7 benefitov lásky v našom živote

Každý, kto v živote prežíva lásku podporuje aj svoje fyzické a psychické zdravie.
Každý, kto v živote prežíva lásku podporuje aj svoje fyzické a psychické zdravie. / Foto: Bigstock

Každý, kto v živote prežíva lásku podporuje aj svoje fyzické a psychické zdravie.

 

Láska je emócia, ktorá udržuje ľudí vo vzájomných putách a záväzkoch. Existuje viacero druhov lásky, romantická láska, rodičovská, súrodenecká... Je to niečo ako lepidlo, ktoré nás drží všetkých pohromade a robí zo života život. Láska je sila prírody. Akokoľvek by sme chceli, nemôžeme rozkazovať, vyžadovať alebo odnímať lásku, o nič viac, ako dokážeme rozkázať Mesiacu a hviezdam, vetru a dažďu, aby prichádzali a odchádzali podľa našich predstáv. Nemôžeme prinútiť niekoho, aby nás miloval, ani tomu nemôžeme zabrániť - a to za žiadnu sumu peňazí. Lásku nemožno uväzniť, ani ju nemožno uzákoniť, nemá svoje územie ani hranice. To, čo odlišuje lásku od všetkého ostatného, ​​je to, že ju prežívajú všetky živé bytosti na našej planéte. Od rastlín k zvieratám, k ľuďom, lásku prežíva každý. Každý vzťah, ktorý existuje na svete, má lásku vo svojej všadeprítomnej podobe. V čase ťažkostí a nepriaznivých situácií prevláda láska a pomáha človeku prekonať ju s rozvahou a milosťou. Láska má v živote človeka rôzne podoby - nežný dotyk matky, pomocná ruka otca, vášnivý bozk spriaznenej duše, láskyplný dotyk súrodenca a súcitná podpora od priateľa. Táto záhadná emócia má potenciál úplne zmeniť náš život.

 

Ako môže ovplyvniť naše fyzické a psychické zdravie?

  1. Láska nás robí šťastnými - Pri zamilovaní je obzvlášť aktívny dopamín, chemická látka v mozgu spojená s odmenou. Toto je zosilňovač nálady, takže sa ľudia cítia mimoriadne pozitívne a veľmi oceňovaní. Dopamín, produkovaný hypotalamom sa uvoľňuje, keď robíme veci, ktoré sú pre nás dobré. V takom prípade k týmto veciam patrí trávenie času s milovanými, blízkymi. Počas príťažlivosti sa uvoľňujú vysoké hladiny dopamínu a príbuzného hormónu, noradrenalínu. Tieto chemikálie na nás pôsobia závratne, energicky a euforicky, dokonca vedú k zníženiu chuti do jedla a nespavosti - čo znamená, že v skutočnosti môžeme byť takí „zamilovaní“, že nemôžeme jesť a spať. Ak však máme príliš veľa dopamínu, môžeme sa stať závislými na jedle alebo drogách. Podobne príliš veľa dopamínu vo vzťahu môže byť základom nezdravej emočnej závislosti od našich partnerov.
     
  2. Pomáha nám lepšie zvládať stres - Zamilovanosť znie do istej miery aj stresujúco: zrýchlený pulz, fixácia, úzkosť z toho, že city nebudú opätované. Zatiaľ čo pohľad na milovaného môže spôsobiť, že srdce bude biť ako ošiaľ (vďaka adrenalínu), zamilovaný prejav môže mať ochranný vplyv na vaše zdravie. Náš mozog zaplavuje dopamín, ktorý nám dodáva sústredenie, energiu a optimizmus, a tieto veci môžu byť dobré na potlačenie stresu.
     
  3. Dodáva nám pocit bezpečia - Jedným z dôvodov, prečo sa cítite menej stresovaní, môže byť to, že vďaka zamilovanosti sa cítite bezpečne a získate dôveru vo svoju milovanú osobu. Oxytocín, hormón uvoľňovaný fyzickým kontaktom, ako je objímanie, bozkávanie , prehlbuje pocity pripútanosti k partnerovi a vytvára pocity spokojnosti, pokoja a bezpečia. Oxytocín tiež hrá úlohu v sociálnom zväzku, materinskom inštinkte a reprodukcii. Podľa štúdie publikovanej v časopise Nature „hormón lásky“ podstatne zvyšuje sociálnu väzbu a dôveru medzi partnermi.
     
  4. Pomôže nám rýchlejšie sa zotaviť z chorôb - Všeobecne je známe, že pacienti so silnou sociálnou podporou sa rýchlejšie zotavujú z chorôb. Môže to byť od priateľov alebo rodiny, alebo dokonca od domáceho maznáčika.  Zlepšená a rýchlejšia regenerácia sa pripisuje nižším hladinám stresových hormónov, ako je kortizol.  
     
  5. Znižuje krvný tlak - Náhle negatívne emócie môžu viesť k pocitom napodobňujúcim srdcový infarkt, známy tiež ako syndróm zlomeného srdca. Je zrejmé, že aj opak je pravdou. Ľudia, ktorí cítia lásku, sú navyše uvoľnenejší a majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa budú venovať cvičeniu alebo iným činnostiam prospešným pre srdce. Štúdia z roku 2007, ktorú zverejnilo americké ministerstvo zdravotníctva, sa zaoberala vzťahom medzi manželstvom, fyzickým zdravím a dlhovekosťou a zistila, že manželské páry majú nižší krvný tlak a nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb.
     
  6. Posilňuje imunitný systém - V okamihu, keď pocítime zvýšenú hladinu stresu, či už z pracovných alebo osobných konfliktov, nasleduje oslabenie imunitného systému. Štúdie zatiaľ ukazujú, že ľudia, ktorí sa venujú podporným pozitívnym vzťahom, produkujú viac oxytocínu a zdá sa, že je menej pravdepodobne, že podľahnú negatívnym účinkom stresu, úzkosti a depresie.
     
  7. Podporuje dlhovekosť - Byť v milujúcom vzťahu nám môže tiež pomôcť žiť dlhšie. Táto výhoda týkajúca sa dlhodobého života sa dá do veľkej miery vysvetliť dôslednou sociálnou a emocionálnou podporou, lepším dodržiavaním lekárskej starostlivosti a partnerom, ktorý nás môže podporovať v zdravom životnom štýle a odvrátiť od zlého. 

 

Milovať je úžasný pocit, ktorý môže byť prospešný nielen pre naše fyzické zdravie, ale aj pre psychické zdravie. Stojí za to si pamätať, že snaha o posilnenie našich vzťahov a pestovanie väčšej lásky v živote môže byť skutočne tajomstvom šťastia, či už tak robíme s romantickým partnerom, alebo priateľmi a rodinou. Život bez lásky je iba čírou existenciou, pretože práve vďaka nej stojí za to žiť. Láska funguje ako mazadlo a umožňuje kolesu života, aby sa naďalej točilo. 

Zdieľať na facebooku