Negatívne vplyvy videohier: Viete, ako deťom môžu škodiť?

Videohry alebo počítačové hry majú pozitívne, ale aj negatívne stránky.
Videohry alebo počítačové hry majú pozitívne, ale aj negatívne stránky. / Foto: Bigstock

Videohry deti priťahujú. Sú interaktívne, vizuálne atraktívne a ponúkajú hodiny zábavy. Mnohí rodičia sa však obávajú negatívnych dôsledkov prehnaného hrania, a majú na to plné právo. Aké sú riziká počítačových a mobilných hier? Prinášajú videohry aj pozitíva?

 

Prečo vzniká závislosť na videohrách?

Pre deti sú hry prirodzené. Či už ide o tie v reálnom svete, alebo v tom virtuálnom. Vďaka kreatívnemu riešeniu úloh a výziev sa rozvíjajú ich kognitívne schopnosti. Nevinná hra však môže prerásť až do závislosti, ktorú sprevádzajú poruchy správania, agresivita a úzkosti.

 


Rovnako, ako existujú dva druhy hier, existujú aj dva druhy závislostí. Dieťa môže hrať hry pre jedného hráča, prekonávať úlohy a užiť si pocit naplnenia z výhry. Alebo môže hrať tzv. multiplayer hry, kedy sa v rovnakom čase hrá online niekoľko ľudí, ktorí tvoria akúsi komunitu. Takéto hry nemajú presne určený koniec a poskytujú únik z reálneho sveta do toho virtuálneho. Oba druhy hier sú nadizajnované tak, aby si hráča udržali čo najdlhšie a vytvorili preňho dostatok výziev, ktoré musí neustále zvládať. Najväčší boom v závislosti na hrách však neprišiel s nástupom „single player“ hier, ale s online hrami v 90. rokoch a po roku 2000. Deti a mladých ľudí nadchla možnosť vyskúšať si žiť virtuálny život a nájsť si online priateľov, ktorí ich akceptovali.

 

Každé dieťa má svoje vlastné záujmy, a preto prirodzene inklinuje k rôznym hrám. Vo všeobecnosti sa však hry stávajú najnávykovejšími kvôli týmto vlastnostiam:

  • Majú systém úrovní, kedy hráč môže neustále postupovať vyššie.
  • Nutnosť spolupráce s inými hráčmi na dosiahnutie cieľa.
  • Vyvolávajú pocit komunity a umožňujú nadväzovanie virtuálnych vzťahov.
  • Vyvolávajú povinnosť voči členom tímu.
  • Predstavujú únik z reálneho sveta do atraktívnejšieho virtuálneho.
  • Sú priestorom na vyjadrenie svojich emócií.
  • Hra sa neustále vyvíja, dá sa v nej stále napredovať a nemá koniec.

 

K najnávykovejším hrám súčasnosti patrí napríklad Fortnite, ktorú hráč reálne nedokáže opustiť, ak nechce automaticky prehrať. Deti v USA vďaka tejto hre končia na odvykačke. Podľa britskej neziskovej organizácie Internet Matters patria k najnávykovejším videohrám okrem Fortnite aj Roblox, Overwatch či Star Wars Battlefront.

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:

Deti a technológie: ESET Parental Control

 

Ako rozpoznať, kedy sa dieťa stáva závislé?

Závislosť na hrách ešte donedávna nebola oficiálne klasifikovaná ako psychická porucha. Dnes je oficiálne zaznamenaná v zozname WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) a označuje stav, kedy človek stráca kontrolu nad časom stráveným hrami, vyhýba sa svojim povinnostiam alebo obmedzuje aktivity, ktoré ho zvyčajne zaujímajú. Teda videohry priamo ovplyvňujú jeho život.

 

Ak sa teda vaše dieťa vyhýba svojim povinnostiam, nezaujíma sa o školu, nebavia ho predtým obľúbené aktivity, hnevá sa, ak nedostane prístup k hrám, môže to indikovať aj možnú závislosť. Deti, ktoré nespia kvôli hrám, vynechávajú jedlo, myslia neustále na hry a nedokážu bez hier vydržať ani niekoľko dní, patria tiež do kategórie závislosti. Častým znakom je aj iritácia, frustrácia, úzkosti, hnev. Tieto deti často nevedia určiť, koľko času strávili online a často o tom klamú svojim rodičom.

 

Závislosť detí je aj zodpovednosťou rodičov

Prevencia je na prvom mieste a rodičia by mali byť pozorní k tomu, koľko času dieťa trávi hraním sa online hier. Treba si všímať aj o aké hry ide. Odborníci z Americkej akadémie pediatrov rodičom odporúčajú určiť si s deťmi jasné pravidlá, vrátane času, počas ktorého sa deti môžu hrať online. Čas strávený za monitorom alebo s mobilným telefónom by pri menších deťoch nemal presahovať viac ako hodinu denne a pri tých väčších viac ako dve hodiny.

 

Rodičia by si s deťmi mali zároveň stanoviť jasné pravidlá, kedy majú dovolené hrať sa, nedovoliť rozptyľovanie hrami počas jedla či určiť zóny v byte, kde sú technológie zakázané. Je určite vhodné, aby ste mali prehľad o hrách a aktivitách online. V tomto vám pomôžu rôzne aplikácie, v našej redakcii sme testovali ESET Parental Control, s ktorou môžete jednoducho limitovať čas strávený na mobilných telefónoch a tabletoch.

 

 

Hranie hier prináša aj množstvo benefitov

Ani s hraním hier to nie je úplne čiernobiele. Podľa psychológov online hry prinášajú okrem negatív, ktoré väčšina dospelých vníma intenzívnejšie, aj množstvo benefitov pre rozvoj detí. Podľa výskumu Cheryl K. Olson z Harvard Medical School by mali byť technológie a online hry súčasťou zdravého vývoja súčasných detí. Deti sa vďaka ním učia kreativite, hľadaniu riešení na rôzne problémy, začnú sa zaujímať o históriu alebo kultúru, nájdu si vďaka nim nových kamarátov a niektoré hry ich dokonca motivujú k pohybu. Deti si zároveň užívajú súťaživosť, môžu byť lídrami a tiež môžu niečo naučiť ostatné deti.

 

Podľa psychológa Michala Božíka, ktorý sa venoval výskumu skupinových hier, samotní hráči vnímajú množstvo pozitív: „Hráči, ktorí sú introvertní, majú v hre možnosť vyskúšať si extrovertnejšie správanie, ktoré im v bežnom živote nie je blízke a to bez toho, aby boli ohrození ako v reálnom živote. Vyskúšať si sociálne situácie bez rizika, ktoré im v reálnom živote hrozí. Jednou z vecí bolo, že si mohli napr. vyskúšať vodcovskú rolu v ich skupine.“

 

Ako vo všetkom, tak aj v prípade online hier je nutné nájsť zdravú mieru. Hry môžu byť skvelým učiteľom, ale pri nekontrolovanom používaní aj veľkým rizikom.

 

Viac sa o pozitívach počítačových hier dočítate v našom nasledujúcom článku.

Zdieľať na facebooku