Zábavné aplikácie, ktoré dokážu rozvíjať tvorivosť detí

Aplikácie pre deti
Aplikácie pre deti / Foto: Bigstock

Mnoho rodičov má pocit, že ich deti trávia príliš veľa času na svojich digitálnych zariadeniach a pred televíznymi obrazovkami. Realita je však taká, že technológie sú už zakorenené do všetkých aspektov nášho života. Namiesto lamentovania nad prirodzenou láskou detí hrať sa na svojich telefónoch a tabletoch, môžeme čas na obrazovke dobre využiť nájdením vhodných aplikácií, ktoré im pomôžu rozvíjať ich kreativitu a zároveň sa zabaviť.

 

  1. The Cat in the Hat Builds That – „Mačka v klobúku toho veľa vie“, táto aplikácia predstavuje deťom predškolského veku koncepty prírodovedného skúmania a inžinierstva (STEM) prostredníctvom hier prispôsobených ich pokroku v učení. Deti môžu stavať mosty, skúmať trenie prostredníctvom diapozitívov a triediť zábavné objekty a ďalšie veci vo fantastických krajinách. Prostredníctvom invenčných aktivít (s vtipnými názvami), ako sú Bridge-a-rama, Sorta-ma-goo a Slidea-ma-zoo, môžu deti rozvíjať organizačné schopnosti, skúmať merania a počty a učiť sa fyziku.


     
  2. Sago Mini Big City - deti môžu preskúmať všetky pamätihodnosti a zvuky mestského života, či už sú to výlet do múzea, jazda na hasičskom aute alebo zastávka na pošte. Deti si môžu v tejto aplikácii zvoliť vlastné dobrodružstvo a preskúmať všetko, čo veľké mesto ponúka. Pohybujte sa, skladajte a hrajte s desiatkami interaktívnych postáv a predmetov - rovnako ako fyzické sady, ktoré si pamätáte! Neexistujú žiadne pravidlá ani obmedzenia - iba kreatívna a otvorená hra. Zamerané na deti vo veku 3 - 6 rokov.


     
  3. Stop, Breathe & Think Kids - všímavosť je cenná zručnosť, ktorú si deti môžu rozvíjať už od útleho veku, rozvíja ich schopnosť lepšie zvládať životné prekážky. Deti môžu pomocou zábavných emodži skontrolovať, ako sa cítia, a vyskúšať odporúčané pozorné misie a meditácie naladené na tieto emócie. Nálepky odmeňujú ich pokrok a udržiavajú ich aktivitu. Detské meditácie a pozorné misie v programe Stop, Breathe & Think Kids boli vyvinuté v spolupráci s odborníčkou na všímavosť založenou na činnostiach Susan Kaiser Greenland, tvorkyňou programu Inner Kids a autorkou Mindful Games a The Mindful Child.


     
  4. TeleStory – určené pre deti vo veku 6 - 12 rokov. Ak vaše dieťa túži po vytváraní videí v štýle YouTube, kde bude hrať hlavnú postavu, bude túto aplikáciu zbožňovať. Umožňuje vášmu dieťaťu stať sa postavou v jeho vlastnom príbehu spolu s animáciami a hudbou na pozadí. Naučí sa dokonca proces tvorby filmu, od písania cez réžiu, na skúšanie, až po nahrávanie. Videá je potom možné uložiť do priečinka z fotoaparátu a odtiaľ ich zdieľať alebo ich zverejniť na moderovanom videokanáli TeleStory ToonTube. Zverejnenie videí vyžaduje súhlas rodiča. Pred zverejnením sú videá moderované a schválené. 
     
  5. Khan Academy Kids: Free educational games & books - učenie a tvorivosť idú ruka v ruke, najmä ak sú kombinované s farebnými postavami, pútavými aktivitami a mnohými spôsobmi sebavyjadrenia. Táto aplikácia pokrýva všetky základy - fonetiku, matematiku, rozprávanie príbehov, riešenie problémov a ďalšie - spôsobom, ktorý deti baví. Rodičia môžu tiež sledovať vývoj svojich detí prostredníctvom aplikácie. Deti sa môžu naučiť čítanie, jazyk, písanie, matematiku, sociálno-emocionálny rozvoj a ďalšie. Otvorené aktivity a hry ako kreslenie a vyfarbovanie podporujú kreativitu a sebavyjadrenie.


     
  6. Toontastic 3D – určené pre deti  6 - 8 rokov. Čo je lepšie ako rozprávanie príbehov? Tvorba príbehu s 3D animáciami a vlastným zvukovým hlasom, samozrejme! Po dokončení môže vaše dieťa uložiť svoj príbeh ako video. Do príbehu môžete dokonca začleniť rodinné fotografie.
     
  7. MoMA Art Lab - Táto transformačná aplikácia učí deti o modernom umení tým, že im umožňuje experimentovať s jeho tvorbou. Rozširuje ich predstavivosť tým, že poskytuje deväť projektov na tvorbu, založených na slávnych dielach moderného umenia od Matisse po Caldera.


     
  8. Petting Zoo by Christoph Niemann – aplikácia predstavuje nevšedný humor ilustrátora a spisovateľa New York Times Christopha Niemanna a vytvára úžasne vzrušujúci a interaktívny zážitok pre deti aj ich rodičov. Aplikácia sa začína tak, že sa na obrazovke objaví ceruzka, ktorá nakreslí kúzelnícky klobúk. Von vyskočí králik nakreslený jednoduchými čiernymi čiarami. Sedí tam krútiaci sa v očakávaní vášho dotyku. Keď sa ho dotknete, stanú sa zábavné a nepredvídateľné veci. Ak sa dotknete jeho tváre, zajačik spadne dozadu a potom vyskočí dopredu, akoby klepal na sklo z vnútornej strany iPadu. Hladkaním potiahnutím do strany vytvoríte hlúpu animáciu o tom, ako sa králik natiahne do strany a potom sa vráti späť na svoje miesto.
     
  9. Toca Dance - deti sa stanú choreografmi tanečnej skupiny pre osem osôb v rámci Toca Dance , najnovšej aplikácie od populárneho vývojára Toca Boca. Pomocou ľahko použiteľného rozhrania si deti vyberú až troch tanečníkov, oblečú ich do kostýmov od superhrdinov cez zvieratá až po jedlo, naučia ich niektoré pohyby a potom ich pošlú na vystúpenie. Aplikácia vytvára video z vystúpenia, ktoré môžu hráči zdieľať.

Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku