Rozchod alebo návrat k partnerovi? Čo má kedy zmysel?

Rozchody patria k najstresujúcejším obdobiam života.
Rozchody patria k najstresujúcejším obdobiam života. / Foto: Unsplash

Rozchod, rozvod alebo koniec lásky. Pre toho, kto odchádza, vyslobodenie. Pre toho, kto chcel zostať, začiatok utrpenia. V každom prípade však ide o jeden z najvýraznejších stresorov vôbec. Rozchod nikdy nie je príjemný, bez ohľadu na to, na ktorej strane stojíme. Ide o dlhotrvajúci proces sprevádzaný rôznymi fázami a emóciami. Prežívanie je pre každého človeka veľmi špecifické a každý sa s nim vyrovnáva po svojom. Napriek tomu však môžeme hovoriť o fázach, ktorými prechádzame všetci. 

 

Fázy rozchodu

1. Šok – čo sa to vlastne stalo?

Ide o úplne prirodzenú odpoveď organizmu na bolesť. Neveríme tomu, čo sa deje. Prejavuje sa to náhlou slabosťou, problémami so spaním, žalúdočné problémy, problémy s dýchaním. Táto fáza môže trvať od niekoľkých minút až po niekoľko dní.

 

2. Odmietanie reality

V tejto fáze si nechceme pripustiť, že k tomu skutočne došlo. Pokúšame presvedčiť samých seba, že to bol určite omyl. Nechceme sa s rozchodom vyrovnať, veríme, že sa naša láska čoskoro vráti a všetko bude tak krásne ako predtým.

 

3. Odlúčenie – chcem byť osamote

V tejto fáze si začíname uvedomovať, že k rozchodu skutočne došlo a môžeme začať pracovať na vyrovnaní sa s ním. V hlave si premietame kľúčové udalosti zo vzťahu. Hľadáme ten moment, kedy sa to pokazilo a čo to mohlo spustiť. Chceme byť osamote bez akéhokoľvek kontaktu s ľuďmi.

 

4. Hnev

Smútok sa mení na zlosť a hnev. Hneváme sa na expartnera, ale aj na seba, že sme to nevideli skôr. Snažíme sa nájsť vinníka.

 

5. Vyjednávanie – čo by som mohol urobiť, aby sa ku mne partner vrátil?

Ide o fázu, ktorá nie je len o snahe získať svojho partnera späť, ale aj o snahe očistiť sa od pocitu vlastnej viny. Hlavným cieľom tejto fázy je zbaviť sa nesmiernej bolesti z rozchodu.

 

6. Depresia

Prichádza strach, že náš život stráca zmysel, že už nikdy nebude taký šťastný, ako predtým. Bojíme sa, že už nikdy nikoho nenájdeme a zostaneme sami. Nechce sa nám nič robiť a pocity beznádeje môžu spôsobovať aj fyzické bolesti.

 

7. Zmierenie

Ide o poslednú fázu, kedy sa zmierime s tým, že náš vzťah skončil. Uvedomujeme si, prečo sme boli spolu a aj to prečo sme sa rozišli. Konečne sa cítime opäť sami sebou.

 

Sú ľudia, ktorí počas rozchodu týmito fázami preletia veľmi rýchlo, iným to trvá dlhé mesiace, vo výnimočných prípadoch môžeme hovoriť aj o rokoch, kým konečne urobia za rozchodom bodku. Môžeme ho prežívať ako koniec, alebo ako začiatok. Záleží len na nás a na tom, aký postoj zaujmeme.

 

Môžeme si položiť otázku: O čo vlastne ide?

Randili sme spolu. Možno to bolo vážne a možno ani nie až tak. Veľakrát robíme chybu, že chceme nadviazať tam, kde sme skončili. Prečo? Keď starý vzťah mal problém a preto zlyhal. Posledné, čo by sme mali chcieť je pokračovať v tom, čo bolo. Cieľom by malo byť nielen vrátiť sa späť, ale vytvoriť s tým človekom nový a lepší vzťah. V tomto prípade hovoríme o ľuďoch, ktorí túžia byť s rovnakým partnerom v dlhodobom a kvalitnom vzťahu. Dôležité je, aby človek, ktorý to chce úprimne veril, že by to s bývalým naozaj mohlo fungovať a je ochotný spraviť všetko pre to, aby tomu dal ešte jednu šancu.  

 

Mám dobrý dôvod, prečo sa k nemu chcem vrátiť?

Niektorí ľudia nemajú dostatočne dobrý dôvod na to, aby sa k svojim bývalým partnerom vrátili. Majú len pocit, že ich život už nemá zmysel bez neho, že si už nikdy nenájdu nikoho. Dôležité je byť k sebe úprimný a uvedomiť si dôvody pre ktoré ho chceme späť. Argumenty, pre ktoré ho chceme naspäť môžu znieť aj takto:

  • myslíš si, že bez neho zomrieš,
  • už nikdy nenájdeš nikoho lepšieho,
  • nechceš a nie si sama šťastná,
  • teraz to už bude inak.

 

Tieto argumenty však nie sú dobre dôvody na to, aby sme sa k partnerovi vrátili. Sú to len emocionálne dôvody, ktoré pramenia z momentálneho prežívania. Na druhej strane však existujú dôvody, pre ktoré sa oplatí bojovať o svojho bývalého:

  • rozchod bol nepremyslené a náhle rozhodnutie,
  • príčinou bola len hlúpa hádka,
  • väčšinu času sme boli šťastní,
  • máme rovnaké očakávania od života.

 

V každom prípade po rozchode je potrebné si dať istý čas pauzu. Ide o veľmi emotívnu udalosť a málokto je po ňom schopný uvažovať racionálne. Kontrolu nad správaním preberajú emócie a keďže ide o nepríjemnú udalosť, najčastejšie sa objavujú emócie ako hnev, zlosť, nenávisť, smútok a podobne. Rozumné je poskytnúť časový priestor aj sebe aj bývalému partnerovi na to, aby ste sa s rozchodom vyrovnali a aby emócie opadli, pretože treba začať uvažovať racionálne. Na druhej strane si treba uvedomiť, že nemôže nám predsa chýbať niečo, čo máme neustále pri sebe!

 

Venujte sa sebe

  • zapracujte na fyzickom vzhľade (účes, cvičenie, zmeň šatník, zlepši svoju pleť...),
  • pracujte na svojom mentálnom zdraví (sústreďte sa na svoju prácu, vráťte sa k svojmu hobby, obnovte kamarátstva, píšte denník...),
  • bavte sa.
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku