Vysvetlite, že informácie a fotografie nájdené online sa môžu po rokoch znova objaviť. 
     
  9. Niektorí dospievajúci sa môžu snažiť nájsť rande alebo sexuálnych partnerov na zoznamkách. Porozprávajte sa s nimi o hľadaní zdravých a bezpečných vzťahov. 
     
  10. Pravidelne kontrolujte nastavenia súkromia vašich detí. Keď si deti založia účet na sociálnych sieťach, je dôležité, aby ste boli ostražití, pokiaľ ide o aktualizáciu ich nastavení ochrany osobných údajov. Stránky sociálnych médií neustále pridávajú nastavenia zabezpečenia, aby sa zabezpečila maximálna ochrana, ale často ich musí používateľ aktualizovať manuálne. 
     
  11. Vzdelávajte deti o rizikách sociálnych médií. Okrem toho, že si prejdeme základné pravidlá, je dôležité prediskutovať s deťmi riziká, ktoré internet predstavuje. Pomôže im to pochopiť, prečo sú vaše pravidlá dôležité, a mohlo by im to uľahčiť rozpoznávanie varovných signálov. Povedzte im tiež o rizikách podvodu a krádeže identity a o tom, ako sa im vyhnúť a že práve ony môžu byť ešte náchylnejšie kvôli svojmu veku.
     
  12. Modelujte dobré správanie na svojich vlastných účtoch sociálnych médií. 
     
  13. Naučte svoje deti hodnotu „odpojenia“ od zariadení a získajte čas bez technológií. Sociálne médiá môžu byť vzrušujúce, ale mali by sa považovať za zábavu. Pripomeňte svojim deťom, že žiadna správa nie je taká dôležitá, aby nemohla počkať do rána. 
     
  14. Povzbudzujte svoje deti, aby vždy, keď je to možné, používali online prezývku namiesto skutočného mena. 
     
  15. Uistite sa, že vaše deti majú každý účet chránený heslom a nechajte ich často meniť heslá. Pripomeňte im, aby nezdieľali heslá, dokonca ani s priateľmi. 
     
  16. Povzbudzujte ich, aby tiež chránili a rešpektovali súkromie svojich priateľov. Pred uverejnením niečoho o priateľovi, napríklad fotografie alebo videa, by si mali vyžiadať povolenie. Tiež by si mali byť vedomí toho, čo o nich zverejňujú vaši priatelia.
     
  17. Pomôžte im pochopiť, že posielanie správ online je ako písanie listu a že po odoslaní ho už nemôžete vziať späť. Ukážte im, kde na platforme môžu nahlásiť akýkoľvek nebezpečný obsah, ktorý uvidia.
     
  18. Hovorte s nimi aj o kyberšikanovaní. Šikanovanie nie je v poriadku, či už sa to deje v škole, doma alebo na internete. Ak deti dostávajú škaredé správy, ľudia o nich zverejňujú nechcené veci alebo sa cítia obťažovaní, mali by s tým niečo urobiť. Povzbudzujte ich, aby sa s vami rozprávali. Aj keď sa to zdá ako maličkosť, naozaj vám môže pomôcť porozprávať sa s vami o tom, čo máte robiť. Uistite sa, že rozumejú tomu, ako zablokovať a nahlásiť zainteresovaných ľudí, a ako používať nastavenia ochrany osobných údajov na obmedzenie toho, čo ľudia môžu vidieť v ich profiloch.

 

Svoje deti dobre poznáte a aj rozpoznáte, ak niečo nie je v poriadku. Ak začnete pociťovať obavy, je dôležité konať podľa varovných signálov.

  • Porozprávajte sa s nimi otvorene.
  • Počúvajte, čo chcú povedať.
  • Neponáhľajte sa s dávaním dobrej rady či hodnotením.
  • Uistite sa, že vedia, že tu pre nich budete vždy.
Zdieľať na facebooku