Učiteľ fyziky Jozef Smrek: Fyzika je vďačná a predovšetkým veľmi čestná. Ak človek pracuje, dočká sa výsledkov

Učiteľ Jozef Smrek z michalovského Gymnázia Pavla Horova získal prvú Cenu Dionýza Ilkoviča.
Učiteľ Jozef Smrek z michalovského Gymnázia Pavla Horova získal prvú Cenu Dionýza Ilkoviča. / Foto: reprofoto video CENADI

Sú učitelia, ktorých si zapamätáte navždy, kvôli ktorým vás baví chodiť do školy a ktorí vo vás vzbudia lásku k tomu, čo učia. Jedným z takých učiteľov je aj fyzik Jozef Smrek z michalovského Gymnázia Pavla Horova. Len pred pár dňami za svoju prácu so študentmi získal Cenu Dionýza Ilkoviča 2017.


Učiteľ Jozef Smrek začal učiť fyziku pred tridsiatimi šiestimi rokmi, dodnes však dokáže študentov v tejto menej obľúbenej vednej disciplíne nadchnúť. Ba čo viac, u nejedného bol práve on dôvodom, prečo si pre svoju životnú cestu vybrali štúdium fyziky. Študentom sa venuje so zápalom nielen počas vyučovacích hodín, ale aj vo svojom voľnom čase.  Vedie krúžok fyzikálnej olympiády, kde žiakov pripravuje na rôzne fyzikálne domáce i zahraničné súťaže. Medzi významné zahraničné úspechy, kde pripravoval svojich študentov, patrí zlatá medaila 17-ročného Michalovčana Jakuba Šafina, ktorý ju získal vo fyzikálnej olympiáde v Bangkoku v konkurencii súťažiacich z 85 krajín sveta alebo zlatá medaila z Medzinárodného turnaja mladých fyzikov v Shrewsbury.

Myslí si, že vo fyzike nedostanete nič zadarmo. Aj preto ju má rád.

„Fyzika je veľmi vďačná a predovšetkým čestná. Keď v nej človek svedomito pracuje, dočká sa aj výsledkov,“ hovorí s pokorou fyzikár Jozef Smrek.

 

Učiteľ Jozef Smrek vo videu ako finalista Ceny Dionýza Ilkoviča 2017.

 

 

Prírodné vedy nesmú zostať na okraji záujmu

Cieľom Ceny Dionýza Ilkoviča je oceniť verejne prácu ľudí ako je Jozef Smrek. Po prvýkrát ju udelili počas slávnostného večera 8. novembra 2017 v Bratislave trom výnimočným učiteľom prírodných vied. Vyhlásila ju IT spoločnosť PosAm, ktorá im zároveň odovzdala odmenu v celkovej hodnote 6 000 eur.

Odborná porota získala v prvom ročníku 54 nominácií výnimočných učiteľov a mentorov. Jozefa Smreka sem prihlásila so svojimi spolužiakmi a učiteľmi jeho študentka Sára Belejová, ktorá sa aj vďaka jeho zanietenému prístupu rozhodla ísť študovať na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky. Nominovaný mohol byť ktokoľvek, kto sa vo voľnom čase venuje rozvoju detí a mládeže v oblasti  matematiky, fyziky, chémie a informatiky. Spolu s Jozefom Smrekom patril medzi ocenených finalistov aj učiteľ chémie Miroslav Kozák z Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi a učiteľ fyziky Pavol Kubinec z 1. súkromného gymnázia v Bratislave.

 

Zdroj: PosAm

 

Slovenský vedec Martin Plesch sa venuje kvantovej fyzike a pracuje na Fyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied. Svoj voľný čas tiež trávi podporou mladých fyzikov. Je prezidentom Medzinárodného turnaja mladých fyzikov, ktorého sa zúčastňujú deti približne z 30 krajín sveta a stal sa tiež odborným garantom Ceny Dionýza Ilkoviča. Je rád, že sa našla firma, ktorá vzala pod svoje krídla oceňovanie vzácnych ľudí, ktorí robia nad rámec svojich povinností veľmi záslužnú prácu. Za jazyky či šport sme sa podľa jeho slov automaticky naučili priplácať po škole, venovať tomu nejakú energiu navyše, oceňovať to. Pri vedných disciplínach ako je matematika, fyzika, chémia či informatika na to však stále nie sme zvyknutí. „To, čo nás na Slovensku drží nad vodou, sú ľudia, ktorí to robia vo voľnom čase s radosťou a nadšením, ale chýba im ocenenie,“ povedal Plesch.

Na Slovensku máme mnoho talentovaných detí, ktoré potrebujú podporu a nie je pre nich nič lepšie ako zanietený učiteľ či mentor. Mnohí z učiteľov, ale aj nepedagógov, ktorí sa na základných a stredných školách venujú mimoškolskej činnosti, zasvätili svoj život odovzdávaniu vedomostí mladým ľuďom, pretože veria, že z nich môžu vyrásť budúci vedci a významné osobnosti. Cena Dionýza Ilkoviča vznikla ako poďakovanie, pocta aj povzbudenie ľuďom, ktorí pracujú v školstve v oblasti prírodných vied,“ vysvetlil iniciátor ocenenia a generálny riaditeľ spoločnosti PosAm Marián Marek.

Kto bol Dionýz Ilkovič

Dionýz Ilkovič bol nielen významným slovenským vedcom, ale aj vynikajúcim učiteľom, ktorý sa snažil o modernizáciu vzdelávania a jeho vyučovací štýl sa stal pre jeho študentov a kolegov legendárny. Dionýz Ilkovič v roku 1934 odvodil vzťah medzi polarografickým difúznym prúdom, koncentráciou roztoku a charakteristikami kvapkovej ortuťovej elektródy. Dnes je známy ako Ilkovičova rovnica. Ilovič bol v tom čase členom tímu držiteľa Nobelovej ceny Jaroslava Heyrovského.

Čítajte viac o téme: Matematika, Fyzika, Ocenenia
Zdieľať na facebooku