Partneri sa vo vzťahoch menia. Ako prijať tieto zmeny?

Ľudia sa s pribúdajúcimi rokmi a skúsenosťami menia, a tak aj ich vzťahy.
Ľudia sa s pribúdajúcimi rokmi a skúsenosťami menia, a tak aj ich vzťahy. / Foto: Pexels

Ľudia sa s pribúdajúcimi rokmi a skúsenosťami menia, a tak aj ich vzťahy. Riešenie zmien začína pochopením vášho partnera a učením sa spôsobov, ako zvládať rozdiely. 

 

Napriek tomu, že je prirodzené, že vo vzťahu dochádza k zmenám, niekedy môže byť pre jedného alebo oboch partnerov ťažké pochopiť, čo sa s tým druhým deje. Aj keď niektoré zmeny môžu byť ťažké, netreba zmenu vnímať ako zlú vec. Vzťahy, najmä tie intímne, prechádzajú pri svojom vývoji niekoľkými štádiami. Zatiaľ čo sa to deje, vy a váš partner môžete tiež zažiť stresujúce životné udalosti, ako sú zdravotné problémy, finančné ťažkosti a konflikty s priateľmi alebo členmi rodiny. Životné udalosti sú niekedy aj pozitívne, napríklad presťahovanie sa na nové miesto alebo získanie novej práce. Avšak aj pozitívne stresory môžu spôsobiť problémy vo vzťahoch. Dobrou správou je, že ak strávite nejaký čas snahou o pochopenie základných príčin zmien vo vzťahu, môžete sa naučiť spôsoby, ako to spoločne zvládnuť. 

 

Ako sa vysporiadať so zmenami vo vzťahu?

Pochopte, že zmena nastane tak či tak

Svoju cestu ako pár začínate na jednom mieste vo svojom živote a pravdepodobne plánujete zvládnuť spolu dlhú cestu. Na nej môžete očakávať veľa zvratov, ktoré môžu zahŕňať každodenné stresy, veľké výzvy, míľnikové udalosti, inými slovami povedané - život. Zmena sa deje neustále, takže očakávajte, že sa bude naďalej prejavovať aj vo vašom vzťahu. Prijatie otvoreného myslenia, ktoré umožňuje zmenu a ochota prispôsobiť sa, vytvára priestor na to, aby sa váš vzťah vyvíjal spolu s ním.

 

Prijmite, že ľudia sa menia a to je v poriadku

Ľudia sa posúvajú a menia z rôznych dôvodov. Je dôležité podporovať svojho partnera a neočakávať, že zostane navždy takým, akým by ste chceli, aby bol. Oceniť a podporovať jeho jedinečné, vyvíjajúce sa potreby a túžby. Niekedy sú zmeny dočasné, napríklad ako v náročnej pracovnej situácii, inokedy však môže byť zmena trvalá kvôli túžbe po zmene života. Bez ohľadu na príčinu, podpora partnera dodá vzťahu silu.

 

Preskúmajte možné dôvody zmeny

Niektoré zmeny môžu byť aj znakom zmeny zdravotného stavu (psychického či fyzického). Ak máte podozrenie, že je to tak, zvážte, ako sa k partnerovi priblížiť s empatiou a ponúknuť pomoc a podporu. V iných prípadoch zmeny správania partnera nemusia byť vôbec zmenou. Po skončení prvej fázy vo vzťahu môžete partnera vidieť v inom svetle a nemusí to byť vždy príjemné. Možno nebudete chcieť okamžite obviňovať svojho partnera zo zmien a namiesto toho si uvedomte, že to vaše vnímanie sa mohlo zmeniť. V tomto prípade pouvažujte nad tým, či je to niečo, čo dokážete prijať ako jeho súčasť. Ak to tak nie je, môžete to skúsiť komunikovať so svojím partnerom, aby ste prišli s riešením alebo kompromisom, ktorý bude vyhovovať vám obom. 

 

Zmeňte svoj pohľad na zmenu

Zmena nemusí byť zlá vec a zo zmeny môže vyplynúť veľa pozitívnych vecí. Keď príde zmena, netreba predpokladať to najhoršie. Namiesto toho sa zamyslite nad tým, aké pozitívne veci môže zmena priniesť.

 

Komunikujte o zmenách

Zmeny môžu byť ťažké pre oboch ľudí vo vzťahu. Aj keď sa trápite, oslovte partnera a podporte ho. Dajte svojmu partnerovi najavo, že je pre vás dôležitý a že vám na vzťahu záleží. Venujte mu náklonnosť, starostlivosť a úctu a vyjadrujte sa premyslenými slovami a gestami. Hovorte o tom, ako veľké zmeny ovplyvňujú každého z vás zvlášť a ako ovplyvňujú vzťah ako celok. Nechajte svojho partnera úplne vyjadriť svoje pocity. Nemusí to byť jednoduchý rozhovor a môže sa rozšíriť na niekoľko rozhovorov. Je však dôležité jasne komunikovať s partnerom, čo sa deje.

 

Majte na pamäti váš vzťah

Keď budete čeliť zmenám, pripomeňte si, ako veľmi si ceníte svojho partnera a váš vzťah. Do akej miery ste ochotní nechať zmeny ovplyvniť váš vzťah?

 

Zmeňte spôsob, akým riešite konflikty

Jedným z dôvodov, prečo sa páry dostávajú do konfliktov, je to, že robia stále tie isté chyby a stále dookola opakujú tie isté hádky. Jedným z najlepších spôsobov, ako urobiť zmenu, je ustúpiť od momentov konfliktu a pozorovať, aké vzorce obidvaja opakujete. Potom preformulujte situáciu, aby ste videli, kde je možný posun iným smerom. 

 

Navštívte terapeuta

Môžete prísť do bodu, keď si uvedomíte, že váš vzťah potrebuje zásah a na zvládnutie zmien môže byť potrebná terapia. Terapeut vám môže pomôcť zlepšiť komunikáciu a vyjadriť svoje myšlienky, pocity a presvedčenia pravdivým a zmysluplným spôsobom. Hlavne v obdobiach prechodu a zmien môže byť terapia neoceniteľným nástrojom na prekonanie náročných období.

 

Naplánujte si pravidelné rande

Naplánujte si čas strávený spolu, len vy dvaja. Môže to byť skvelý spôsob, ako sa znovu spojiť a pravidelne si užívať spoločné chvíle. Udržiavanie konzistentných dátumov vám môže poskytnúť niečo, na čo sa môžete tešiť, a spôsob, ako zistiť, že môžete tráviť čas zmysluplným spájaním sa.

 

Vezmite si krátku dovolenku

Možno si budete chcieť oddýchnuť od prežívania zmien a stráviť nejaký čas spolu, len vy dvaja. Urobte si víkend a choďte na pekné miesto, kde môžete tráviť čas spolu, byť k sebe láskaví, všímaví a užívať si vzájomnú spoločnosť. Môže byť pekné dostať sa preč od tlakov, termínov a zmien a tráviť čas len spolu.

 

Vzťahy sú ako živé bytosti, rastú a menia sa s obdobiami života. Prijatie zmien a učenie sa prispôsobiť sa, keď očakávania nie sú splnené, môže zabezpečiť, že sa vaše vzťahy budú naďalej stabilné a vyvíjať sa tak, ako si prajete. 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku