Nepodceňujte výzvy na sociálnych sieťach pre deti a dospievajúcich. Ich nebezpečenstvo môže byť vysoké

Mnohé výzvy na sociálnych sieťach skončili tragicky.
Mnohé výzvy na sociálnych sieťach skončili tragicky. / Foto: Bigstock

Deti na celom svete sa zúčastňujú rôznych internetových výziev. Niektoré, aby zapôsobili na svojich priateľov, iné s nádejou, že ich videá sa stanú virálnymi o ony známymi. Ich následky ale môžu byť tragické.

 

Každý deň sú populárne platformy ako TikTok a Instagram zaplavené videami mladých ľudí, ktorí natáčajú svoje kaskadérske kúsky a zverejňujú ich online. Zatiaľ čo niektoré výzvy sú ľahké a zábavné, iné môžu mať vážne a nebezpečné dopady na zdravie. Pre mnohých rodičov môže byť svet nebezpečných online výziev desivý a nepochopiteľný. Deti a dospievajúci však nie vždy chápu riziká trendov, na ktorých sa podieľajú. Tak sa môžu nedobrovoľne dostať do veľmi nepríjemných a riskantných situácií. 

 

Čo je výzva na sociálnej sieti? 

Internetová výzva je definovaná tým, ako internetoví používatelia zaznamenávajú a prijímajú výzvu, a potom distribuujú výsledné video prostredníctvom stránok sociálnych médií, pričom často inšpirujú alebo vyzývajú ostatných, aby túto výzvu zopakovali. Vo všeobecnosti teda zahŕňa niekoho, kto zrealizuje úlohu pred kamerou, zverejní video na sociálnych sieťach a posmeľuje ostatných, aby urobili to isté. 

S rastúcou kultúrou influencerov na Instagrame, TikTok-u a YouTube sú deti a tínedžeri vystavení novému obsahu každý deň. Pre rodičov môže byť ťažké držať krok s trendmi zo dňa na deň. Navyše, s cieľom prilákať záujem čo najväčšieho počtu sledovateľov, výzvy sa v priebehu rokov stali extrémnejšími. Výzvy vo všeobecnosti zapadajú do jednej zo štyroch kategórií: zábavné ( napríklad KiKi Challenge), jedlo (napríklad škoricová výzva), fyzické (napríklad Ice bucket Challenge alebo Hot Water Challenge) a desivé (napríklad Fire Challenge).

 

Nebezpečné online výzvy, ktoré ohrozujú zdravie

Hoci výzvy môžu mať aj ušľachtilý charakter a viesť deti a dospievajúcich k nejakému pozitívnemu uvedomeniu a podpore slabších ľudí v spoločnosti, môžu priviesť mnohých z nich aj do nemocníc. Niektoré na začiatku ani nemusia mať rizikový charakter, ale keďže chcú mladí čoraz viac zaujať, tak splnenie výzvy vyženú do extrému.

 

Napríklad výzva Planking Challange, ktorá vyzývala ľudí robiť planky kdekoľvek sú. Hoci sú planky pre kondíciu veľmi zdravé, robiť ich kdekoľvek nabralo úplne iný rozmer. Ľudia ich robili na kancelárskych stoličkách, pri bazéne alebo na griloch. Jeden Austrálčan dokonca prišiel o život, keď ho robil na balóne. 

 

Lusinemarg/Wikimedia Commons

 

Nebezpečnou výzvou bola napríklad Hot Water Challlenge, ktorá vyzývala ľudí, aby v mraze vyhadzovali vriacu vodu do vzduchu a sledovali, ako okamžite zamrzne. Hoci je to krásny vedecký pokus, ktorý by človek mohol zvládnuť aj doma, lekári prosili ľudí, aby sa tejto výzvy nezúčastňovali. Prichádzali k nim ľudia s popáleninami rôzneho stupňa na tvári, rukách či na nohách. A boli to nielen tí, ktorí vodu do vzduchu vyhadzovali, ale aj tí, ktorí sa výzve len prizerali.

 

Inou výzvou s horúcou vodou bola extrémne nebezpečná výzva, ktorá pozostávala z vyliatia vriacej vody na nič netušiaceho alebo spiaceho kamaráta alebo na seba. Hoci už deti asi v 4 rokoch vedia, že vriaca voda je nebezpečná, napriek tomu účastníci výzvy s veľkou pravdepodobnosťou nechceli kamarátom ublížiť. Nanešťastie, ale priniesla táto výzva aj vážne popáleniny s hospitalizáciou alebo aj smrťou, kedy 8-ročné dieťa vypilo vriacu vodu.

 

 

Výzva Ice and Salt Challenge vyzývala, aby si ľudia na pokožku dali soľ a na to kocku ľadu. To spôsobovalo, že roztápajúci ľad spálil pokožku. A výzvou bolo vydržať túto bolesť čo najdlhšie. Nebezpečenstvo bolo v tom, že išlo od prvého momentu o návod na sebapoškodzovanie.

 

 

Výzva s pridusením bola tiež jednou z tých extrémne nebezpečných, ktoré sa ujali aj u nás. Tínedžeri sa mali pridusiť zadržaním dychu, alebo aj pomocou rôznych opaskov až do momentu odpadnutia. Viacero detí, kvôli tejto výzve zomrelo.

 

Prečo sú výzvy sociálnych médií príťažlivé, hoci sú aj nebezpečné?

Nebezpečenstvá niektorých výziev sociálnych médií jednoznačne prevažujú nad výhodami a zábavou zo zapojenia sa do nich. Napriek tomu, že deti ovládajú riziká, ktoré sú spojené s týmito výzvami, stále sa ich zúčastňujú. Prečo? Pretože je veľmi prirodzené, že deti cítia nutkanie podieľať sa na tom, čo robia ich priatelia a rovesníci, v nebezpečných aj pozitívnych výzvach v bežnom živote aj online. Zapojenie sa do výzvy vyvolá pozornosť okolia a tá rozsvieti centrá odmeňovania v mozgoch detí a tínedžerov. To uvoľňuje príjemnú chemikáliu nazývanú dopamín. Okrem toho mnohé z týchto detí sa len snažia zapadnúť a prispôsobiť sa tomu, čo vidia robiť svojich rovesníkov. Takisto sa často snažia využiť svoj čas tým, že robia niečo zábavné a vzrušujúce, alebo aby naháňali svojich vlastných „15 minút slávy“. Pre deti to, že sa online zúčastňujú na týchto výzvach, prispieva aj k ich spoločenskému postaveniu v škole.

 

Ako môžu rodičia hovoriť so svojimi deťmi o výzvach na sociálnych sieťach?

Internetové výzvy môžu poskytnúť zábavu pre deti. Je to pre nich spôsob, ako sa spojiť so svojimi priateľmi a byť kreatívnymi online. Ale ako sa vysporiadať s riskantnými alebo nebezpečnými výzvami? 

 

Úprimná komunikácia

Najdôležitejšia vec, ktorú môžu rodičia urobiť, je porozprávať sa so svojimi deťmi o tom, čo rady robia online, aké videá sledujú, koho sledujú online a potom sa porozprávať o tom, aký vplyv to môže mať. Nemôžeme dostatočne zdôrazniť, aká dôležitá je dobrá komunikácia, pokiaľ ide o deti, ktoré trávia čas online. Učiť svoje deti digitálnym zručnostiam prostredníctvom vzájomnej dôvery je najefektívnejší spôsob, ako ich udržať v bezpečí. Namiesto špehovania každého ich pohybu je dôležité, aby vedeli, že im chcete pomôcť rozpoznať určité riziká. Opýtajte sa ich, aké trendy na sociálnych sieťach ich zaujímajú a prečo, pokojne a bez súdenia. Tým, že budete so svojimi deťmi komunikovať o tom, ako môžu byť sociálne médiá plné tlakov, môžete im pomôcť naučiť sa, ako rozoznať, čo je bezpečná výzva a čo je riskantná.

 

Digitálna bezpečnosť musí byť prvoradá

Je dôležité dodržiavať postupy, ktoré už možno používate na zvýšenie online bezpečnosti detí:

  • Dodržiavajte dohody o používaní obrazovky a čase používania, najmä pokiaľ ide o určité platformy alebo aplikácie.
  • Povzbudzujte deti, aby sa obrátili na dospelého, keď narazia na online obsah, ktorý je násilný alebo akýmkoľvek spôsobom nevhodný pre ich vek.
  • Ak máte pravidlá o kontakte s cudzími ľuďmi, aplikujte tieto pravidlá na účasť na internetových výzvach alebo ich zdieľanie. Môže pomôcť prediskutovať a prehodnotiť nastavenia ochrany osobných údajov.
  • Nastavenie ochrany osobných údajov, väčšina stránok sociálnych sietí má nastavenia ochrany osobných údajov, ktoré vám pomôžu spravovať obsah, ktorý zdieľate, a s kým ho zdieľate; môžete sa rozhodnúť, či chcete, aby sa vaše príspevky zdieľali iba s vašimi online priateľmi a sledovateľmi alebo s verejnosťou.

 

Modelovanie zodpovedného správania na internete

Ako rodič je dôležité, aby ste boli príkladom. Niektorí rodičia trávia príliš veľa času nahrávaním videí svojich detí a ich zverejňovaním na internete bez toho, aby skutočne zvážili dôsledky. Čo sa týka výziev, môžete robiť vtipné spolu, ale dajte svojim deťom možnosť, aby to nenatočili, alebo to poslali len rodinným príslušníkom. Týmto spôsobom ukážete, že existujú rôzne spôsoby, ako sa na niečom podieľať.

 

Rodičovská kontrola

Sledovanie správania vašich detí na internete môže spôsobiť, že vám budú menej dôverovať a v skutočnosti ich veľa digitálnych zručností nenaučí. Preto je dôležité zvážiť, aký typ rodičovskej kontroly používate. Pri kontrole môžu byť nápomocné aj aplikácie ako napríklad „My Mobile Watchdog“ , ktorá môže rodičom pomôcť sledovať používanie sociálnych médií. 

 

Výzvy v oblasti sociálnych médií prichádzajú a odchádzajú, no deti a dospievajúci ich neustále priťahujú. To, že deti vyrastú s technológiou, môže ponúknuť skvelé príležitosti, ale môže tiež vytvárať nepríjemné situácie. Najmä pokiaľ ide o tínedžerov, môže byť veľmi náročné pomôcť im porozumieť rizikám spojeným s online aktivitou a zároveň im umožniť nezávislosť potrebnú na rozvoj digitálnych zručností .

Čítajte viac o téme: Sociálne siete, Sebapoškodzovanie
Zdieľať na facebooku