Facebook a iné sociálne siete bude pre mladšie deti ako 16 rokov bez súhlasu rodiča neprístupný

Podľa nového zákona o ochrane osobných údajov budú všetky fyzické osoby, a najmä deti, v online priestore viac chránené.
Podľa nového zákona o ochrane osobných údajov budú všetky fyzické osoby, a najmä deti, v online priestore viac chránené. / Foto: Bigstock

Na sociálne siete a podobné služby sa budú môcť na Slovensku prihlásiť iba deti staršie ako 16 rokov. Vyplýva to z nového zákona o ochrane osobných údajov, ktorý v stredu schválil parlament. Slovensko tak využije hornú hranicu, ktorú predpokladá nariadenie Európskej únie. Nové pravidlá začnú platiť na budúci rok v máji.


Podľa nového zákona budú môcť mladistvý do 16 rokov dať súhlas na spracovanie osobných údajov v online priestore len so súhlasom ich zákonných zástupcov. Doteraz sa deti bez súhlasu mohli registrovať napr. na Facebooku už od 13 rokov, no mnohí oponovali, že využívanie tak otvoreného priestoru, ako sú napr. verejné sociálne siete, nebolo pre deti bezpečné. Podľa ministerstva spravodlivosti si deti vyžadujú zvýšenú ochranu, pretože si nie sú plne vedomé rizík a následkov v súvislosti s údajmi, ktoré verejne online poskytnú. Poslankyňa Edita Pfundtner (MOST-HÍD) navyše dodáva: "Existuje množstvo prípadov, kedy osobné údaje a fotografie zverejnené mladistvými boli voči týmto osobám zneužité, čo často viedlo k osobným tragédiám a psychickým traumám. Verím, že aj tento zákon prispeje k diskusii medzi deťmi a ich rodičmi o bezpečnosti v online prostredí."

 

Veľké zmeny prichádzajú z Bruselu

Internet sa stal miestom, kde sa osobné údaje ľahko získavali a využívali spôsobom, ktorého si ľudia bežne neboli vedomí. Aj preto vzniklo nariadenie z Bruselu, ktoré sprísňuje ochranu osobných údajov a viedlo k vypracovaniu nového zákona, ktorý parlament schválil v stredu.

Zásadnou zmenou tu prešli predovšetkým práva dotknutých osôb. Schválený zákon definuje práva dotknutých osôb v elektronickom svete a obsahuje podrobné postupy, ako k ich uplatneniu má dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať. Zmeny upravené v novom zákone by teda mali predovšetkým pocítiť fyzické osoby posilnením svojich práv. Pôjde o zvýšenie ich kontroly nad ich osobnými údajmi v online priestore. Okrem sociálnych sietí sa dotkne nový zákon spracovaním osobných údajov detí napríklad aj škôl. Nový zákon bude účinný od 25. mája budúceho roka.

Čítajte viac o téme: IT
Zdieľať na facebooku