Knihy pre deti: Ohňostroj pre deduška (Jaroslava Blažková)

Kniha Ohňostroj pre deduška, ktorá vyšla po prvý raz už v roku 1962, je plná čarovnej atmosféry a sympatického humoru. Krásne ju dopĺňajú bláznivo-farebné ilustrácie.
Kniha Ohňostroj pre deduška, ktorá vyšla po prvý raz už v roku 1962, je plná čarovnej atmosféry a sympatického humoru. Krásne ju dopĺňajú bláznivo-farebné ilustrácie. / Foto: Barbora Piatrová

Dedi, deduľko, mazne sa Andrej, ako keď bol ešte celkom malý. Ľúbiš ma?

Pravdaže ľúbim. A ty ma tiež ľúbiš? šušká deduško, aby ich stará mama nezačula.

Ľúbim.

Koľko?

Ja ťa ľúbim deduľko, dvanásť.

Dvanásť čoho?

Dvanásť raketových zastávok.

 

I takto veľmi ľúbi Andrej Zajac svojho deduška. Blížia sa deduškove narodeniny a tie si rozhodne zaslúžia vlastnú knihu o hľadaní najlepšieho darčeka. Samozrejme, reč je o dare od vnuka Zajaca, teda Andreja Zajaca, ktorý svojho deduška nadovšetko zbožňuje a zniesol by mu nielen modré z neba, ale dokonca i ohňostroj.

 

Foto: Barbora Piatrová

 

Spisovateľka, ktorá svoje postavy potajomky sleduje

Príbeh Ohňostroj pre deduška sa odohrával pred 36-timi rokmi, no zdá sa, že niečo veľmi podobné, len s inými kresbami sa odohráva i teraz, keďže v roku 2016 vzniklo nové vydanie. Inak, Andrejove zábavné “putovanie” za darčekom opísala Jaroslava Blažková, ktorá, ako sama v knihe hovorí, samotného Andreja a jeho kamoša Ruda Brda musela neustále sledovať, aby sa dozvedela, ako sa príbeh skončí. A vlastne i začne a bude pokračovať. :)

 

Rozprávka vás zaujme už od samého začiatku. Pani Blažková nám totiž hneď na úvod položí tri zásadné otázky či poznáme Andreja Zajaca a Vraniu ulicu, na ktorej býva. V odpovedi na otázku číslo tri vysvetľuje, že kto tohto hlavného hrdinu pozná, pozná i tento príbeh a nemusí ďalej čítať. Ja som teda pokračovala v čítaní.


Chlapec, ktorý sa bojí, že sa premení na šumienku

Po prečítaní knihy, akoby sme boli s Andrejom už najkamoši, a tak vám ho trochu predstavím. Zajac, teda Andrej je chlapec, čo sa bytostne bojí vody, lebo vraj, keby sa veľa mydlil, premenil by sa na šumienku a vyšumeli (rozumej zmizli) by mu ruky i nohy. Nemá rád ani baby, ale hlavne Mirabelu, lebo to je jedno odporné, zákerné a falošné dievčisko, čo im robí napriek počas všetkých dvadsiatich kapitol a 96-tich strán.

 

Foto: Barbora Piatrová

 

Najradšej na svete (teda po deduškovi, babke, mame a otcovi) má Ruda Brda. A hoci si občas nadávajú do pagáčov a do cengáčov, sú celkom zohratá dvojka. Rudo Brdo je ešte čudnejší ako Andrej. Rudo nechodí nikam a nikdy normálne. Jedna noha na obrubníku, druhá na zemi. Alebo skáče, alebo sa plazí, ale nikdy nechodí a nestojí obomi nohami pevne po zemi.


Misia za hľadaním originálneho darčeka

Andrej, Rudo, deduško, či Mirabela. V každom z nich sa my ako čitatelia nájdeme. Hneď prvá kapitola, ktorá sa volá: “Chlapec, čo chytá ryby na chodníku” prenesie dospelých na chvíľu do detstva a v deťoch zas oživí ten skvelý pocit, keď behajú po sídliskách, po preliezkach a keď môžu robiť koniny. Ako napríklad chytať ryby na chodníku, aby mali darček pre deduška k päťdesiatke. Aby ste vedeli, ryba z kanála s modrými pichliačmi pre krásu, nie na jedenie - to bol len jeden z prvých nápadov na orginálny darček.

 

Naša podarená dvojka vníma hľadanie darčeka ako veľkú výzvu, dokonca misiu. V kapitole tretej, ktorá sa odohráva na kope, sa deti prehrabávajú hŕbou smetí na obrovskej skládke. Andrej s Rudom nám dajú tipy na univerzálne darčeky od modrého sklíčka zo smetiska cez túlavého psíka, medovníkovú chalúpku z plechu, či budíka čo nefunguje. Napokon však v kapitole poslednej, ktorej prischol názov malá a tajná, dostane deduško ten najfantastickejší darček. Ohňostroj!


Kniha, ktorá sa kamaráti s gramatikou a matematikou

Toto dielo plné humoru, je vraj hlavne pre tých najmenších, ale čítať o zázračnej zmrzline, čo lieči všetky choroby a veselom klobúku, ktorý vie ukončiť všetky trápenia a starosti, chce naozaj každý. Okrem iného, nám pani Blažková kde-tu priblíži aj gramatiku listom so samými ypsilonmi, matematiku počítaním vrabcov, a sem-tam sa vyskytne i nejaká morálna vložka o hĺbke a kráse medziľudských vzťahov.

 

Ohňostroj pre deduška, ktorý je veľmi populárny aj v zahraničí, si môžete objednať TU v detskom kníhkupectve Mrkvička.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku