Kedy stráca žena o muža záujem alebo prečo sa deje ženská nevera?

Neverné bývajú ženy častejšie ako kedysi, ich nároky na partnerov sa zvýšili.
Neverné bývajú ženy častejšie ako kedysi, ich nároky na partnerov sa zvýšili. / Foto: Bigstock

Mať pekný, fungujúci, harmonický a najmä dlhotrvajúci vzťah je snom asi väčšiny ľudí. Pravda je však aj tá, že nie každému sa to naozaj podarí. Čo potrebuje žena, aby bola vo vzťahu spokojná?

 

Nejde len o to, že žijeme v uponáhľanej dobe, kedy ľudský kontakt často nahrádza ten virtuálny, ale možno aj o to, že sa partneri navzájom nechápu. Muž nechápe, čo potrebuje vo vzťahu žena a zase naopak. A je otázne, či to majú záujem pochopiť, alebo sú pre nich prvoradé ich vlastné záujmy. V naozaj fungujúcom vzťahu by však mali obaja partneri pristupovať k sebe v prvom rade so záujmom o toho druhého, s láskou, úctou a rešpektom.

 

Čo potrebuje žena?

Nároky žien na mužov sa v porovnaní s minulosťou zvyšujú. Nie sú schopné robiť kompromisy. Čoraz častejšie sa rozpadávajú vzťahy vzdelaných, veľmi inteligentných a empatických ľudí. Oni sú síce empatickí, ale bohužiaľ len sami k sebe. Každý presadzuje to svoje. A ženy, namiesto, aby si to svoje presadzovali tajomnou silou, hundrú a správajú sa ako muži. Prečo? Čo potrebuje žena a prečo býva nespokojná?

  • Potrebuje sa každý jeden deň uistiť, že ju muž má rád, že ju chce. Spôsobov, akými sa dá vyjadrovať láska, je mnoho. Každá preferuje iný spôsob vyjadrenia náklonnosti.
  • Potrebuje prítomnosť a pozornosť muža, ktorú v dnešnom svete dostáva len veľmi málo z nich. Fyzická prítomnosť je prítomná, ale tá duševná častokrát chýba.
  • Potrebuje rešpekt a úctu. V dnešnom svete sú ženy vnímané často len ako sexuálny objekt, nejaká trofej. Získam a odhodím.

 

Duchom neprítomný muž, ktorý sa nevenuje svojej partnerke, si väčšinou ani nevšimne, že sa niečo zmenilo... Až na koniec zistí, že ho partnerka podvádza, prípadne nájde na stole list na rozlúčku a zbalené kufre.

 

Ako je to s tou neverou?

Je to iba fyzická záležitosť, chvíľkové uspokojenie alebo adrenalínový šport? Dnes sa nevera vníma takmer ako niečo celkom normálne. Mnoho mužov ale aj žien sa vo vzťahu dopúšťa nevery. Málokto sa ale zamýšľa nad dôsledkami. Nevera v drvivej väčšine prípadov nevzniká kvôli potrebe sexu. Človeka k nevere obvykle doženie nespokojnosť, frustrácia, nenaplnené potreby vo vzťahu. Nevera je potom akýmsi vyústením všetkých týchto problémov. Na začiatku ide o nevinné stretávanie sa s inou osobou, ktorá je sympatická, za účelom príjemnej konverzácie plnej smiechu a doberania sa, ale aj riešenia smútkov a problémov, prechádza rýchlo cez vzájomné sympatie do stavu porozumenia. V prípade, ak je tam aj určitá fyzická príťažlivosť, tak je veľmi pravdepodobné, že sa takéto priateľstvo môže prehĺbiť aj do niečoho trvalejšieho.

 

Čo vedie ženu k nevere

Ženská nevera predovšetkým pramení zo súčasnej doby. Dnešné ženy sú veľmi často úplne sebestačné, nie sú závislé na mužoch tak ako kedysi a miera ich toelrancie sa preto znižuje. Na druhej strane muži sú viac vyťažení svojou prácou, koníčkami a záujmami a na ženy a rodinu im už nezostáva toľko času a energie.

 

Najčastejšie dôvody ženskej nevery a straty záujmu

  • nuda - v posteli zažívajú stále to isté. Dopredu vedia, čo, kedy a ako sa bude diať. Rovnaké miesto, poloha, monotónnosť a muž nemá záujem to meniť. Presne to patrí na prvú priečku dôvodov, prečo sa dnešné ženy rozhodnú siahnuť po inom riešení;
  • pocit zanedbávania a nedocenenia – žena začne hľadať pozornosť u niekoho iného, kto jej venuje pozornosť;
  • zvýšenie sebavedomia – môžu si myslieť, že aféra im zdvihne sebavedomie;
  • pomsta za ublíženie alebo neveru z minulosti – muž podviedol, žena sa chce pomstiť;
  • neha, nedostatok intimity – intimita je jedna z vecí, ktoré potrebujú ženy najviac. Pocit naplneného vzťahu totiž nezískajú len vďaka sexu, ale očakávajú aj objatia, bozky, nežnosti a rozhovory. Po tom všetkom žena túži, a ak to nedostane, môže sa začať obzerať po niekom, kto jej to poskytne;
  • nedostatok sexu;
  • emocionálne ochladenie partnera – ak sa muž začne vo vzťahu správať chladne a neprítomne, ženy si to môžu vysvetliť ako znamenie, že sa rozchod nezadržateľne blíži;
  • úniková stratégia - radšej, než by mali partnerovi povedať pravdu, že už s ním nechcú žiť, nájdu únikovú cestu v náručí niekoho iného.

 

Koniec koncov, aby bol partnerský vzťah zdravý a funkčný, žena sa potrebuje cítiť ako žena. To znamená musí sa dokázať mužovi v láske a dôvere odovzdať. Dokázať sa o neho oprieť v momentoch, keď to sama nezvláda a zároveň potrebuje aj priestor pre sebarealizáciu. Muž potrebuje byť pevný, zodpovedný, prevziať iniciatívu, musí vedieť udržiavať pevné hranice, cítiť sa potrebný a mať v živote akýsi vyšší zmysel svojho života. Najdôležitejšie je naučiť sa spolu správne komunikovať. Nestačí medzi sebou prehodiť len pár viet denne. Tak sa dôvera ani kvalitný vzťah nevybuduje.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo, Nevera
Zdieľať na facebooku